Historische wedstrijd: FC Dordrecht- Jong PSV

De clubnaam van de komende tegenstander geeft het eigenlijk al een beetje prijs. Jong PSV kan niet pochen met een rijke wedstrijdhistorie aan de Krommedijk. Slechts tweemaal eerder stapte Jong PSV in de spelersbus richting Dordrecht.

Eenmaal voor een Jupiler League-duel en eenmaal voor een treffen in het KNVB-bekertoernooi. De bekerwedstrijd vond plaats in 2000 in de poulefase. Jong PSV trad aan met veel geroutineerde 1e-elftalspelers in de basis en won eenvoudig met 1-4 van Dordrecht’90. Het enige eerder gespeelde competitieduel is van recentere datum, uit het voor FC Dordrecht prachtige seizoen 2013-2014.

30 augustus 2013: FC Dordrecht – Jong PSV
Met drie overwinningen en een gelijkspel had FC Dordrecht in seizoen 2013-2014 een vliegende start. Tegen de beloften van PSV in speelronde vijf, onderstreepte FC Dordrecht de koploperstatus met een uiteindelijk redelijk gemakkelijke 2-0 overwinning. Een terechte zege op basis van de veldverhoudingen waarin de thuisclub bijna de volle negentig minuten de controle wist te behouden.
Door blessures van Josimar Lima en Nando Wormgoor posteerde trainer Harry van den Ham met Ilias Haddad en Marvin Peersman een nieuw centraal verdedigingsduo.
Op rechts speelde de weer schorsingsvrije Jeffry Fortes en de linkerflank was voor de jeugdige Everon Pisas, die zich ogenschijnlijk snel aan het niveau van de Jupiler League heeft aangepast.
Het middenrif met de weer herstelde Alisic, Luckermans en de sterke Van Nieff zette samen met het aanvaltrio Danso, Gladon en Carrasco de Eindhovense gasten van meet af aan onder druk.
Het wachten was op de voorsprong. Na 20 minuten verscheen die op het scorebord. Andreas Luckermans haalde van buiten het strafschopgebied uit, een ‘touché’ onderweg liet doelman Benjamin van Leer kansloos: 1-0.
De treffer van de Belgische huurling (zie zijn ontladende juichen op de foto) betekende ook de ruststand.
In de tweede helft gaf Dordt extra gas en leek na een kwartier de wedstrijd in het slot te kunnen gooien. Yoëll van Nieff veroverde de bal op rand van de zestien en werd door Horsten met twee armen van het tweede Dordtse doelpunt afgehouden. Thomas Horsten kon met rood de kleedkamer opzoeken en Paul Gladon vond vanaf elf meter vervolgens de vuisten van keeper Benjamin Van Leer.
De Eindhovense goalie hield zijn gereduceerde ploeg daarna op de been. Met name zijn reactie op de één tegen één situatie met de ingevallen Giovanni Korte oogstte lof.
De sluitpost moest zich echter geslagen geven toen Erixon Danso uit een scrimmage de 2-0 binnen frommelde.
In het laatste kwartier ging de rem erop en consolideerde Dordrecht de vierde seizoensoverwinning zonder noemenswaardige inspanningen.
Met dertien punten uit vijf wedstrijden bleef FC Dordrecht koploper van de Jupiler League. Aan het eind van het seizoen zou alleen Willem II boven de Dordtenaren eindigen.

Scoreverloop
1-0 Andreas Luckermans (20e min)
2-0 Erixon Danso (69e min)

Opstellingen
FC Dordrecht
Warner Hahn, Jeffry Fortes, Ilias Haddad (Javier Vet), Marvin Peersman, Everon Pisas, Yoëll van Nieff, Andreas Luckermans, Adnan Alisic, Carlo Carrasco (Giovanni Korte), Paul Gladon, Erixon Danso (Giovanno Godeken).
Jong PSV
Benjamin van Leer, Menno Koch, Burak Kardes (Dennis Dengering), Hjörtur Hermannsson, Rik Schouw, Tefan Özbozkurt. Farshad Noor, Thomas Horsten, Peter van Ooijen (Elvio van Overbeek), Mohamed Rayhi (Alexander Jakobsen), Rubén Bentancourt.

Bijzonderheden: scheidsrechter Martin van den Kerkhof gaf voor 2.812 toeschouwers Burak Kardes en Yoëll van Nieff een gele kaart.
Foto’s: Erwin Spek | Bekijk de complete fotorapportage van Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.