Historische wedstrijd: FC Dordrecht – De Graafschap

Van de laatste vijf ontmoetingen tegen De Graafschap wist de Dordtse formatie éénmaal een overwinning uit het vuur te slepen. Met daarbij drie nederlagen en een gelijkspel valt de recente geschiedenis duidelijk in het voordeel van de Doetinchemmers uit.

Statistieken van de laatste vijf ontmoetingen in de eerste divisie

2013-2014: 1-1 (Yoëll van Nieff, Anco Jansen)
2012-2013: 2-1 (Fouad Idabdelhay, Josimar Lima, Anco Jansen)
2009-2010: 1-2 (Moussa Kalisse, Jordy Buijs, Joep van den Ouweland)
2006-2007: 1-3 (Manu Dagher, Lasse Schöne, Jhon van Beukering, Berry Powel)
2005-2006: 0-2 (Joep van den Ouweland, Donny de Groot)

Blik terug: SVV Dordrecht’90 – De Graafschap in 1991
In een verder verleden speelden de ploegen ook op Eredivisie niveau tegen elkaar. Op 9 oktober 1991 won fusieclub SVV Dordrecht’90 voor 1.000 toeschouwers van De Graafschap, dat toen onder leiding stond van oud DS’79-trainer Simon Kistemaker. Naast ‘De Kist’ nog meer opvallende namen bij De Graafschap: Hans Kraay jr (een jaar later speelde hij voor Dordrecht’90), Jurrie Koolhof (trainer FC Dordrecht seizoen 2005-2006), Edwin Godee (vader van FC Dordrecht-aanvaller Joey Godee) en Ernie Brandts (trainer van FC Dordrecht eredivisie-seizoen 2014-2015).

Oost west, thuis best
SVV Dordrecht’90 bewees wederom dat het in eigen stadion – in tegenstelling tot de partijen buitenhuis – prima uit de voeten kan. Aan de Krommedijk had de brigade van Hans Verèl namelijk geen kind aan het onthutsend zwakke De Graafschap, dat er met een 3-1 nederlaag nog genadig vanaf kwam.

SVV Dordrecht’90 verzamelde door deze zege op vertrouwde bodem inmiddels reeds negen punten uit zes duels. In evenzoveel uitwedstrijden kon, weliswaar tegen tegenstanders van wat meer formaat, slechts één schamel puntje aan het totaal worden toegevoegd. Hans Verèl, die de kloof met de hekkensluiter VVV en De Graafschap al tot zeven punten zag oplopen, keek vanzelfsprekend tevreden op het treffen “Na die 5-0 nederlaag in Groningen was het gewoon zaak om voor eigen publiek, ook al was het niet veel (circa duizend), revanche te nemen. En daarin zijn we prima geslaagd”, aldus de oefenmeester.

Wonderen
In het eerste half uur wees trouwens nog niets op een gemakkelijk avondje voor de gastheer. Immers, in die fase was De Graafschap, waar de van zijn schouderblessure genezen spits Peter Hofstede voor het eerst sinds twee maanden weer van de partij was, gelijkwaardig aan SVV Dordrecht’90. Een SVV Dordrecht’90, dat geen al te hoog tempo speelde, bij vlagen slordig opbouwde en voorin geen bal kon vasthouden. De openingsgoal deed echter wonderen voor de équipe van Hans Verèl. Na 31 minuten passte René Smit volkomen verkeerd breed, waarop de door Romeo Wouden op de huid gezeten Ernie Brandts de bal met het hoofd miste. Dean Gorré kreeg hierdoor vrij doorgang en hoewel de Olympisch international het speeltuig iets te ver voor zich uitspeelde, gaf hij De Graafschap-goalie Ron Olyslager met een bekeken ‘stiffie’ toch het nakijken: 1-0.

Zelfzuchtig
Na de kantwisseling had SVV Dordrecht’90, waar libero Orlando Trustfull zijn uitstapjes naar het front doseerde, binnen een kwartier op rozen moeten zitten. De steeds goed bijsluitende Dean Gorré (na slim hakballetje van Romeo Wouden) en de in zijn acties nog te zelfzuchtige Romano Sion wisten oog-in-oog met Olyslager het net echter niet te vinden. Na deze gemiste kansen leek SVV Dordrecht’90 zelfs even te worden weggedrukt, maar De Graafschap kon geen echte vuist maken. Hofstede en Jurrie Koolhof kwamen bij respectievelijk Michel Vonk en Errol Refos niet aan de bak, terwijl het extra mannetje op het middenveld (opvallend genoeg meestal de beperkte Hans Kraay jr.) evenmin voor impulsen kon zorgen.

Net nadat Kistemaker met de wissel René van de Brink voor Frank Lukassen nog iets wilde proberen, sloeg het soms vlot combinerende en beslist werklustige SVV Dordrecht’90 keihard toe. Willy Boessen benutte de ruimte op rechts en koos in plaats van een voorzet op de geheel vrijstaande Romano Sion voor een solo, die de Limburger wellicht ook tot zijn eigen verbazing met een rollertje achter Olyslager afsloot, 2-0.

Onberekenbaar
Acht minuten later besliste Romeo Wouden – zwak spelend, maar door zijn snelheid altijd onberekenbaar – het duel definitief. Weggestuurd door Peter Barendse ontweek Wouden de te laat uitkomende Olyslager om vervolgens vanuit een ‘onmogelijke’ hoek te doelpunten: 3-0.
Daarna geloofde SVV Dordrecht’90 het echter wel en mocht De Graafschap dat ook van sterke punten als fysieke kracht en loopvermogen geen gebruik wist te maken, warempel iets terugdoen. Eerst schoot Peter Hofstede op de paal en vier minuten voor tijd redde Jurrie Koolhof na verkeerd uitverdedigen van Dean Gorré zelfs de eer. Dit laatste deed met name Joop Hiele in woede uitbarsten. Begrijpelijk, want de international slaagde er hierdoor ook in de twaalfde wedstrijd niet in om voor het eerst dit seizoen de ‘nul’ vast te houden.

Scoreverloop
1 : 0  Dean Gorré 30 min.
2 : 0  Willy Boessen 63 min.
3 : 0  Romeo Wouden 71 min.
3 : 1  Jurrie Koolhof 87 min.

Opstellingen
SVV Dordrecht’90: Joop Hiele, Michel Vonk, Errol Refos, Willy Boessen, Warry van Wattum, Orlando Trustfull, Jerry Simons, Dean Gorré, Peter Barendse, Romeo Wouden, Romano Sion

De Graafschap: Ron Olyslager, Jan Vreman, Hans Kraay jr., Eric van Kessel, Ernie Brandts, René Smit, Frank Lukassen (René van den Brink), Edwin Godee, Rob Matthaei, Jurrie Koolhof, Peter Hofstede

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.