Heijsman staakt de strijd
Stadion van de baan, preses FC Dordrecht stapt op
De raadsdiscussie over de stadionplannen van FC Dordrecht en de financiële situatie van de club deed geen politieke kop rollen, maar kende wel een ‘slachtoffer’. Voorzitter Ad Heijsman treedt na acht jaar terug bij de Dordtse betaald-voetbalclub.
De gevolgen waren groot van de tijdrovende raadsvergadering, die in de nacht van dinsdag op woensdag om tien voor half twee eindigde. De Dordtse gemeenteraad schoot de businesscase met het plan voor een nieuw stadion voor FC Dordrecht aan de Provincialeweg met de kleinst mogelijke meerderheid (19 om 18) af.
Wethouder van financiën Bert van de Burgt kreeg een motie van ongenoegen aan de broek van de collegepartijen Beter Voor Dordt, CDA en VVD, omdat hij de gemeenteraad niet had geïnformeerd over een garantstelling van 390.000 euro aan FC Dordrecht.
Maar de grootste consequentie van de uitkomst van de Dordtse raad was dat voorzitter Ad Heijsman van de Dordtse betaald voetbalclub zijn vertrek aankondigde. ,,Ik loop constant met mijn hoofd tegen een politieke muur op, na inmiddels drie stadionplannen. Ik vind dat ik niet geloofwaardig meer ben als ik straks bij de nieuwjaarsreceptie weer moet verkondigen dat dat nieuwe stadion er toch wel zal komen,” aldus Heijsman.
Na de plannen voor een stadion op de locaties Amstelwijck en Oostpoort verdween ook het plan voor een voetbaltempel aan de Provincialeweg van tafel. De poging van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, CU/SGP, D66 en VSP om het college via een motie samen met FC Dordrecht en een aan te stellen bemiddelaar opnieuw in gesprek te brengen over de (reeds afgewezen) businesscase met het jongste stadionplan kon niet op voldoende steun rekenen.
De aansluitende discussie over de gemeentelijke garantstelling van 390.000 euro aan FC Dordrecht, die buiten medeweten van de raad was verstrekt, bracht wethouder Van de Burgt in het gedrang. De CDA-bestuurder ging diep door het stof, bood meerdere malen zijn excuses aan over het feit dat hij de raad en zijn collega-collegeleden onvoldoende en onjuist had ingelicht.
De motie van ongenoegen, ingediend door de drie collegepartijen, ging de oppositie niet ver genoeg. ,,Een motie van boos klinkt niet goed,” verdedigde mede-indienster en VVD-raadslid Irene Koene zich. De motie werd uiteindelijk aangenomen.
De oppositie counterde met twee moties van afbreuk van vertrouwen en te herstellen vertrouwen. De tweede versie van laatstgenoemde motie, waarin werd aangestuurd op passende tegenprestaties van FC Dordrecht op maatschappelijk gebied voor de verleende financiële steun, werd echter ingetrokken na de toezegging van Van de Burgt dat hij FC Dordrecht zal aanzetten tot het leveren van die tegenprestatie.
Tekst: Arco Bomgaars/AD