Historische wedstrijd: DS’79-FC VVV

Op zondag 31 oktober 1982 speelde DS’79 een goede partij tegen FC VVV. Als trotse koploper gingen de Dordtenaren echter met 0-1 onderuit tegen de Limburgers. FC VV eindigde dat seizoen, 1982-1983, als 7e. DS’79 werd uiteindelijk – voor het eerst in haar bestaan – kampioen van de eerste divisie.

31 oktober 1982: DS’79 – FC VVV 0-1

“Nou ja,” probeerde een al wat oudere DS-supporter er de moed in te houden, “we hebben in ieder geval een week bovenaan gestaan.” Zo was het maar net. Precies zeven dagen mocht DS-trainer Hans Dorjee zich in de zevende hemel wanen voordat zijn ploeg door VVV weer met beide benen op de grond werd gezet. De Limburgers waren naar de Krommedijk gekomen om niet te verliezen en konden tot hun eigen verbazing uiteindelijk zelfs met een 0-1 overwinning de thuisreis aanvaarden.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat de strijd op het middenveld diende te worden uitgevochten. Gerrie Mühren, Henk van Leeuwen en Anne Evers waren de waterdragers die de openingen dienden te forceren. Het kwam er nauwelijks van, gezien de weg-is-weg methode van FC VVV. De kunstmatige druk van DS op het doel van FC VVV werd allengs groter, maar zonder al te veel moeite bleef de rode muur overeind. Mochten er al eens kansjes opduiken, dan was daar zoals in vroegere DS dagen – steeds weer Gerrit Vooys die met name in de lucht de lichtgewichten van DS schijndood maakte.

Na een half uur smeekte DS terecht om de eerste strafschop toen Hakim Braham werd neergelegd. Corver wimpelde het ‘verzoek’ simpel weg, waarna zich een nieuwe mogelijkheid voor DS voordeed. Edwin Gorter nam echter niet de tijd, om na aangeven van Jacques den Bakker de goede hoek uit te kiezen. Ressel nam daarop een voor Corver te mooie duik bij ingrijpen van Den Bakker, maar diens tackle was eveneens een strafschop waard. Na een sterke rush, van Henk van Leeuwen, besloten met een hard schot rakelings over de lat, en een fantastische redding van Jaap Bloem op een kogel van Willy Bothmer, kwam de beste kans voor de thuisclub in de hele wedstrijd. Braham werd in het strafschopgebied met twee handen van de bal gehouden. Corver zag er geen strafschop in, waarna de bal voor de voeten van Gerrie Mühren kwam, die vol de paal trof.

Pal na het begin van de tweede helft kreeg DS opnieuw de kans om de score open te breken. Gorter dwarrelde eindelijk door de Venlose verdediging en trachtte Vooys te verrassen. Hij mikte de bal echter net over de lat. Vanaf dat moment werd het een gevecht van de hard ingrijpende verdediging van FC VVV (elf man) en de veel te steriele aanval van DS. Van Rob van Hemert en Marco de Vries ging geen enkele kracht uit. Het werd voor DS pompen of verzuipen, met verzuipen tot gevolg. Na een half uur in de tweede helft kwam dan die ene actie waar FC VVV al die tijd op loerde. Vanaf eigen helft stormde Coort op links de vrije ruimte in. Op maat en op tijd ging de bal naar Frank Verbeek, die DS de verschrikkelijke koude douche bezorgde.

Wedstrijdgegevens

Scoreverloop:
79 min. Frank Verbeek 0-1

Toeschouwers: 6000
Scheidsrechter: Charles Corver

Bijzonderheden: Gerrie Mühren bleef tijdens de rust achter in de kleedkamer. De Volendammer had last van een liesblessure in beide benen en werd vervangen door Marco de Vries. De zoon van de voorzitter van DS’79 bleef in de tweede helft overigens onzichtbaar.
Bij VVV maakte Mario Verlijsdonk na een langdurige blessure – waardoor hij negen wedstrijden miste – zijn rentree in de basis. Spitsspeler John Taihuttu was gepasseerd.

Opstellingen
DS’79: Bloem, Van der Linden, Lees, Overweg, Den Bakker, Evers, Van Leeuwen, Mühren (46. De Vries), Gorter, Braham (65. Matena), Van Hemert.
FC VVV: Vooys, Nijssen, Mostert, Verlijsdonk, Bours (90. Rutten), Bothmer, Coort (85. Riether), Strik, Van Rosmalen, Ressel, Verbeek.

Foto’s : Rinie Boon

Foto 1: Gerrit Vooys, de man die twee seizoenen daarvoor 35 wedstrijden het doel van DS verdedigde, houdt weer opruiming aan de Krommedijk
Foto 2: Anne Evers probeert een Limburgse tackle te ontwijken

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.