Historie FC Dordrecht – FC Oss

FC Oss speelt vanaf seizoen 1991-1992 betaald voetbal, toen nog onder de naam sv TOP. De eerste onderlinge confrontatie aan de Krommedijk vindt plaats in seizoen 1993-1994. Na twee jaar eredivisie komt FC Dordrecht dat seizoen weer in de eerste divisie uit. Het verslag van die allereerste ontmoeting (voor Dordrecht’90 tevens de aanloop naar een kampioenschap) hebben we voor u opgezocht.

Gemeenschappelijke trainers
Opvallend is het aantal trainers dat zowel bij FC Dordrecht als FC Oss actief is geweest; Hans Dorjee, Hans de Koning, Harrie van den Ham, Lex Schoenmaker en Jan Versleijen. Daarnaast zijn voormalig Dordrecht-spelers Gert Aandewiel en Willy Boessen vrij recentelijk nog trainer in Oss geweest. En ook de huidige hoofdtrainer Reinier Robbemond, heeft met 111 wedstrijden een aardig verleden in zijn geboortestad.

Statistieken
Aantal wedstrijden: 19 (11 x winst, 3 x gelijk, 5 x verlies)
Doelsaldo: 39-22
Grootste overwinning: 4-0 (2004-2005), grootste nederlaag: 1-3 (1997-1998)

Dinsdag 26 april 1994: Dordrecht’90 – TOP Oss
TOP Oss slaagde er voor 1623 toeschouwers een helft lang in om het kampioenskandidaat Dordrecht’90 lastig te maken. Maar toen de brigade van Nico van Zoghel op slag van rust eenmaal een eerste bres in de Brabantse defensie had geslagen, was het met het verweer van TOP, dat er met een 3-0 nederlaag nog genadig vanaf kwam, meteen gedaan.

De bezoekers, die om uiteenlopende redenen liefst negen spelers moesten missen, bouwden een muur op rond het eigen strafschopgebied en lieten de twee spitsen meestal aan hun lot over. Toch kreeg Dordrecht’90 na 39 minuten een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Nadat Mischa Rook door Joep Kemkens in kansrijke positie tegen het gras werd gewerkt, mocht Virgil Breetveld van arbiter Hans Blom vanaf elf meter aanleggen. De strafschop was echter niet besteed aan de Dordtse topschutter, hij mikte op de paal. Op slag van rust maakte Breetveld, die geheel tegen zijn gewoonte in nog meer prima kansen onbenut liet, deze fout echter goed. De centrumspits speelde slim op Warry van Wattum, die TOP-goalie Raymond Koopman knap uitspeelde en met buitenkant rechts doel trof: 1-0.

Dit doelpunt knakte de moraal van TOP, waardoor de tweede helft voor Dordrecht’90 tot een formaliteit uitgroeide. TOP, dat alleen via ex-Zwijndrechter Marc van der Velden (kopbal) nog gevaar stichtte, werd compleet overlopen en kwam bij kansen voor Patrick Pothuizen (schoot tegen doelman Koopman aan), Virgil Breetveld en Michel Valke (van afstand net naast) met de schrik vrij. De ijzersterke Mischa Rook gaf Raymond Koopman halverwege de tweede helft echter geen schijn van kans. Michel Valke zwiepte een hoekschop voor de goal, waarna Rook (vaak met Patrick Pothuizen verward door dezelfde paardenstaart) raak knikte.

In het laatste kwartier voerde Feyenoord-huurling Bobby Petta een heerlijke one man-show op. De tegenwoordig in Glasgow (Schotland) woonachtige Petta kende alleen de pech dat hij twee wervelende acties niet kon bekronen. De derde keer liet hij het dan ook maar over aan Romeo Wouden, die in de slotminuut een bal op maat van Petta simpel in de Brabantse touwen kon knikken: 3-0.

Door de 3-0 zege bouwde Dordrecht’90 de voorsprong op naaste belager Heracles tot drie punten uit. Enkele dagen later, op zondag 1 mei 1994, wist Dordrecht’90 met 1-0 van Fortuna Sittard te winnen en werd het tweede kampioenschap uit de clubhistorie een feit.

Scoreverloop: 44. Warry van Wattum 1-0, 65. Mischa Rook 2-0, 86. Romeo Wouden 3-0.
Gele kaarten: Michel Langerak (Dordrecht’90), Edwin van Brakel en Lodewijk de Kuif (beiden TOP Oss).

Dordrecht’90: Frank Ensink, Brian Wilsterman, Warry van Wattum, Michel Langerak, Maarten Atmodikoro, Cor Lems, Michel Valke (Reinier Robbemond), Mischa Rook, Patrick Pothuizen (Romeo Wouden), Virgil Breetveld, Bobby Petta.
TOP Oss: Raymond Koopman, Edwin van Brakel (Lodewijk de Kruijf), Chris van den Dungen (Jurgen van de Goor), Ton Berens, Danny Hesp, Joep Kemkens, Berry Arends, Marc van der Velden, Stephan van Roosmalen, Robert van de Weert, Patrick Koolen.

Bewerkt wedstrijdverslag De Dordtenaar door Gerard van den Houten

Foto’s Michel Sterrenberg
– 1. Bobby Petta staat op het punt een TOP-verdediger op te zoeken
– 2. Mischa Rook brengt Dordrecht’90 met een fraaie kopbal op een 2-0 voorsprong tegen TOP
– 3. Elftalfoto voorafgaand aan de wedstrijd Dordrecht’90 – TOP Oss

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.