Historische wedstrijd: FC Dordrecht – Fortuna Sittard

De afgelopen vier ontmoetingen aan de Krommedijk wisten de schapenkoppen niet te winnen tegen Fortuna Sittard. Geheel anders was dat op 1 mei 1994. In de laatste thuiswedstrijd van seizoen 1993-1994 kon bij winst op Fortuna Sittard het kampioenschap in de eerste divisie worden behaald.

1 mei 1994: Een heerlijk feest
Dordrecht’90 keert na een jaar afwezigheid weer terug in de eredivisie. De bescheiden 1-0 zege op het taaie Fortuna Sittard was voldoende voor de titel in de eerste divisie. Een verdiende titel, omdat de brigade van Nico van Zoghel (zie foto) vanaf de eerste competitiedag de ranglijst heeft aangevoerd. Voorzitter Kees den Braven toonde zich vanzelfsprekend in zijn nopjes met het kampioenschap. Hij beloofde Dordrecht’90 in zijn laatste jaar als voorzitter zeker niet te zullen laten zakken.

Dordrecht’90 – Fortuna Sittard vormde geen uitzondering op de regel dat kampioenswedstrijden per definitie niet om aan te zien zijn. De spanning moest het dus goedmaken voor de 3.800 toeschouwers (zie foto voor het fanatiekste deel). In de 23e minuut van de eerste helft werd de 1-0 na voorbereidend werk van Warry van Wattum, een pass van Cor Lems en een ‘assist’ van de onbaatzuchtige topscorer Virgil Breetveld op de borden gebracht door Romeo Wouden (zie foto). De wankelende voorsprong werd uiteindelijk door de nerveuze nieuwe eredivisionist over de streep gedragen.

Het speet oefenmeester Nico van Zoghel, wetend dat na het tussentijds aantrekken van Cor Lems, Michel Valke en Frank Ensink de druk om kampioen te worden aanzienlijk vergrootte, duidelijk dat de Dordtse BVO, volgend seizoen voor de vierde keer in elf jaar eredivisievoetbal bedrijven, het publiek zo weinig voetbalgenot had kunnen bieden. Waarbij hij onder meer spijtig refereerde aan de twee fantastische reddingen van Fortuna-doelman Ruud Hesp. Hesp zat twee koppende paardestaartjes, invaller Patrick Pothuizen en Mischa Rook, echter dwars. Beide keren fungeerde ex-international Michel Valke als kiene aangever.

In een eerder stadium van het kampioenstreffen, waarin Fortuna het meest aan de bal was, misten Bob Petta en Virgil Breetveld ieder een keer de kracht om tot Ruud Hesp door te stoten. Bij andere dreigende situaties bewees Fortuna Sittard achterin in ruime mate over snelheid te beschikken.
“Als het 2-0 zou zijn geworden, was er rust gekomen en hadden we het publiek iets kunnen bieden”, orakelde Van Zoghel.

Opstellingen
Dordrecht’90: Frank Ensink, Maarten Atmodikoro, Brian Wilsterman, Warry van Wattum, Michel Langerak, Mischa Rook, Cor Lems, Michel Valke, Romeo Wouden (Patrick Pothuizen), Virgil Breetveld, Bobby Petta (Reinier Robbemond)
Fortuna Sittard: Hesp, Maessen, Samuel, Vergoossen, Szalma, Boessen, Usta, Janssen, Van de Heuvel, Losada (Van de Zanden), Paul Jansen.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.