Het kan nog gekker

FC Dordrecht na nieuw huzarenstukje zeven punten los

De eerste seizoenshelft van trotse koploper FC Dordrecht is al duizelingwekkend succesvol, maar toch is er nog een overtreffende trap. Na het met 4-3 gewonnen spektakeltreffen met FC Eindhoven, dat met 1-3 leidde, is het gat gegroeid tot zeven punten met de ‘naaste’ achtervolgers.

Met het naderen van het keerpunt in de competitie krijgt de leidende positie van FC Dordrecht in de Jupiler League steeds meer cachet. Zeven punten meer dan Sparta, acht meer den FC Eindhoven, het is een ongekende weelde. Het kan dus blijkbaar nog gekker voor FC Dordrecht, dat in het in mist gevangen thuisduel tegen FC Eindhoven ook de overtreffende trap van een doldwaze voetbalmiddag vond.
De supporters aan de Krommedijk dachten toch al wat gewend te zijn op het gebied van sensationele verwikkelingen en verrasende plotwendingen. Het bezoek van nummer drie FC Eindhoven was zo mogelijk nog enerverender en spraakmakender. FC Dordrecht diende tegen de uitermate effectieve Brabanders een 1-3 achterstand uit te poetsen. Aan de hand van drievoudig doelpuntenmaker Yoëll van Nieff en zijn vuurvaste linkervoet slaagde het ensemble van trainer Harry van den Ham in die missie. Een klaterende staande ovatie van de – ongelooflijk maar waar – nog steeds niet volledige bezette tribunes aan de Krommedijk daalde na afloop op de huidige grootvorsten van de Jupiler League neer.

De aanloop van tien openingsminuten was nog enigszins mat, maar vervolgens ging het helemaal los op het Dordtse kunstgras. FC Dordrecht etaleerde bijzonder prettig combinatievoetbal, schiep zich kansen maar de afwerking bleef in gebreke waar de bezoekers via Jason Bourdouxhe en Donny de Groot – twee andere belangrijke acteurs in het emotionele koniningsdrama aan de Krommedijk – wel keihard toesloegen.

Arbiter Pol van Boekel had toen al een negatieve hoofdrol voor zich opgeëist door doelman Maik van den Kieboom te sparen na een drieste actie jegens de Dordtse spits Paul Gladon.

Een lange inhaalrace na rust volgde. Met twee geweldige treffers van Van Nieff, met een koel intermezzo van Donny de Groot die Robbert te Loeke – de stand-in voor Warner Hahn – passeerde, een doeltreffende invalbeurt van Jessy Mayele (hij verving Adnan Alisic, die een vinger brak) en een bizarre climax met rood voor Bourdouxhe, een goedkope strafschop na een tuimeling van Rihairo Meulens en een vonnissende Yo├½ll van Nieff. Het kon dus n├│g gekker.

Opstelling FC Dordrecht: Te Loeke; Fortes, Lima, Haddad, Peersman; Varela, Van Nieff, Alisic (71. Mayele); Meulens, Gladon, Danso (89. Snijders).
FC Eindhoven: Van den Kieboom; Durwael, N’Toko, Nieveld, Gunst; Van Son, Bourdouxhe, Beekmans; Lagouireh (90. Dadda), De Groot (84. Van den Hurk), Waalkens (46. Hunte).
Bijzonderheden: Arbiter Pol van Boekel gaf tweemaal geel (dus rood) aan Jason Bourdouxhe van FC Eindhoven. Voorts was er geel voor Rihairo Meulens, Paul Gladon en Josimar Lima van FC Dordrecht en de Eindhovenaren Maik van den Kieboom, Maxime Gunst, Jens van Son en Paul Beekmans.

Traptechniek van Van Nieff doet Eindhoven pijn

Het is een vertrouwd beeld na een training van FC Dordrecht: middenvelder Yoëll van Nieff ‘blijft na’ om zijn traptechniek verder te perfectioneren en zijn linkerbeen vuur te laten spuwen. FC Eindhoven ondervond hardhandig hoe het voelt om gegeseld te worden door de doeltreffendheid van de huurling van FC Groningen, die enkele weken geleden nog buiten het basiselftal van FC Dordrecht viel. ,,Ik ben bewust de confrontatie met Yoëll aangegaan in die periode,” gaf trainer Harry van den Ham, die repte over een topweek met twee gewonnen topwedstrijden en zijn kersverse status als grootvader, na het huzarenstukje tegen FC Eindhoven aan. ,,Hij deed niet wat ik graag wilde, hij liep zichzelf voorbij en vergaloppeerde zich tegen FC Oss door tweemaal geel te pakken. Iemand als Yoëll met die traptechniek moet in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied komen. Dat heeft hij in deze wedstrijd met geweldige doelpunten wel bewezen.”

De wedstrijdbal had hij als drievoudig doelpuntenmaker meteen na het eindsignaal nog niet in handen gedrukt gekregen, maar de ‘man of the match’ straalde na afloop onophoudelijk. ,,Maar in de rust was de sfeer nog heel anders. Toen hebben we elkaar verrot gescholden, omdat we 0-2 achter stonden terwijl we zo veel beter waren. We hebben elkaar daarna opgepept en zijn erin geslaagd om de wedstrijd te laten kantelen. Ja, ze zaten er wel lekker in haha.”

Van Nieff onderstreepte met zijn doelpuntendrieluik zijn grote waarde, dat ook de discussie weer voedde. Welke limiet zit er namelijk aan zijn huurverbintenis? ,,FC Groningen kan me terugroepen in de winterstop, maar ik wil graag bij FC Dordrecht blijven om het seizoen af te maken. Hier kan ik me verder ontwikkelen.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/Dordtenaar

Foto’s:  Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.