Historische wedstrijd: De mislukte housewarming van 1998

In de zomer van 1998 werd de Krommedijk verbouwd en omgedoopt tot GN Bouw Stadion. De allereerste wedstrijd in het nieuwe onderkomen, op 25 september 1998 tegen FC Den Bosch, verliep echter niet feestelijk. Op de housewarming party van Dordrecht’90 vierde FC Den Bosch een eigen feestje. Met oud Dordrecht-speler Harry van der Laan als meest vervelende gast op het partijtje. De Brabanders wonnen dik verdiend met 1-4.

Van het bravoreuze strijdplan van Dordt met vier aanvallers – Rick Hoogendorp en Chima Onyeike centraal, Björn Raven en Jermaine Sandvliet op de flanken – kwam na een vroege openingsgoal van Bossenaar Harry van der Laan weinig terecht. De problemen lagen niet alleen in de defensie, maar ook op het eigenlijk met slechts twee man bezette middenveld, waar Richard Plug als verbindingsman zo’n beetje alles alleen moest doen. Als Karsten Myssing uit een corner niet op de lat had geschoten,had dat de zaak wellicht nog kunnen veranderen, maar verder controleerde Den Bosch de wedstrijd met twee vingers in de neus.

Lurling schoot in de draai op de vuisten van de Dordtse doelman Jan Scheurwater, Roberto Verhagen kopte op de dwarsligger en knalde uit en voorzet van Rafael Losada net naast en een knal van Patrick Hobbelen stuitte van het lichaam van Scheurwater. De jonge goalie kon daarna een inzet van de doorgebroken Lurling nog wel stoppen, maar toen de Bossche spits kort voor de pauze ondanks fysiek weerwerk van Myssing knap op de been bleef en aflegde voor Van der Laan, was de onvermijdelijke 0-2 toch een feit.

Dordrecht’90 had echter het geluk dat het nog geen minuut later weer terug in de wedstrijd kon komen. Goalie Maikel Aerts – drie jaar daarvoor nog als reservedoelman na het duel met Dordrecht’90 betrapt op het gebruik van cocaïne – kon een schot van Plug niet vasthouden, waarna Chima Onyeike binnen kon schuiven. Dordrecht’90-trainer Verbeek bracht vervolgens Cor Lems voor de tweede helft ‘om het vuurtje wat op te stoken’, maar voordat de boel brandde gooide Myssing onbedoeld zand over de vlammen. De Deense verdediger kreeg binnen twee minuten na de hervatting zijn tweede gele kaart en liet Dordrecht’90 met z’n tienen achter.

De 1-3 van FC Den Bosch, een strafschop van Van der Laan nadat Lurling in een lange rush gestuit was door de handen van Scheurwater, brak de Dordtse dadendrang af als kachelhout. De gasten werden daarna wel erg laconiek in de afwerking, want zelfs met drie man alleen voor Scheurwater (Burg, Lurling en Van der Laan) wist men de sluitpost niet te passeren. Pas kort voor sluitingstijd kon Lurling – na balverlies van Lems (Verbeek: “Maar ook dat calculeer je in als je Cor laat spelen”) – via het lichaam van Scheurwater toch zijn doelpuntje meepikken.

Met een 1-4 nederlaag op zak dropen 2600 bezoekers van het GN Bouw Stadion huiswaarts. Met een schuin oog kijkend naar een feestelijk bedoelde vuurwerkshow.

Scoreverloop
0-1 Harry van der Laan
0-2 Harry van der Laan
1-2 Chima Onyeike
1-3 Harry van der Laan (strafschop)
1-4 Anthony Lurling

Opstellingen
Dordrecht’90: Scheurwater, Summerville, Van de Merwe, Myssing, Esajas, Plug, Rook, Raven (Lems), Hoogendorp, Onyeike en Sandvliet (Franken).
FC Den Bosch: Aerts, Liefden, Schaap, Van de Hoorn, Hobbelen, Van Helmond, Deckers, Verhagen, Lurling, Van der Laan (Damen) en Losada (Burg).

Bijzonderheden: Scheidsrechter De Graaf gaf geel aan Eric van de Merwe, Cor Lems (Dordrecht’90) en ex-Dordtenaar Roël Liefden (FC Den Bosch). De thuisploeg miste Joop Lankhaar (ziek), Rui Monteiro (knieblessure), Jaco de Ligt (schouder) en Rodney Elliot (darminfectie).

Bekijk de samenvatting van SBS6

Tekst: Bewerking van het verslag van De Dordtenaar door Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.