Groningen tussenstation in eindsprint

In seizoen 1994-1995 was Dordrecht’90 onder in de eredivisie met Go Ahead Eagles en MVV verwikkeld in een spannende eindsprint om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Tien wedstrijden voor het eind van het seizoen was de situatie voor de Dordtenaren hopeloos. Door een geweldig slot – Dordrecht verloor geen enkele van de laatste negen wedstrijden – bleef het tot de één na laatste wedstrijd ongemeen spannend. Vier wedstrijden voor het eind speelde Dordrecht’90 een boeiende wedstrijd in Groningen. Bij FC Groningen twee voormalige schapenkoppen in de basis, Dean Gorré en Romano Sion. Hieronder het verslag en de samenvatting.

Zaterdag 6 mei 1995: FC Groningen – Dordrecht’90 (2-2)

Dordrecht’90 schoot met een 2-2 gelijkspel in het met bijna 12.000 toeschouwers gevulde Oosterpark bitter weinig op. Sterker nog; het draadje waaraan het eredivisieschap bungelt werd door de 0-1 zege van concurrent Go Ahead Eagles bij Heerenveen alleen maar dunner.

“Het zal een hele zware klus worden om ons te handhaven”, sprak interim-trainer Jan Versleijen. Hij zag zijn formatie voortvarend aan de wedstrijd beginnen. Nadat Michel Langerak (zie foto) al snel een waarschuwingsschot had gelost en daarmee de Groningse doelman Patrick Lodewijks bijna verraste, bewees Romeo Wouden uit een pass van Adri van Tiggelen veel sneller te zijn dan Claus Boekweg. De uitgelopen Lodewijks kon het boogschot van Wouden onmogelijk tegenhouden: 0-1.

Het gretige Dordrecht’90, dat zonder Leo Koswal en Cor Lems (geschorst!) aantrad, wilde vervolgens de thuisclub meteen definitief neermeppen en dat ongeduld brak hen lelijk op. Doordat te fanatiek werd aangedrongen kwamen de linies ver uit elkaar te liggen. “Roël Liefden had twintig meter voor hem en vijftig meter achter hem liggen”, somde Jan Versleijen spijtig een treffend voorbeeld van een te groot speelveld op. Brian Wilsterman droeg onbedoeld in de tiende minuut de bouwsteen voor de gelijkmaker aan door op buitenspel te spelen. Helaas voor hem stond Roël Liefden er nog en was Mariano Bombarda de profiterende man: 1-1.

Diezelfde Bombarda kon zich drie minuten later opnieuw laten feliciteren toen de door Harris Huizingh weggestuurde Romano Sion hem vanaf de zijkant knap bediende voor de 2-1. De Groningse topscorer kreeg niet lang daarna zelf uitzicht op een onvervalste hattrick toen hij door Roël Liefden aan zijn arm naar beneden werd getrokken. Benny Gall (zie foto), die in de eerste helft weer een aantal merkwaardige fratsen uithaalde, wist dit echter te voorkomen door de strafschop te keren.

Na de hervatting opereerde de Dordtse staartclub compacter. Zonder de falende Deen Lars Brøgger, met Wouden op rechts, invaller Warry van Wattum links op het middenveld en Erik van de Merwe links voorin kwam men verdedigend vrijwel niet meer in de problemen. Omdat Liefden niet langer meer een gapende ruimte achter zich had was hij Romano Sion opeens duidelijk de baas. Doelman Benny Gall kwam eigenlijk nog maar één keer echt in de problemen. Romano Sion probeerde Gall te misleiden, maar de Deen bleef goed kijken en weerde de getructe inzet knap af.
Na een kwartier werd Dordrecht’90 de gevaarlijkste ploeg. De opgekomen Maarten Atmodikoro bediende Michel Langerak die met zijn linkerbeen doeltreffend de 2-2 liet aantekenen.

Scoreverloop
0-1 Wouden (2e min)
1-1 Bombarda (9e min)
2-1 Bombarda (13e min)
2-2 Langerak (60e min)

Opstellingen

FC Groningen: Patrick Lodewijks, Arjan Blaauw (Erwin Koeman), Arjan Ebbinge, Claus Boekweg, Marcel Boudesteyn, Raymond Beerens, Dean Gorré, Harris Huizingh, Dick Schreuder, Mariano Bombarda, Romano Sion.
Dordrecht’90: Benny Gall, Roël Liefden, Maarten Atmodikoro, Brian Wilsterman, Adri van Tiggelen, Reinier Robbemond, Michel Langerak, Eric van der Merwe, Romeo Wouden (Mischa Rook), Ronald Hoop, Lars Brøgger (Warry van Wattum).

Historie in statistieken

Seizoen Wedstrijd Uitslag Dordtse doelpunten Toeschouwers
1994-1995 FC Groningen – Dordrecht’90 2-2 Wouden, Langerak 11.712
1992-1993 FC Groningen – Dordrecht’90 3-0 11.251
1991-1992 FC Groningen – SVV Dordrecht’90 5-0 13.111
1987-1988 FC Groningen – DS’79 1-1 Gerrie Slagboom 7.300
1983-1984 FC Groningen – DS’79 1-1 Edwin Gorter 10.000

Bekijk hier de ruime samenvatting (beelden NOS)

Foto’s: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.