Gruwel op Woudestein

FC Dordrecht sloot een roerige week met een trainerswissel af met een gruwelslot. In overtal leek het ensemble van de nieuwe interim-trainer Virgil Breetveld bij Excelsior in extremis drie punten te claimen. De Rotterdamse doelman Jordy Deckers redde echter in de slotminuut een punt met een droomgoal: 2-2.

Met dat bizarre einde herhaalde de geschiedenis zich min of meer op Woudestein. Immers, eerder dit seizoen aan de Krommedijk leek FC Dordrecht ook drie punten op zak te hebben en egaliseerde Excelsior in de ultieme wedstrijdmomenten. Na het vertrek van Gert Kruys en het aantreden van Virgil Breetveld als interim-trainer leek de eerste zege van 2013 aanstaande, maar Deckers besliste anders.

FC Dordrecht, waar Kevin Tano uit de basis was verdwenen ten gunste van de Belg Andreas Luckermans en Adnan Alisic de geschorste Danny Post verving, werd al vroeg in het zadel geholpen. Nadat Werkendammer Niels Vorthoren voor de thuisclub op doelman Ramon Lujano Benavides had geschoten, vergreep de Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij zich aan de wegdraaiende en daardoor doorgebroken Lars Veldwijk. Arbiter Richard Martens dacht heel lang na en trok de rode kaart. Captain Wilmer Kousemaker krulde de aansluitende vrije trap fraai binnen: 0-1.

FC Dordrecht had vervolgens totale controle over de wedstrijd tegen het inzakkende Excelsior, dat bovendien een aanvaller (Nick Soolsma) offerde voor de debuterende verdediger, ex-AGOVV’er Sander Fischer. De bezoekers hadden veelvuldig balbezit en hadden de score ook moeten opvijzelen als er zuiniger met de mogelijkheden was omgesprongen. Zo kreeg Lars Veldwijk de bal niet bij de vrijstaande en kansrijke Moussa Kalisse, de huurling van Excelsior in Dordtse dienst.

Excelsior was in ondertal tot dan toe nimmer in de buurt van het strafschopgebied van FC Dordrecht gekomen. De eerste diepe bal van de Rotterdammers had meteen gevolgen. Josimar Lima liet te makkelijk Jordy van Deelen voor zich kruisen en duwde rechtsback binnen het strafschopgebied lichtjes omver. De gretige val van Van Deelen leverde een strafschop op, die door Mick van Buren soepel werd benut.

Wilmer Kousemaker testte wederom met een vrije trap de reactiesnelheid van doelman Jordy Deckers. FC Dordrecht probeerde met combinaties de barsten in de hechte rood-zwarte muur te vinden, maar liep zich keer op keer stuk. Met Fouad Idabdelhay en Romario Kortzorg bracht interim-trainer Virgil Breetveld nieuw bloed in de Dordtse aanval. Debutant Kortzorg was na afleggen van Veldwijk dicht bij een treffer maar trof de benen van Deckers. Ook Ilias Haddad mocht nog zijn eerste speelminuten voor FC Dordrecht maken.

Terwijl de klok langzaam naar de negentig minuten kroop, vond FC Dordrecht toch nog het gaatje dat leidde naar de bevrijdende treffer. Fouad Idabdelhay stak de bal op Lars Veldwijk, die voor Deckers ijzig koel bleef en de bal in de verre hoek schoof. Deckers zou echter nog op originele wijze zijn gram halen, nadat Moussa Kalisse onnodig een corner had weggegeven.

Opstellingen
Excelsior: Deckers; Van Deelen, Mattheij, Steenvoorden, El Akchaoui; Vorthoren, Kruys, Stolte (37. Berkvens); Blij, Van Buren (83. De Reuver), Soolsma (14. Fischer).
FC Dordrecht: Benavides; Gielisse, Amevor (64. Idabdelhay), Lima, Fortes; Rijsdijk, Kousemaker (79. Haddad), Alisic; Luckermans (64. Kortzorg), Veldwijk, Kalisse.

Bijzonderheden: Arbiter Richard Martens gaf rood aan Jurgen Mattheij van Excelsior en geel aan Josimar Lima en Lars Veldwijk van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.