Herpakken of wegzakken

Vrijdagavond treffen we FC Oss op de Krommedijk.
Om alvast in de stemming te komen voor de wedstrijd, hebben we de voorbeschouwing uit het programmaboekje alvast op de website geplaatst.

Waar het tegen de ene Brabantse tegenstander het deze week ietwat minder verliep, probeert FC Dordrecht het vandaag gewoon tegen een andere: het elftal uit de Ossenkoppenrij. Ossenkopperij wordt 363 dagen per jaar ook wel Oss genoemd, is drie keer kleiner dan ons Dordrecht en natuurlijk lang niet zo mooi. Wat veel mensen niet weten is dat Oss (ooit: Osch, Asen en Osen genoemd) een vrij oude stad is die z’n oorsprong vindt zo’n 2000 jaar geleden. Allemaal wel leuk en aardig, maar er is bijna niets van deze oude dagen overgebleven en, belangrijker nog, de stadsrechten werden 66 jaar later aan Oss verleend door hertog Jan I van Brabant dan onze graaf Willem I in 1220 bij Dordrecht al had gedaan. Hertog Jan brengt ons bij een veel sportiever biertje en naamgever van onze competitie.

In de Jupiler League staat vrijdagavond met Oss een leuke tegenstander op het programma. Het is namelijk een weerzien met vele bekende gezichten. Zo spelen oud-Schapenkoppen Jeffrey Ket, Felitciano Zschusschen en Wouter de Vogel in het elftal der Messentrekkers. De trainer Reinier Robbemond is geboren en getogen Dordtenaar en heeft als speler ruim honderd wedstrijden op de teller staan aan de Krommedijk. Waar bij het horen van de plaats Oss vaak het rode hoofd van Jan Marijnissen te binnen doet schieten, zo riep bij het horen van FC Oss mij het beeld van onze oud-aanvoerder Marcel van der Sloot op. Technisch was hij zeer begaafd, hij was lang, hij was niet sterk en zeker niet snel, had een prachtige trap en scheurde of brak elk seizoen wel een noemenswaardig onderdeel van zijn voetballichaam af. Als Marcel fit was, was hij top. Dordrecht-trainer Gert Kruys had zo’n tien seizoenen geleden een tactisch vernuft tentoongespreid aan de Krommedijk. Marcel moest in de muur staan bij vrijetrappen van de tegenstander. Hij moest ook als eerste de muur uitrennen en de bal proberen te blokken. De achterliggende gedachte was dat Marcel dan meteen centraler op het veld stond en dat hij vanwege zijn blessuregevoeligheid niet het kopduel hoefde aan te gaan. Het plan lukte. Emmen en BV Veendam werden achtereenvolgens verslagen, totdat RBC Roosendaal kwam buurten aan de Krommedijk. Zij hadden met Sjaak Polak niet alleen een komische speler, maar een vrijetrappenspecialist pur sang in de gelederen. Bij elke vrijetrap ging de bal breed, kwam Marcel plichtsgetrouw de muur uithollen en schoot Polak met een ferme wreeftrap de ribben van Marcel in stukjes. Bij de laatste vrijetrap hoorden we nog een kreun van Marcel. De brancard kon komen, Marcel was verslagen. Van der Sloot is overigens nu hoofd-opleidingen bij FC Oss.

Net als FC Dordrecht heeft FC Oss uit drie wedstrijden drie punten vergaard. Bij troetelclub Achilles ’29 gingen de Ossenaren afgelopen maandag met 1-0 kopje onder. Let vanavond op de oud-topscorer van KV Kortrijk Isvan Bakx, routinier Yoep van den Ouweland en de van Fortuna overgekomen spits Seku Conneh. Zij zijn de bekendere namen van Oss, maar het moge duidelijk zijn dat deze ploeg ook niet in bloedvorm verkeert. Zullen de Schapenkopppen zich herpakken of zal de 16e plaats ons voorland zijn?
Een ding is vast en zeker: een Dordtenaar zal altijd blijven zingen.

Tekst: Rolin Den Heijer

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.