Heroisch einde FC Dordrecht

Ploeg van Theo Bos buigt in verlenging voor AZ

Een heroïsche comeback van FC Dordrecht leidde uiteindelijk niet tot een bekersensatie tegen AZ. De Dordtenaren knokten zich na een 0-2 achterstand knap terug in de wedstrijd, sleepten een verlenging uit het vuur maar werden toch geëlimineerd door de koploper in de eredivisie: 2-3.

Het leek alsof gisteravond de klok aan de Krommedijk twee jaar terug was gedraaid. Toen had Ajax 120 minuten nodig om FC Dordrecht op de knieën te krijgen en was Urby Emanuelson de scherprechter vlak voor tijd. AZ, dertien duels op rij ongeslagen, werd ook gedwongen tot overwerk maar ontsnapte eveneens aan een uitschakeling door een treffer van Adam Maher die zeven minuten in de verlenging de beslissende treffer achter Nick van der Ploeg schoot.

Uitgeteld en gedesillusioneerd zochten de dappere Dordtenaren de kleedkamer op. Zo veel gegeven, zo heldhaftig weerstand geboden en uit geslagen positie teruggekomen en toch afgescheept met een eervolle exit: het was even flink door de zure appel heenbijten. ,,Want uitgeschakeld blijft uitgeschakeld, of het nu 0-6 is of 2-3 na verlenging,” sprak Theo Bos woorden met een hoog realiteitsgehalte.

Bos had gehoopt zijn middenvelder Wilmer Kousemaker weer op te kunnen stellen tegen AZ, maar de oud-speler van Haarlem en FC Den Bosch werd uit voorzorg aan de kant gehouden omdat hij nog niet topfit was. Verrassend was Bos’ keuze voor Giorgio Achterberg als basisspeler op de rechtsbuitenpositie, waardoor Jessy Mayele wederom op de bank begon. Een andere ADO-huurling Kevin Tano was zelfs buiten de selectie gelaten.

FC Dordrecht, in competitieverband nog ongeslagen in eigen huis, durfde te voetballen en druk te geven tegen het vertimmerde ensemble van Gertjan Verbeek. Bovendien gaf de thuisploeg nauwelijks iets weg in de eerste 45 minuten. Des te vervelender was het dat op slag van rust toch de tegentreffer viel. Roy Beerens, die meteen daarop uitviel, gaf de afgemeten voorzet die door Pontus Wernbloom binnen werd geknikt.

In deel twee beet FC Dordrecht nog vinniger van zich af en rammelde de nummer elf van de Jupiler League flink aan de Alkmaarse poort. Santy Hulst kreeg een vrije kopkans, Achterberg kwam vanaf rechts naar binnen en schoot met links op de moeizaam reddende Esteban. Een klinische afwikkeling leek in de maak toen AZ goedkoop op 0-2 kwam. Van der Ploeg, die evenals in de vorige bekerronde tegen IJsselmeervogels mocht starten, liet een vrije trap van Adam Maher knullig los en Ragnar Klavan kon eenvoudig het laatste tikje geven.

Maar FC Dordrecht richtte zich wonderbaarlijk op. Achterberg legde de bal neer bij de tweede paal, Esteban bleef stokstijf staan en Shayron Curiel prikte het speeltuig binnen. De extatische sfeer kende 120 seconden helemaal geen grenzen meer. Santy Hulst bemachtigde de bal op het middenveld, brak door en besloot met een afgemeten zuiver in de rechterhoek. Omdat Van der Ploeg vervolgens pal stond, werd een verlenging noodzakelijk. Daarin vloeiden de krachten snel weg en was één moment van onachtzaamheid fataal. Maher stond vrij aan de linkerkant van het strafschopgebied en schoot knap gekruist in en beëindigde het Dordtse bekeravontuur.

OPSTELLINGEN:

FC Dordrecht: Van der Ploeg; Gielisse, Versluis (67. Amevor), Lima, Beugelsdijk; Hulst, Post (64. Vlasblom), Rijsdijk; Achterberg, Lopes (72. Mayele), Curiel.

AZ: Esteban; Reijnen, Moisander, Klavan, Wijnaldum; Wernbloom, Maher, Viergever; Beerens (45. Benschop), Altidore (65. Lewis), Gudmundsson (72. Ortiz).

Bijzonderheden: Arbiter Pieter Vink gaf geel aan Tom Beugelsdijk van Dordrecht en Esteban Alvarado Brown van AZ.

Uiteraard maakte fotograaf Tim Versnel ook een fotoreportage van de bekerwedstrijd tussen FC Dordrecht en AZ.

Klik hier om de foto’s te bekijken en/of na te bestellen

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.