Hoofdrol voor Maurice de Hond in 1980

Bij gebrek aan eredivisiewedstrijden tussen FC Dordrecht en Heracles gaan we terug naar het seizoen waarin de Dordtse formatie voor het eerst uitkwam onder de naam DS’79. De naamswijziging van FC Dordrecht naar DS’79 in seizoen 1979-1980 betekende een frisse wind door de club. Ook het Dordtse publiek, toch niet bepaald verwend in de zeven voorgaande seizoenen onder de naam FC Dordrecht, was vol vertrouwen. Liefst 8.500 toeschouwers waren naar de Krommedijk gekomen om de manschappen van trainer Jan van Daal tegen Heracles aan het werk te zien. Het werd een wedstrijd waarbij scheidsrechter (en toen al bekende Nederlander) Maurice de Hond nadrukkelijk de scepter zwaaide.

13 januari 1980: DS’79 – SC Heracles 1-3
Voor de eerste maal in haar nog prille leven is DS’79 op het terrein aan de Krommedijk flink uitgegleden. SC Heracles, het elftal van Theo Laseroms, bleek vooral technisch meer in haar mars te hebben. Onder een strakblauwe hemel toonde DS’79 in de beginfase haar dankbaarheid aan het massaal opgekomen legioen dat de bittere koude moedig trotseerde. Stormachtig aanvallend trachtte de Dordtse formatie op de harde grasmat snel een beslissing te forceren.

Na bijna een kwartier leek Huub Smeets op weg om DS’79 in de lift te tillen, maar zijn actie tegenover doelman Krol vond scheidsrechter De Hond wat al te hard van aanpak. Nauwelijks één minuut later kreeg DS een nieuwe mogelijkheid, maar ook dat feest ging niet door omdat Chris Bosse bij zijn uithaal de kruising van lat en paal trof.

De strak leidende Maurice de Hond wenste dat de spelers elkaar zoveel mogelijk sportief attaqueerden en trok bliksemsnel geel toen Martin Langhenkel Ad van der Linden grof naar de bevroren grasmat haalde.
Na de welluidende klanken van harmonieorkest Apollo werd de start van de tweede helft zeker niet de opening die DS’79 er van verwacht had. Eerst leek Huub Smeets koppend te scoren, maar Maurice de Hond vond ook dit keer dat de centrumspits van DS’79 zich niet aan de spelregels had gehouden en keurde de treffer af. Een flater van Joop Oostdam werd pal daarop fataal voor DS’79. Een zuivere pass van Van Iersel stelde Hannes Lalopua in staat een feestje te bouwen: 1-0.

Niet veel later luidde een knappe solo van Bakker de ondergang van de Dordtse ploeg in. Feilloos laveerde hij langs een aantal wegglijdende verdedigers van DS en tikte de bal tot slot voor de tweede maal achter Wim Berends: 0-2. Met Rob Hansen voor Bosse trachtte Jan van Daal nog orde op zaken te stellen en zowaar tilde Ton van der Bijl DS’79 weer in de race via een rake kopbal: 1-2.

Alles leek weer mogelijk. Tot een kwartier voor tijd, toen Maurice de Hond Heracles doelman Johan Krol in bescherming moest nemen. Vanaf de tribune werd hij in zijn doelgebied belaagd door neerdalende rotjes die van de jaarwisseling waren overgehouden. De Hond liet iedereen van het veld vertrekken (zie foto) en gaf de thuisclub zeven minuten de tijd om orde op zaken te stellen. Onbewust gaf hij SC Heracles daarmee een zee van tijd om de zenuwen door de tegentreffer van DS’79, weer tot rust te brengen. Met een flitsende counter zorgde Geke van Dijk voor de eindscore van 1-3.

Scoreverloop
0-1 Hannes Lalopua (55e min.)
0-2 Jos Bakker (66e min.)
1-2 Ton van der Bijl (71e min.)
1-3 Geke van Dijk (81e min)

Toeschouwers: 8.500. De beste man van het veld, scheidsrechter Maurice de Hond, gaf een gele kaart aan Hans Langhenkel van Heracles.

DS’79: Wim Berends, Joop Oostdam, Henk den Arend, Geert Jansen, Ton van der Bijl, Ad van der Linden, Anne Evers (Erik van der Gaag), Chris Bosse (Rob Hansen), Loek Bijl, Huub Smeets, Harry van den Ham.

SC Heracles: Johan Krol, Jos Bakker, Geke van Dijk, Kees van Ierssel, Kalle Oranen, Jan Goossens, Martin Langhenkel, Hannes Lalopua, Rob Poell, Hans Bekkenutte (Bert Prijs), Herman Voshaar.

Foto: Al discussiërend met elftalleider Ad Bogaerts legt scheidsrechter Maurice de Hond de wedstrijd stil en verlaat het veld. Links de doelpuntenmakers Geke van Dijk (SC Heracles) en Ton van der Bijl (DS’79)

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.