Het is nog niet gedaan

Voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 hoort FC Dordrecht weer tot het deelnemersveld van de play-offs voor promotie naar de eredivisie. Op eigen kracht dwongen de Dordtenaren plaatsing af voor het ‘toetje’: de 3-1 triomf op Almere City FC was voldoende om de negende plek in de eindrangschikking te claimen.

Woensdag begint aan het extra traject met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, dat de kampioensaspiraties van FC Volendam in De Adelaarshorst aan flarden schoot. De return is drie dagen later in Deventer.

FC Dordrecht breit dus een vervolg aan een enerverend en emotioneel seizoen in de Jupiler League, waar de winstkans groter zijn dan in de Staatsloterij is omdat meer dan de helft van de overgebleven zestien deelnemers in de prijzen valt. Het roept herinneringen op aan het jaar 2009, toen onder leiding van trainer Gert Kruys eerst FC Oss werd geklopt in de nacompetitie waarna Roda JC de Dordtenaren elimineerde.

Het uitgangspunt voor het laatste reguliere competitieduel was duidelijk: winst betekende ‘prijs’ voor FC Dordrecht, dat bij een ander resultaat afhankelijk was van de resultaten van de concurrenten FC Oss en FC Den Bosch. Verdediger Mawouna Amevor zorgde voor het perfecte scenario. Hij hielp zijn ploeg koppend, na een vrije trap van Jeffrey Rijsdijk, aan de openingstreffer na ruim een kwartier.

De thuisploeg verzuimde vervolgens om afstand te nemen. Lars Veldwijk schoot naast nadat hij vanaf links naar binnen was gekomen, Fouad Idabdelhay joeg de bal het stadion uit in kansrijke positie. Missers die de ‘schapenkoppen’ fataal werden, want Hicham Faik liet een afstandspegel los waar FC Dordrecht-sluitpost Warner Hahn het antwoord op schuldig moest blijven.

Twee minuten na rust kreeg middenvelder Rogier Molhoek, die voor aanvang al door voorzitter Ad Heijsman in de bloemen was gezet, zijn applauswissel. De Oud-Beijerlander speelde zijn laatste competitiewedstrijd in Dordtse dienst voor zijn terugkeer naar zaterdag-eersteklasser SHO in zijn woonplaats.

Vanaf de kant zag Molhoek hoe zijn ploeg de loper naar de nacompetitie uit leek te leggen. Danny Post verzond de pass, het vlagsignaal voor buitenspel bleef uit en Lars Veldwijk mocht afstevenen op zijn dertiende seizoenstreffer. Via een harde knal, die doelman Dennis Gentenaar nog toucheerde, slaagde de Amsterdammer in het volbrengen van die missie.

De hernieuwde voorsprong schonk FC Dordrecht bepaald nog geen zekerheid. Almere City FC nam nadrukkelijk het initiatief en achterin bij de opponent kraakte en piepte het. Het elftal van trainer Fred Grim kreeg acht corners in kort tijdsbestek en rook via de inglijdende aanvoerder Cees Toet aan de gelijkmaker. Met een heerlijke omhaal bezegelde Veldwijk vervolgens de driepunter én de zekerheid dat deze jaargang nog niet gedaan is.

Opstellingen:
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Amevor, Lima, Peersman; Fortes (87. Kousemaker), Molhoek (47. Alisic), Rijsdijk, Post, Idabdelhay (81. Luckermans); Veldwijk.
Almere City FC: Gentennaar; Nieuwpoort, Ottenhoff (81. Plet), Toet, Guerain; Faik, Oost, Kip (26. Resodihardjo); Browne (55. Van Kessel), Serrarens, Dissels.
Bijzonderheden: Arbiter Maarten Ketting hield de kaarten op zak.

Tekst: Arco Bomgaars
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.