Herstart in mineur

FC Dordrecht heeft de herstart van de competitie in mineur beleefd. Bij Telstar verloor de brigade van interim-trainer Gert Kruys gisteravond met 2-0 en verdediger Roderick Gielisse ontving – evenals in de thuiswedstrijd – de rode kaart.

Roderick Gielisse kan de naam van Telstar de komende tijd even niet horen. Voor de tweede maal dit seizoen kreeg de rechtsback van FC Dordrecht namelijk een rode kaart voorgehouden in het duel met de Noord-Hollandse vertegenwoordiger in de Jupiler League. In de thuiswedstrijd was het na 47 minuten einde oefening voor Gielisse, in Velsen-Zuid zat de voormalig speler van ADO Den Haag al voor het rustsignaal in de kleedkamer.

Gielisse was vroeg in de wedstrijd al met geel bekeurd door arbiter Otto nadat hij kwelgeest Jergé Hoefdraad had vastgehouden. Kort voor de rust volgde de uitsluiting nadat de weinig stabiliteit uitstralende Gielisse eerst een bal verkeerd had getaxeerd en vervolgens opzichtig in het strafschopgebied Hoefdraad naar de grond werkte. In de kleedkamer kon de verdediger het gejuich om de openingstreffer van Rhys Murphy uit een strafschop horen weerklinken: 1-0.

Het was de climax van een gelijkopgaande eerste rondgang, waarin trainer Gert Kruys al snel zichzelf had gecorrigeerd. Kruys had bij afwezigheid van Josimar Lima niet voor het eerder beproefde recept in het hart van de defensie gekozen met Mawouna Amevor en Danny Post. De nieuwe ‘interim’ opteerde voor Jeffry Fortes naast Amevor en Post als middenvelder. De nieuwe Telstar-aanvaller Diangi Matusiwa liep in de beginfase echter al weg uit de rug van Fortes, die zijn doelman Warner Hahn ternauwernood zag redden.

Na tien minuten was Fortes al uit het centrum verdwenen en zakte Post een linie terug, waardoor er veel meer balans was. De Amsterdammer durfde vooruit te verdedigen en in te schuiven en nam zelfs een keer het domein van doelman Cor Varkevisser onder vuur.

Thuis won FC Dordrecht met 3-2 in ondertal na de eliminatie van Gielisse. In het Tata Steel Stadion, waar Jeffry Fortes na rust als Dordtse rechtsback ging fungeren, moest eerst de jacht op de gelijkmaker worden ingezet. Daarbij werd door Kruys ook een beroep gedaan op Anderlecht-huurling Andreas Luckermans, die voor het verstrijken van het uur zijn debuut mocht maken. Bij één van zijn eerste balcontacten was de Belg bijna trefzeker.

Verder dwong FC Dordrecht tegen het in balbezit uiterst slordige Telstar weinig af en leek het wachten op de beslissend tik. Johan Kulhan, gestart met een masker dat na rust verdwenen was, miste dé kans op 2-0. Rhys Murphy haalde tien minuten voor tijd, na een door de bezoekers geclaimde handsbal, wel de trekker over en liet de confrontatie met zijn tweede treffer in een beslissende plooi vallen.

Opstellingen
Telstar: Varkevisser; Correia, Mac-Intosch, Promes, Rifai (88. Resida); Kulhan (74. Salasiwa), Korpershoek (66. Van Essen), Lettinga; Murphy, Matusiwa, Hoefdraad.
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Amevor, Post, Peersman; Fortes, Molhoek (64. Kousemaker), Alisic (57. Luckermans); Rijsdijk, Veldwijk, Mendes Rodrigues.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.