Historische wedstrijd: DS’79 – Volendam

Seizoen 1986 -1987 is voor zowel FC Dordrecht als FC Volendam een episode om niet snel te vergeten. DS’79 won op heroïsche wijze de nacompetitie en Volendam werd kampioen zodat beide teams een gelijke prijs pakten: promotie naar de eredivisie. Ook tijdens het onderlinge competitieduel aan de Krommedijk is dat seizoen sprake van een keurige verdeling.

De historische wedstrijd van 19 oktober 1986: DS’79 – Volendam  1-1
In de eerste helft van de bij vlagen zeer aantrekkelijke ontmoeting zagen de 3.200 toeschouwers een ouderwets fel en agressief DS’79, dat op het eerste gezicht geen last leek te hebben van het ontbreken van ervaren jongens als Henny Michielsen, Kees Koudstaal, Jacques den Bakker en Peter Matena. De van een schorsing verloste Bert Bartelings had in de afweer zijn vertrouwde positie aan de rechterkant weer ingenomen en van ontwenningsverschijnselen was niets te bespeuren. De terriër van DS’79 kreeg met een aantal aansprekende acties meteen al de nodige open doekjes van het gulzige publiek. Ook Frans van de Heide deed aan kredietbewaking. De jeugdige Rotterdammer komt als back ronduit snelheid tekort, maar kan dat euvel als laatste man aardig camoufleren. Hij heeft overzicht genoeg, beschikt over een prima traptechniek en kan meedogenloos ingrijpen.

Jubelstemming
In de tiende minuut zorgde de thuisploeg voor een jubelstemming aan de Krommedijk. Theo Kulsdom speelde kilometervreter Hans Stout knap aan in de diepte, die op zijn beurt het hoofd van Marco Boogers zocht en vond. Diens kopbal werd in eerste instantie ternauwernood door doelman Jan Klouwer van de lijn getikt, maar Leen van der Weel was er als de kippen bij om de chaos in de Volendam-defensie compleet te maken, 1-0.  Hoewel Boogers het doelpunt claimde en zich uitgebreid liet fêteren, was iedereen ervan overtuigd dat Van der Weel zijn achtste treffer van het seizoen had geproduceerd.

IJzersterk collectief
Na dat snelle openingsdoelpunt bleef DS’79 de strijd dicteren. Het surplus aan techniek in de jonge en talentvolle formatie van trainer Jan Brouwer moest het in die fase duidelijk nog afleggen tegen het ijzersterke collectief dat Simon Kistemaker in Dordrecht binnen enkele maanden heeft weten te smeden. Een kwartier voor de thee kreeg Boogers een uitgelezen mogelijkheid  om  zijn ploeg op het fluweel te laten plaatsnemen. Het behendige brutaaltje onderschepte een foutieve terugspeelbal van Ed Vijent, maar mikte de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Kort daarop greep Volendam-keeper Klouwer goed in op een fraaie volley van Hans Stout. Collega Tjesco de Goede kreeg in de eerste rondgang aanzienlijk minder werk te verrichten en dat was maar goed ook, want de plaatsvervanger van Ron Van Bergen begon zichtbaar nerveus aan het karwei.

Veters uit de schoenen
Na de thee trok Volendam de wedstrijd verrassend naar zich toe. Al in de eerste vijf minuten kregen de gasten drie riante scoringskansen, maar de ontketende Vijent (tweemaal) en Steve van Dorpel (later ook voor DS’79 uitkomend) misten jammerlijk en brachten Volendam-trainer Jan Brouwer bijna tot wanhoop. Toch kon de (verdiende) gelijkmaker niet uitblijven. De sluwe Kistemaker liet de rappe Harry Melis van plaats wisselen met de trage Gerrie Slagboom om het gevaar Vijent enigszins in te dammen, maar daarmee kreeg DS’79 de greep op het duel niet terug. Marco Boogers, Leen Van der Weel en Theo Kulsdom hielden geen bal meer vast in de voorhoede, waardoor Stout en Marcel van der Net de veters uit hun schoenen liepen om alle gaten op het middenveld te dichten. Volendam smaakte een kwartier voor tijd via een laag en hard schot van aanvoerder Jan Schokker het genoegen van de gelijkmaker en rook in de slotfase zelfs nog een paar keer aan de overwinning. Met weinig kunst en veel vliegwerk hield de DS-verdediging tot het laatste fluitsignaal moeizaam stand.

Wedstrijdstatistieken
DS’79 – Volendam 1-1 (1-0) | Toeschouwers: 3.200 | Scheidsrechter: Van der Laar | Scoreverloop: 10. Van der Weel 1-0, 77. Schokker 1-1.

Opstellingen
DS79: Tjesco de Goede, Bert Bartelings, Frans van de Helde, Rick de Haan, Gerrie Slagboom, Harry Melis, Marcel van der Net, Hans Stout, Marco Boogers (89. Edward Hoogendoorn), Leen van der Weel en Theo Kulsdom.
Volendam: Klouwer, Eric van Geemen, Jan Schokker, Theo Bond, Hans Bakker, Ed Vijent, Bert van der Poppe, Ab Plugboer, Gert-JanDuijf, Wim Jonk (89. Hans de Vries) en Steve van Dorpel.

Bewerkt verslag van Norbert Kleinherenbrink (Het Vrije Volk)

Topscorerslijst (competitie) seizoen 1986-1987


Bij de foto’s

– Volendam-doelman Jan Klouwer heeft Leen van der Weel klemvast. Eric van Geemen (rechts, Volendam) heeft wel oog voor de bal (foto Rinie Boon)
– Selectie DS’79 seizoen 1986-1987 (genomen op 31 juli 1986 bij aanvang van het seizoen)
1986-07-31_selectie-ds79_web
Bovenste rij v.l.n.r.
: Cor Aarnoutse (verzorger), Theo Kulsdom, Jacques den Bakker, Tjesco de Goede, Hans Stout, Hennie Michielse.
Middelste rij v.l.n.r.
: Wil Kwast (assistent trainer), Gerrie Slagboom, Harry Melis, Rick de Haan, Ron van Bergen, Marco Boogers, Kees Koudstaal, Peter Matena, Simon Kistemaker (trainer).
Onderste rij v.l.n.r.
: Leen van der Weel, Pippy Pruymboom, Jaap van der Wiel, Marcel van der Net, Bert Bartelings, Edward Hoogendoorn.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.