Historische wedstrijd: Fc Dordrecht – SC Cambuur

FC Dordrecht – Cambuur, de historische wedstrijd van 15 april 1973
Voor de historische voorbeschouwing gaan we deze keer helemaal terug naar het allereerste seizoen van FC Dordrecht. De resultaten waren niet opzienbarend, maar het was begin jaren zeventig niettemin aangenaam om voetballer van FC Dordrecht te zijn. ‘Dat kwam voor een groot deel door trainer Bob Janse’, vertelt Frans Struis in 2004 aan Voetbal International. ‘Bob had een grote dosis humor. Hij liep werkelijk áltijd met een grote grijns op zijn gezicht. Het was een prachttijd’, zegt Struis.

Op 15 april 1973 speelt FC Dordrecht voor 1.500 toeschouwers tegen het hoog op de ranglijst genoteerde Cambuur. De Friese formatie stond onder leiding van de 30 jarige Leo Beenhakker en maakt met vijf speelronden te gaan nog kans op promotie naar de eredivisie.
Cambuur dicteerde aanvankelijk de strijd. In de openingsfase waren er kansen voor de Leeuwarder aanvallers Zuidema, Groot en De Jonge, maar geen van hen kreeg de bal achter Ton Ruts in het Dordtse doel. FC Dordrecht legde – zoals vaak dat seizoen – eens te meer het accent op de defensie. Het middenveld, waar alleen Gradus Roland een rol van betekenis speelde, werd overgeslagen om de drie aanvallers direct aan het werk te zetten. Wim van Twist, Wout van der Linden en Frans Struis liepen in zeker zin rond als eenzaam roependen in de woestijn.

Na de rust verscheen Dordrecht met Struis op links en kwam Dorré de tegenvallende Wim van Twist aflossen. Deze tactische omzettingen van FC Dordrecht trainer Bob Janse brachten duidelijk meer lijn in de aanval. Reeds na twee minuten kopte Frans Struis uit een voorzet van Gradus Roeland rakelings naast. Maar enkele minuten later was het aan de andere kant ook bijna raak toen Zuidema de sterke Koko Hoekstra in stelling bracht. Vanaf tien meter spatte zijn schot op de lat uiteen.

FC Dordrecht speelde de gehele tweede helft met enorme inzet en zorgde bij vlagen voor verwarring in het Friese doelgebied. Daar toonde Andries Roorda zich een niet al te betrouwbare keeper voor Cambuur. Maar toen hij op een schot van Gerrit de Keizer weer eens mistastte, bracht een Cambuur-been ternauwernood redding op de doelijn. Kort daarna zag Gradus Roeland nog een schot voorlangs gaan zodat de brilstand op het scorebord bleef staan. Voor FC Dordrecht betekende dat na 32 competitiewedstrijden tevens het zeventiende gelijke spel. Cambuur verspeelde met dit puntverlies de kans op promotie.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter B .L. Hoppenbrouwer uit Leidschendam. Hij werd geassisteerd door J.F. Donkersloot en A. van Reenen

F.C. Dordrecht
Doel: Ton Ruts
Verdediging: Gerrie Naaktgeboren, Gerrit de Keizer, Piet Goud, Ger Ruseler
Middenveld: Ab van Oorschot, Ab van ’t Hof, Gradus Roeland
Aanval: Frans Struis, Wout van der Linden, Wim van Twist (Rob Dorré)

FC Dordrecht kon niet beschikken over aanvoeder Hans Benzton (gekneusde ribben) en Gerard Flaes (gebroken jukbeen)

Cambuur
Doel: Andries Roorda
Verdediging: Joop Heidinga, Sietse Visser, Rienk Onsman, Willem Spindelaar
Middenveld: Geale Veltman (Peter Schat), Koko Hoekstra, Henk van der Vlag
Aanval: Johan Zuidema, Henk de Jonge, Gerrie de Groot (Dick Veltman)
Foto’s:
– Leo Beenhakker, oefenmeester Cambuur
– Frans Struis, later als assistent trainer van Dordrecht’90
– Bob Janse, trainer van FC Dordrecht in seizoen 1972-1973

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.