Historische wedstrijd: FC Dordrecht – Helmond Sport

Voor de historische wedstrijd doken wij weer in het archief, dit keer hebben we de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport uit 2004 uitgekozen.
Het seizoen waar o.a. de gebroeders De Nooijer de Dordtse clubkleuren verdedigden en Maceo Rigters zich in de harten van de Schapenkoppen speelde.
Met 8 doelpunten in 17 wedstrijden speelde Rigters zich in de kijker van verschillende clubs in binnen- en buitenland, zijn Dordtse succes kon hij echter niet meer evenaren.

HET SCORENDE ALTERNATIEF

Dennis de Nooijer kan met een gerust hart aan zijn herstel werken. De spits van FC Dordrecht was vanwege een enkelblessure absent voor het duel tegen Helmond Sport, maar bleek een prima stand-in te hebben. Maceo Rigters deed de Zeeuw even vergeten met twee doelpunten, die de beslissing tegen de zieltogende Brabanders forceerden: 2-1.

Rigters knipperde gisterochtend even een paar keer met zijn ogen toen hij het bord zag waarop trainer Robert Verbeek de opstelling voor het duel tegen de dramatisch Brabantse laagvlieger Helmond Sport zag staan. ,,Ik hoorde toen dat Dennis niet in de spits zou kunnen spelen en dat ik daar mocht starten”, keek de gewezen speler van Heerenveen terug op het opmerkelijke begin van de wedstrijddag. ,,Maceo was sowieso in de basis gestart, maar dan op de linkerflank want hij maakt de laatste weken veel progressie. Maar het herstel van Dennis heeft nog enige tijd nodig. We richten ons op de uitwedstrijd bij Sparta van volgende week zondag”, aldus Robert Verbeek, die De Nooijer dus zal moeten missen in de uitwedstrijd bij FC Zwolle van overmorgen.

Rigters kreeg zijn kans als diepste spits en de 20-jarige ex-judoka greep die gelegenheid met beide handen aan. Toch had het er in eerste instantie niets van weg dat het de avond van het scorende alternatief voor Dennis de Nooijer zou worden. Na twee competitieloze vrijdagen werd Dordrecht namelijk flink wakker geschud. Binnen 180 tellen kreeg de thuisploeg een achterstand te slikken. Roy Hendriksen speelde in op de diepgaande Erik van der Ven, die de bal teruglegde op de doorgelopen aanvoerder van Helmond Sport. Tegen de heerlijke uithaal van Hendriksen had Dennis van der Kraan geen verweer: 0-1.

Helmond Sport liet Dordrecht niet alleen schrikken, het stelde de thuisclub in het weer goed gevulde stadion aan de Krommedijk voor fikse problemen. De lopende mensen op het Brabantse middenveld – de in een vrije rol spelende Hendriksen en zijn collega’s Mark van Dijk en Erik van der Ven – creëerden zich regelmatig ruimte. Verbeek greep in door John den Dunnen Hendriksen te laten volgen en Remco Heerkens en Ekrem Kahya de twee kleine lopers van Helmond Sport te laten oppakken.

FC Dordrecht vond daarmee de balans terug en werd prompt sterker. Heerkens geselde met een lob de lat boven doelman Mark Zegers. Nadat een kopbal van bezoeker Sergio van Dijk via de voet van Gérard de Nooijer nog gelukkig over was gegaan, zette de Dordtse ploeg de wedstrijd naar de hand. Rigters ontpopte zich daarbij als gevaarlijke angel in de aanval. Een lob over Zegers, nadat Dennis van Es te zacht had teruggekopt, werd door voormalig Den Haag-verdediger Anton Vriesde nog van de lijn gegleden. Halverwege de eerste helft moest Zegers wel de gang naar het net maken. Ekrem Kahya kon een vrije trap makkelijk inspelen op Rigters, die van verdediger en schaduw Daniel Voigt veel ruimte kreeg waarna de aanvaller kort draaide en strak binnenschoot. ,,Een echte spitsengoal”, glunderde Rigters na afloop. ,,Hij is fysiek sterk en gebruikt bij dat doelpunt zijn lichaam uitstekend”, kon Robert Verbeek ook na afloop nog nagenieten.

Het was het begin van een prachtige dubbelslag voor de geboren Surinamer. De tweede treffer was het product van een prima Dordtse aanval. Arjan van der Laan stuurde Raphael Maitimo weg. Maitimo, die na ruim een half uur de in balverlies grossierende Ramos was komen aflossen als linkermiddenvelder, gaf bij zijn eerste prominente balcontact een afgemeten voorzet. De assist bereikte na een schijnbeweging van de opgekomen verdediger Reinhard Breinburg de trefzekere Rigters: 2-1. ,,We waren te lief, niet scherp en hebben Dordrecht terug in de wedstrijd geholpen”, treurde Ruud Brood, de veelgeplaagde oefenmeester van Helmond Sport, na afloop over de cruciale fase in de wedstrijd.

Na de pauze was voor FC Dordrecht de organisatie heilig in de neergutsende regen, die het veld allengs moeilijker begaanbaar maakte. Gérard de Nooijer fungeerde, ondanks twee weken zonder trainingsarbeid vanwege een lichte blessure, als baken van onverzettelijkheid en toonbeeld van de Dordtse onkreukbaarheid. Helmond Sport probeerde wel druk te ontketenen, maar kon in de tweede helft offensief nauwelijks een vuist maken. Tot vlak voor tijd toen Roy Hendriksen opeens vrij kon inkoppen en Dennis van der Kraan in samenwerking met Ekrem Kahya de situatie meester werd. FC Dordrecht continueerde zo de ongeslagen status in eigen huis en bedankte de supporterskern met een rondgang langs de tribunes. Rigters lachte nog eens zijn tanden bloot (,,Ik reken nog niet op een basisplaats tegen Zwolle, dat ligt aan de trainer”) en Robert Verbeek wreef zich nog maar eens in de handen. ,,Met de uitwedstrijden tegen Zwolle en Sparta voor de boeg is dit lekker meegenomen. We moesten veel werk verzetten, maar handhaven onze positie in de top en dat in een stadion dat met 2200 man weer lekker gevuld was.”

Datum: 15 oktober 2004

Stadion: GN Bouw Stadion
Uitslag: 2-1 (2-1)
Scheidsrechter: Dhr. Van der Hilst
Toeschouwers: 2.264
Scoreverloop: 0-1 Hendriksen (30), 1-1 Rigters (23), 2-1 Rigters (35)
Opstelling FC Dordrecht: Van der Kraan, Van Muyen, Breinburg, De Nooijer, Dunnen, Kahya, Van der Laan, Heerkens, Ramos (Maitimo 34), Monteiro en Rigter
Opstellingen Helmond Sport: Zegers, Wilson, Vriesde, Voigt (Streppel 82), Van Es, Van der Ven (Yahia 73), S. van Dijk, M. van Dijk, Cvetkov, Hendriksen, Razic (De Jong 53)
Gele kaarten: V.d. Ven, Voigt (beide Helmond Sport)’

Bronnen: wedstrijdverslagen van fcdordrecht.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.