Historische wedstrijd: FC Dordrecht-Jong Ajax

Tweemaal eerder bezocht Jong Ajax (of Ajax /2) de Krommedijk. In seizoen 2013-2014 voor een Jupilerontmoeting (1-1) en in 1995 voor een bekerconfrontatie in de poulefase van de Amstel Cup. Duidelijk wordt dat de verrassing wie namens Jong Ajax uit de spelersbus stapt van alle tijden is.

23 augustus 1995: Dordrecht’90 – Jong Ajax

De vonken vlogen bij Dordrecht’90 – Jong Ajax nu niet direct de Krommedijk af. De 2750 toeschouwers werden door de acteurs evenmin op treffers getrakteerd, zodat achter de tweede poulewedstrijd van de Dordtse eerste divisionist in de Amstel Cup een bloedeloze 0-0 in de boeken kon worden geschreven.

De Amsterdamse reservisten telden slechts in doelman Fred Grim, Arnold Scholten en de Braziliaan Marcio Santos door de wol geverfde routiniers. “Vanmiddag om één uur wist ik nog niet wie er vanavond zouden spelen”, gaf Gerard van der Lem de personele problemen bij Ajax aan. Achtereenvolgens zag de voormalige aanvaller van FC Amsterdam en Feyenoord door uiteenlopende redenen Kanu, Wooter en Jari Litmanen wegvallen. Tegen Dordrecht’90 riep Van der Lem om die reden jongelingen als Arno Splinter, Dennis Schulp en Menno Willems onder de wapenen.

De Braziliaanse International Marcio Santos speelde achter zijn defensie, ving zo nu en dan een doorkomende speler op, raakte de bal meestal slechts één keer en liet zien in de lucht bijkans onklopbaar te zijn. De sierlijke Braziliaan was al vroeg in de wedstrijd bij de pinken om een inzet van Michel Langerak, over wiens kopkracht hij door Van der Lem van te voren was ingeseind, van de doellijn te halen. Het was één van de twee kansen, die Dordrecht’90 voor rust kreeg. Voor de andere tekende Hennie de Romijn. De Romijn vuurde van dichtbij op Fred Grim, wiens reddende handen bijtijds de bal konden omklemmen.

Na de rust kreeg Hennie de Romijn, op aangeven van Mischa Rook, ook de derde Dordtse mogelijkheid op zijn naam. Ditmaal belandde zijn snoeiharde inzet rakelings naast de paal tegen de reclameborden. Kort na deze actie haalde Lex Schoenmaker hem volgens afspraak ten faveure van Eric van de Merwe naar de kant.

Cor Lems
Eerder al had de Dordtse oefenmeester besloten routinier Cor Lems tijdens de rust in de kleedkamer achter te laten. “Cor heeft zich gisteren op de training verstapt. Ook met hem neem ik geen enkel risico. Ik heb er niks aan als hij de zaak in de puin loopt”, toonde hij zich zuinig op de voor de ploeg waardevolle Rotterdammer.
“Normaal is er als zoiets op de training gebeurt niets aan de hand en kan ik rustig herstellen, maar nu moest ik een dag later voetballen”, baalde de na afloop naar zijn auto strompelde Cor Lems, die ondanks alles voor rust veruit de beste Dordtenaar was. Hij was altijd aanspeelbaar, won op karakter veel persoonlijke duels en stopte veel spreiding in de door hem verstuurde ballen.
Zonder de inbreng van Cor Lems bood deel twee wel bitter weinig verstrooiing. Echt risico nemen deden beide ploegen niet. Ajax kreeg na de doelwisseling één uitgespeelde kans om de drie punten mee naar Amsterdam te nemen toen Menno Willems na een onoverzichtelijke situatie plotseling oog in oog met Benny Gall te staan. De blonde Deense keeper klaarde het karwei in een reflex evenwel knap.

Opstellingen

Dordrecht’90: Gall, Robbemond, Lankhaar, Wilsterman, Rook, Lems (Summerville), Wasiman, Plug, Hoop, Langerak, De Romijn (Van de Merwe).
Jong Ajax: Grim, Melchior, Santos, Splinter, Willems, Scholten, Demtsjenko (Landzaat), Tuhuteru, Schulp (Loyhenapessy), Musampa, Van den Berg (Gehring).

Bijzonderheden: Arbiter Peter Oskam gaf de Ajacied Menno Willems en Dordtenaar Brian Wilsterman een gele kaart.

Tot slot: Dordrecht’90 overleefde in de Amstel Cup van 1995-1996 ternauwernood de poulefase en mocht in de2e bekerronde op bezoek bij Helmond Sport. Daar werd Dordrecht’90 na strafschoppen uitgeschakeld.

Bij de foto’s van Michel Sterrenberg:
Onder toeziend oog van Cor Lems probeert Michel Langeak met een sliding Kiki Musampa van de bal te zetten.
Teleurgesteld met een 0-0 eindstand verlaten Marcio Roberto Dos Santos en Michel Langerak gezamenlijk het veld.

Tekst: Gerard van den Houten (archivaris FC Dordrecht)

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.