Historische blik op FC Dordrecht – FC Groningen

Zaterdag pronkt voor de zesde maal in de historie FC Dordrecht-FC Groningen op het eredivisie affiche. Gezien de vijf voorgaande ontmoetingen kan de verdediging van FC Groningen met een gerust hart in de bus stappen richting de Krommedijk.

FC Dordrecht scoorde slechts eenmaal en dan ook nog eens 30 jaar geleden. Verdediger Niels Overweg wist op 6 mei 1984 de eer voor DS’79 te redden in een wedstrijd die met 1-5 verloren ging.

Opmerkelijk speler: Romano Sion

Dat Romano Sion erg goed kon voetballen leidt geen twijfel. Maar de ex-speler van zowel FC Dordrecht als FC Groningen stond vooral bekend om zijn capriolen buiten het voetbalveld.

15-03-1992: SVV/Dordrecht’90 – FC Groningen

Verbaasd waren de toeschouwers aan de Krommedijk dat Romano Sion weer in de basis stond tegen FC Groningen. In de periode voorafgaand aan het duel had hij nauwelijks getraind. Zijn gokverslaving had hij eerder die week bij Barend en Van Dorp op TV openbaar gemaakt en zijn naam werd expliciet genoemd tussen enkele omstreden uitspraken van voorzitter Kees den Braven: “het zijn druggebruikers en bajesklanten”.

Voetballend lukte het Sion die middag ook al niet. SVV/Dordrecht’90-FC Groningen was het aankijken nauwelijks waard. Een typische 0-0 wedstrijd. Totdat Milko Djurovski een vrije trap op de paal mikte, waarna Hennie Meijer er als eerste bij was en Joop Hiele van dichtbij wist te verslaan. De foto van Michel Sterrenberg hiernaast toont dat moment: alleen Hennie Meijer (tweede van links) heeft oog voor het doel. Let ook op Sion (met rugnummer 11) geheel rechts in het muurtje.

Opstellingen
SVV/Dordrecht’90: Joop Hiele, Jan Mulder, Maarten Atmodikoro, Brian Wilsterman, Errol Refos, Warry van Wattum, Peter Barendse, Ries Fok (Michel Langerak), Dean Gorré, Jerry Simons, Romano Sion.
FC Groningen: Patrick Lodewijks, Claus Boekweg, Grafton Holband, Jan van Dijk, Arnold Bos, Jos Roossien, Edwin Olde Riekerink, Mart van Duren (Patrick Kraak), Harris Huizingh, Hennie Meijer, Milko Djurovski (Bert Zuurman).

26-11-1994: Dordrecht’90 – FC Groningen

Vlak voor het eind van een seizoen met wat ups en veel downs heeft Romano Sion zich zelf onmogelijk gemaakt in Dordrecht. Toenmalig trainer Han Berger: “Hij was 40 minuten te laat, dus zette ik hem uit de opstelling. Dat vond meneer niks, dus begon hij met deuren te smijten en bonje te trappen. Ik heb eerste de voorzitter geroepen en toen de commissaris. Hij is uiteindelijk door de politie uit de kleedkamer verwijderd.”

Na een seizoen te zijn verhuurd aan RBC werd Sion in de zomer van 1994 getransfereerd naar FC Groningen. Zodoende kwam Sion eind 1994 al weer terug op de Krommedijk. Dordrecht’90-FC Groningen was een armetierige duel en leek 83 minuten lang in het voordeel uit te vallen van Dordrecht’90. Maar deze avond was Vrouwe Fortuna niet op de hand van de Dordtenaren. Uitgerekend Romano Sion zorgde 7 minuten voor het eindsignaal met een listig schot in de korte hoek voor een onverdiende zege. FC Groningen coach Hans Westerhof deed nog een strik om het Dordtse cadeau en gaf Romano Sion in de 90e minuut een publiekswissel.

Opstellingen
Dordrecht’90: Benny Gall, Maarten Atmodikoro, Warry van Wattum, Adri van Tiggelen, Eric van de Merwe, Cor Lems, Reinier Robbemond, Michel Valke, Leo Koswal (Mischa Rook), Lars Brögger, Romeo Wouden (Olaf Schaap).
FC Groningen: Bas Roorda, Claus Boekweg (Dick Kooiman), Jussi Nuorela, Jan Veenhof, Arjan Ebbinge, Raymond Beerens, Maarten de Jong, Erwin Koeman, Marcel Boudesteyn, Harris Huizingh, Romano Sion (Mariano Bombarda).

Voorgaande ontmoetingen

Seizoen Wedstrijd Uitslag Doelpunt Toeschouwers
1994-1995 Dordrecht’90 – FC Groningen 0-1 3.000
1992-1993 Dordrecht’90 – FC Groningen 0-0 600
1991-1992 SVV/Dordrecht’90 – FC Groningen 0-1 1.000
1987-1988 DS’79 – FC Groningen 0-4 800
1983-1984 DS’79 – FC Groningen 1-5 Niels Overweg 1.500

Komende zaterdag: FC Dordrecht – FC Groningen

Zaterdag 20 december speelt FC Dordrecht voor de 6e keer tegen FC Groningen aan de Krommedijk. De wedstrijd zal om 19.45 uur beginnen. Na afloop van de wedstrijd tegen FC Groningen wordt er een wedstrijd gespeeld voor Serious Request 2014.

Het RTL Sterrenteam neemt het op tegen het team van 3FM. Voor elke wave die door het stadion gaat doneert onze hoofdsponsor Riwal Hoogwerkers € 100,-. U kunt dus meedoen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor dit goede doel.

De avond op de Krommedijk wordt muzikaal opgeluisterd door Jan van Est en Dean Saunders.

Voor de wedstrijd tegen FC Groningen geldt (zoals bij alle thuiswedstrijden van FC Dordrecht) een clubcard-verplichting.
Informatie over kaartverkoop vindt u via deze link: https://fcdordrecht.nl/kaartverkoop/toegangsprijzen-losse-kaartverkoop/

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.