Historische wedstrijd: FC Dordrecht – Jong Ajax

Het is een lastige tegenstander voor de Schapenkoppen, Jong Ajax. De Dordtenaren wisten in de korte geschiedenis nog geen thuisoverwinning te boeken tegen de Amsterdammers, zo ook in 2014 toen FC Dordrecht met 1-1 gelijkspeelde tegen Jong Ajax.
Op het moment dat Jong Ajax op bezoek kwam op de Krommedijk stond Dordt op plek één en ondanks het puntenverlies bleven de Dordtenaren nummer één.

Averij zonder grote gevolgen

FC Dordrecht heeft na puntenverlies tegen Jong FC Twente en Jong PSV ook averij opgelopen tegen een derde toetreder tot de Jupiler League. De lijstaanvoerder kwam in eigen huis tegen Jong Ajax niet verder dan 1-1 en mocht zich op basis van de verhoudingen in het veld nog gelukkig prijzen met dat punt.

Speeldag 27 ondermijnde echter niet de titelkansen van de formatie van trainer Harry van den Ham. Willem II verspeelde ook twee punten bij MVV in Maastricht. Alleen VVV, dat en passant de derde periodetitel incasseerde, profiteerde van de Dordtse misstap. Sparta en FC Eindhoven verloren weer en lijken afgehaakt in de ratrace richting het kampioenschap.

FC Dordrecht hoopte voort te borduren op de 1-6 oorwassing van Emmen, een week eerder in Drenthe. Daarom had Harry van den Ham voor de eerste keer dit seizoen in twee achtereenvolgende duels vastgehouden aan hetzelfde elftal en dezelfde veldbezetting. Ook doelman Warner Hahn, die last had van een schouderblessure en wiens meespelen even onzeker was geweest, doorstond de warming-up en prijkte derhalve met zijn naam op het wedstrijdformulier.

Jong Ajax, voorbije maandag koppensneller van VVV-Venlo, was niet bepaald met een B-keus naar Dordrecht afgereisd. In het basisteam van trainer Fons Groenendijk stonden spelers als Ruben Ligeon, Stefano Denswil, Jairo Riedewald, Lucas Andersen en Tobias Sana. De lichtvoetige bezoekers waren niet van zins om de lijstaanvoerder vrij spel te geven. Integendeel via de dribbelende en slalommende Ligeon, rechtsbuiten Sheraldo Becker en Lucas Andersen stichtten de hoofdstedelingen die soms zeeën van ruimte kregen, gevaar. FC Dordrecht zette daar in het eerste bedrijf kansen voor Erixon Danso en Paul Gladon tegenover, maar dat kon het beeld niet wegnemen dat de 0-0 stand halverwege voor de thuisploeg nog gunstig was.

Meteen na rust kwam Lucas Andersen, die onbegrijpelijk door kon marcheren, in kansrijke positie voor Hahn. Het bleek de voorbode van een interessante periode, met twee goals in kort tijdsbestek. Eerst gleed de Amsterdamse captain Stefano Denswil de voorzet van Erixon Danso, die de kort daarop in kansrijke positie missende Jessy Mayele als beoogd eindstation had, achter zijn eigen doelman. De Dordtse pret was echter van korte duur, want de begiftigde spits Ricardo Kishna schoot na een perfecte aanname de gelijkmaker achter de tot dan toe ongenaakbare Warner Hahn.

Vervolgens ontspon zich een open wedstrijd, waarbij de Amsterdammers regelmatig dwars door de Dordtse linies sneden, maar ook de thuisploeg fraaie kansen had. Tot tweemaal had nummer tien Paul Gladon, die zich op zijn nieuwe positie veel beter op zijn plek voelt dan in de spits, de winnende op de schoen. Eén keer was Micky van der Hart de situatie meester, bij de andere poging mikte Sparta-huurling Gladon naast waardoor puntenverlies niet vermeden werd.

Scoreverloop: 50′ 1-0 Denswil (ED), 57′ 1-1 Kishna

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Troost-Ekong, Vet, Peersman; Haddad, Gladon, Gosens (71. Ojo); Korte (71. Meulens), Mayele, Danso.

Jong Ajax: Van der Hart; Ligeon, Tete, Denswil, Riedewald; El Hasnaoui (76. Lobotka), Van den Boomen, Andersen; Becker, Kishna, Sana.

Bijzonderheden: Arbiter Siemen Mulder gaf geel aan Jeffry Fortes van FC Dordrecht en Kenny Tete van Jong Ajax.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.