Historische wedstrijd: FC Dordrecht – MVV

FC Dordrecht mede-koploper na zege op MVV
In seizoen 2005-2006 mocht FC Dordrecht zich na de wedstrijd tegen MVV even mede-koploper van de toenmalige Gouden Gids Divisie noemen. De Schapenkoppen versloegen de Limburgers aan de Krommedijk met 2-1 en achterhaalden daarmee VVV Venlo, Volendam en Excelsior. Alle vier de teams behaalden 10 punten uit vier wedstrijden. Uiteindelijk werd Excelsior kampioen, VVV Venlo tweede en Volendam derde. MVV en FC Dordrecht ging het minder goed af. FC Dordrecht greep met de negende plaats net naast een playoff-ticket, terwijl MVV het seizoen afsloot op plek dertien.

De overwinning van FC Dordrecht op de Maastrichtse ploeg van Andries Jonker was op basis van het vertoonde spel en de kansenverhouding misschien wat te veel van het goede. Op basis van de spelopvatting was de zege meer dan verdiend.
Waar MVV bijna negentig minuten lang consequent tien man achter de bal hield, daar ging FC Dordrecht voor de winst en probeerde het elftal van trainer Jurrie Koolhof het publiek te vermaken. Daarin slaagde het maar ten dele. Vooral de eerste helft was het spel van Dordtse kant heel slordig.

Tot ergernis van Koolhof, die zich veelvuldig aan de zijlijn meldde om zijn spelers toe te spreken. ,,De eerste balaanname en de passing zijn zaken waar we veel op trainen, maar die zie je dan in het veld misgaan. We boden MVV daardoor de mogelijkheden om uit te breken.”

En juist daarin zijn de Limburgers levensgevaarlijk. Vooral dankzij Ibad Muhamadu (een seizoen later voor FC Dordrecht spelend), die eenzaam voorin een ongelijke strijd uitvocht met Ruud Kras en Bart van Muyen. Muhamadu was wel de man die aan de basis stond van de openingstreffer. Na halfslachtig ingrijpen van Kras zette de handige spits voor, Gérard de Nooijer kreeg de voorzet verkeerd op zijn schoen, waardoor de bal voor de voeten van Drazen Brncic belandde. Die schoot het speeltuig via de voet van John den Dunnen langs Johan van der Werff.

,,De zoveelste rare goal die we tegen krijgen”, verzuchtte Koolhof na de wedstrijd. MVV had daarmee de voorsprong die het wilde en ging nog verder achteruit leunen. Een instelling die door FC Dordrecht binnen vijf minuten na de openingstreffer werd afgestraft. Nick van der Velden kapte Sjoerd Winkens mooi uit en schoot de bal diagonaal achter voormalig FC Dordrecht-doelman Serge van den Ban.

De tweede helft was beter van Dordtse kant, al was het MVV dat net als voor rust de beste mogelijkheid kreeg. Opnieuw was het Muhamadu die profiteerde van een foutje aan Dordtse kant. Dit keer verslikte Bart van Muyen zich in een bal, waardoor de spits vrij kon uithalen. Zijn schot ging echter naast.

Rui Monteiro liet kort daarop zien hoe het wel moet. De Kaapverdisch international haalde vanaf twintig meter uit en zag de bal met een mooie curve achter Van den Ban verdwijnen. ,,Dat heb je met die Beltona-bal”, glimlachte Koolhof na afloop. ,,Als je die goed raakt, verandert hij van richting.”

Met zijn doelpunt bezorgde Monteiro FC Dordrecht een zege die op basis van de instelling verdiend was.

Scoreverloop
0-1 Drazen Brncic
1-1 Nick van der Velden*
2-1 Rui Monteiro
* Het allereerste officiële doelpunt van Nick van der Velden in zijn profcarrière. De huidige Willem II-speler heeft op dit moment 49 doelpunten op zijn betaald voetbal-CV staan.

Toeschouwers: 1800.
Bijzonderheden: Scheidsrechter Ed Jansen gaf geel aan Ekrem Kahya en Moussa Kalisse (beiden FC Dordrecht)

Opstellingen
FC Dordrecht: Johan van der Werff, Bart van Muyen, Ruud Kras, John den Dunnen, Gérard de Nooijer, Ekrem Kahya (John Nieuwenburg), Rui Monteiro, Arjan van der Laan (Mark Bevaart),Nick van der Velden, Moussa Kalisse (Manu Dagher), Cecilio Lopes
MVV: Serge van den Ban, Alexandre Bryssinck, Marc Kienle (Angelo Martha), Mark Luijpers, Sjoerd Winkens, Joas Siahaija, Harrie Gommans, Drazen Brncic, Miel Mans (Fabio Caracciola), Raphael Supusepa, Ibad Muhamadu

Foto’s
– Rui Monteiro legt aan om de winnende treffer binnen te schieten
– Nick van der Velden scoorde tegen MVV zijn allereerste profdoelpunt
– Jurrie Koolhof, trainer van FC Dordrecht in seizoen 2005-2006

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.