Historische wedstrijd: Winnen het beste medicijn

Na een zware periode in seizoen 1988-1989 met nauwelijks goede resultaten beleefde DS’79 een opleving tegen Telstar. Aan een met 500 toeschouwers gevulde Krommedijk werd de club uit Velsen-Zuid met 2-0 verslagen.

“Winnen is het beste medicijn dat er is”, kon een opgeluchte trainer Simon Kistemaker na afloop vaststellen. “De ploeg wil zich dolgraag omhoog werken, maar dat kan alleen als het zelfvertrouwen wordt opgevijzeld. Vandaar dat er van Telstar gewonnen moest worden.” Simon Kistemaker realiseerde zich ook wel dat DS’79 niet de schoonheidsprijs verdiende. “Dat doen we echter praktisch nooit. We zijn geen ploeg die het moet hebben van prachtige staaltjes techniek. Onze inzet is onze kracht.”

Zondag 5 maart 1989: DS’79 – Telstar
DS’79 trachtte zich op het zeer matig bezette terrein aan de Krommedijk te herstellen van de zwakke periode van de afgelopen weken. Telstar bleek een daar bij uitstek voor geschikte tegenstander te zijn, die zich willoos door DS het spel liet opdringen.

DS’79 liet zich de geboden vrijheid goed smaken. Marcel van der Net dook in de eerste minuut al gevaarlijk voor doelman Florian Vijent op, waarbij zijn kopbal uit een vrije trap van John van der Zwan maar rakelings naast het doel ging. Omdat DS verder in de eerste helft niet het vereiste tempo kon maken, duurde het tot de 27-ste minuut voordat de voorsprong gestelate kreeg. Leen van der Weel bewees op scherp te staan door de voorzet van John van der Zwan met zijn hoofd tot 1-0 te verlengen.

Na de hervatting veranderde er weinig aan het spelbeeld. DS bleef de wedstrijd beheersen en kreeg kansen. De 2-0 had al vroeg op het scorebord moeten staan toen Leen van der Weel en Michel Langerak gezamenlijk voor een leeg doel kwamen te staan. Tot ontsteltenis van heel DS tikte Langerak, die als eerste bij de bal was, over. Hoe langer de 1-0 op het bord bleef staan, des te meer moed putte Telstar uit die stand. Tania, Van de Zwaan, Brouwer en Adema wisten echter allen DS-doelman Theo Speelmeyer niet te passeren.

Uiteindelijk maakte Jaap van de Wiel een einde aan alle onzekerheid. Hij faalde niet voor Telstar-doelman Vijent, nadat Van der Weel en de ingevallen Eilbracht het voorbereidende werk hadden verricht: 2-0. Overigens ontkwam Emiel Eilbracht vlak daarvoor nog aan een straf toen hij Brouwer tegen het gras mepte.

Een opgeluchte Kistemaker: “Je moet er als club die zelf ook in een diep verkeert, maar van zien te winnen. Wat dat betreft kwam de overwinning op Telstar op een moreel uitstekend moment.”

Opstellingen
DS’79: Theo Speelmeyer, Frank van der Woude, Michel Marree, Frans van der Heide, Bert Bartelings, Marcel van der Net, John van der Zwan, Michel Langerak (Emiel Eilbracht), Leen van der Weel, Jaap van de Wiel, Kees Koudstaal

Telstar: Florian Vijent, Bert van Duyvenbode, Peter Botvliet (Marc Tol), Peter van de Zwaan, Radjin de Haan, Ron Pos (Marco Adema), Stanley Brouwer, Jelle Visser, Peter Tania, Ruud Harms, Walter Smak

Bij de foto’s van Michel Sterrenberg:
– Leen van de Weel viert samen met Kees Koudstaal de 1-0
– DS-trainer Simon Kistemaker wordt door de scheidsrechter tot kalmte gemaand

Tekst: Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.