Historische wedstrijd: DS’79 – MVV

Schuttersfestijn in seizoen 1986-1987: DS’79 – MVV (6-3)

Ziek
Het was maar goed dat MVV-trainer Frans Körver door een plotseling opstekend griepje geen ooggetuige kon zijn van het duel tussen zijn oude club DS’79 en zijn huidige werkgever MVV. De lichtgeraakte trainer had anders ongetwijfeld het nabij gelegen veld van DFC zachtjes wenend met een bezoekje vereerd. Het stuurloze spel van zijn tobbende formatie rechtvaardigde in ieder geval een paar natte ogen, alsmede de korfbaluitslag: 6-3. Körver was ziek en MVV werd het, vooral van Theo Kulsdom. De balvaardige Dordtenaar nam liefst vier van de zes doelpunten in het schuttersfestijn voor zijn rekening. Hij stemde DS-trainer Simon Kistemaker op die manier zeer tevreden. “Ik ben altijd in hem blijven geloven en je ziet wat het resultaat is. Het vertrouwen dat ie van mij kreeg heeft hij terugbetaald in de vorm van vier doelpunten. Méér mag ik niet wensen, dacht ik.”

DS-heiligdom
Aanvankelijk zag het er niet naar uit, dat het gehavende DS’79 (Bert Bartelings geschorst, Harrie Melis en Jacques den Bakker geblesseerd) tegen de Limburgers de ongeslagen status zou kunnen handhaven. Het door hulptrainer Ron Weijzen gecoachte MVV schoot na het startschot van de uitblinkende Ignace van Swieten wervelend uit de blokken en dat leverde meteen een fors openingsoffensief op. Erik Jan van den Boogaard (kopbal net door doelman Ron van Bergen tot hoekschop verwerkt) en tweemaal Reginald Thal (beide doelgerichte acties misten het DS-heiligdom op een haartje) leken er met het herfstzonnetje op hun bol wel zin in te hebben. “We hadden in die fase minimaal één keer moeten scoren”, analyseerde stand-in Weijzen wijs.

Subtiel hakje
Bij de eerste de beste gevaarlijke situatie voor de neus van de zeer onzekere MVV-keeper Nico Hansen was het na ruim een kwartier wél raak. Arie van Staveren ging in de fout waardoor Leen van der Weel met van hem bekend rommelwerk toch nog Marco Boogers wist aan te spelen. Diens schot werd door de lat gekeerd, waarna de attente Theo Kulsdom met een fraaie wreeftrap het karwei definitief afrondde (1-0).

Vanaf dat moment speelde de energieke thuisploeg eigenlijk al een gewonnen wedstrijd. MVV was de kluts totaal kwijt en het zoeken mocht niet baten. Nadat Peter Matena een vrije trap loeihard langs de verkeerde kant van de paal had gejaagd, begon Gerrie Slagboom vlak voor de rust aan ‘zijn’ linkerkant aan een indrukwekkende opmars. Zijn voorzetje op Kulsdom leek iets te laat, maar met een subtiel hakje achter het standbeen langs werd de bal alsnog achter de verbouwereerde Hansen getikt: 2-0.

Zoutloos wegwerken
Na de hervatting vielen de toeschouwers van de ene verbazing in de andere. MVV hield achterin open huis, terwijl de defensie van DS’79 – met een lichtgeblesseerde Henny Michielsen als rommelige organisator – evenmin foutloos te werk ging. De brutale Marco Boogers was de inleider van de derde Dordtse treffer. Het jeugdige talent ontregelde bij Rob Delahaye de opbouw en bood Leen van der Weel een niet te missen kans. Oog in oog met Hansen week de stevige spits teveel uit naar de buitenkant, maar dat vond Theo Kulsdom niet zo erg. Met dank aan de zoutloos wegwerkende Jean Maas en de paal schoot hij als een duveltje uit een doosje toe, 3-0. (zie foto).

Gek
De sublieme draaibal van Hans Vincent hield de kaars nog even brandend bij MVV (3-1), maar een blunder van Van Staveren doofde de Limburgse illusie. De door het midden uitverdedigde bal werd opgepikt door Hans Stout die bereidwillig tegen de grasmat ging toen Maas al te enthousiast ingreep. De strafschop was uiteraard een kolfje naar de voet van Van der Weel, 4-1. MVV was rijp voor een hele grote nederlaag, maar het bleef ‘slechts’ bij treffers van Kulsdom (5-1) en Van der Weel (6-2, na knap voorbereidend werk van Marco Boogers). Dat MVV via Van den Boogaard en Thal de score nog enigszins dragelijk wist te houden, was te wijten aan het zwakke ingrijpen van doelman Ron van Bergen en Peter Matena.  „Ik baal echt van die twee laatste goals,” spuwde Kistemaker toch nog een beetje gal. „Die waren nergens voor nodig. Aan de andere kant, je kunt wel streven perfectie, maar als je vooraf tegen me had gezegd dat het 6-3 voor ons zou worden, had ik je voor gek verklaard.”

Bewerkt verslag van Norbert Kleinherenbrink (Het Vrije Volk, 29 september 1986)

Scoreverloop
17. Kulsdom 1-0
37. Kulsdom 2-0
50. Kulsdom 3-0
55. Vincent 3-1
65. Van der Weel 4-1
75. Kulsdom 5-1
77. Van den Boogaard 5-2
83. Van der Weel 6-2
90. Thal 6-3

Toeschouwers: 2.700, scheidsrechter: Ignace van Swieten.

Opstellingen
DS’79: Ron van Bergen, Rick de Haan, Henny Michielsen, Peter Matena, Gerrie Slagboom, Hans Stout, Kees Koudstaal, Marcel van der Net, Marco Boogers, Leen van der Weel en Theo Kulsdom.

MVV: Hansen, Delahaye, Mommertz, Maas, Van Staveren, Vincent, Adam, Driessen, Merk, Thal en Van den Boogaard .

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.