Hardleersheid flink afgestraft

Rode kaart Lima kost FC Dordrecht zege tegen SC Veendam

Met een 2-0 voorsprong tegen SC Veendam op zak leek FC Dordrecht op rozen te zitten. Een domme rode kaart voor Josimar Lima, die opzichtig zijn tweede gele prent incasseerde, zette de wedstrijd echter volledig op zijn kop. Tien Dordtenaren gaven twee treffers en een ‘zekere’ zege weg: 2-2.

Chronische hardleersheid beroofde FC Dordrecht derhalve van twee punten. Voor de vierde maal dit seizoen ging een Dordtenaar voortijdig naar de kleedkamer door een gebrek aan discipline. Lima, voor rust al bekeurd vanwege een ongecontroleerde ingreep, ging ruim een half uur voor het einde na knullig balverlies van Shayron Curiel veel te hard door op Mitch Apau. De thuisploeg betaalde prompt de tol: met tien tegen elf ging de vermoeidheid van de 120 minuten lange krachttoer tegen AZ in de beker doorwegen en smolt een nakende driepunter tot een schamel puntje.

Trainer Theo Bos liet de diplomatie na afloop varen en spaarde de kool en de geit niet toen hij aan het keerpunt in de wedstrijd werd herinnerd. ,,Het begint natuurlijk bij Curiel, maar Lima weet dat hij al geel heeft en dan maakt hij zo’n overtreding. Dan vraag ik me wel af of je verstand hebt,” was Bos fel richting zijn centrale verdediger. ,,Ik ben bijna verplicht om een speler met geel te wisselen om niet het risico te lopen dat hij het veld uit wordt gestuurd. Misschien moet ik in het vervolg toch maar ingrijpen. Dat had ik namelijk wel overwogen.”

Lima was tegen Veendam in het centrum gestart met Tom Beugelsdijk, die de geschorste Johan Versluis verving. Beugelsdijk had de linksbackpositie overgedragen aan Nick Coster. Verder had Bos zijn formatie, die tegen AZ was gestart, intact gelaten.

Eigenlijk voltrok het duel voor FC Dordrecht zich volgens een ideaal scenario. Veendam was weliswaar agressiever en de bovenliggende partij, maar na een dot van een kans voor Anco Jansen – de toekomstig speler van De Graafschap nam alleen voor Stef Doedée zijn toevlucht tot een slap frivool stiftje in plaats van een forse uithaal – nam de thuisploeg een 1-0 voorsprong door captain Cecilio Lopes.

Omdat FC Dordrecht munt sloeg uit de sterkste fase meteen na de pauze, Jeffrey Rijsdijk verdubbelde de marge na een assist van Lopes – leek FC Dordrecht niet langer gekweld door de bekerblues. Veendam, dat louter leunde op de ingevingen van Jansen, leek uitgeteld. De eliminatie van Lima doorkruiste die plannen, mede omdat Danny Menting kort daarop de aansluiter in het net werkte toen Doedée een rebound moest weggeven. Met een man minder vloeiden de krachten bij FC Dordrecht heel snel weg en dat werd noodlottig. Invaller Jonathan Opoku, die eerst slim Tom Beugelsdijk wegzette, werd in eerste instantie nog gestremd door Doedée maar de rebound verdween alsnog in het verlaten doel.

,,Dus missen we op deze troosteloze zondagmiddag de aansluiting met de ploegen in de subtop,” was de samenvatting van Theo Bos, die opnieuw niet over de met een bovenbeenblessure tobbende Wilmer Kousemaker kon beschikken. ,,We moeten echt slimmer worden in dit soort situaties. Deze domme dingen zijn ons al eerder overkomen, maar nu betalen we er ook daadwerkelijk de tol voor. Ik hoop dat we er met z’n allen van leren.”

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Beugelsdijk, Lima, Coster; Hulst (63. Vlasblom), Post, Rijsdijk (84. Diao); Achterberg, Lopes, Curiel (60. Amevor).

SC Veendam: Nienhuis; Cijntje, Rozema, Wolven, Cruz Vicente (84. Feenstra); Lambooij, Apau (62. Hoxhaj), Menting, Romann (69. Opoku); Kluin, Jansen.

Bijzonderheden: Arbiter Karel van den Heuvel, die zijn debuut in het betaalde voetbal maakte, gaf tweemaal geel aan Josimar Lima van FC Dordrecht. Voorts was er geel voor Cecilio Lopes en Roderick Gielisse en Veendammer Angelo Cijntje.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.