Gosens wil spelen en een echte kerel worden

Zo was hij met Vitesse op trainingskamp, zo stond hij op het veld van FC Dordrecht. Het ging snel, maar Robin Gosens (19) vindt dat niet erg. Hij is toe aan spelen tegen echte kerels. Zijn kansen op minuten zijn aanwezig. Maar hij moet het natuurlijk wel laten zien.

Eerst kwam daar een NEC’er, nu ook een Vitessenaar. Ach, Robin Gosens kan wel lachen om de onvermijdelijke grappen. Hij en Yoeri Loen waren al snel goede vrienden bij FC Dordrecht. Ze rijden zelfs samen naar de training. “Ik heb nog niet zo lang geleden met Jong Vitesse tegen Yoeri gespeeld. We verloren met 3-1 en hij maakte twee goals”, herinnert Gosens zich in gesprek met Voetbal Centraal. “Gelukkig zitten we nu bij elkaar in het team. Nu mag hij zo vaak scoren als hij maar wil.”

Echte kerels

Gosens loopt nu anderhalve week rond bij FC Dordrecht. “Het is best een beetje raar gelopen”, zegt de Duitser. “Ik hoorde op het trainingskamp van Vitesse in Abu Dhabi dat er interesse voor me was. Mijn zaakwaarnemer heeft met de club gesproken, ik niet. Ik wist dat FC Dordrecht de koploper van de Jupiler League was en dat in deze competitie fysiek wordt gespeeld. Het is goed voor mijn ontwikkeling om tegen echte kerels te voetballen. Ik hoop sterker te kunnen worden en veel te kunnen spelen. Bij Vitesse was Patrick van Aanholt mijn concurrent. Die is echt goed.”

Zijn debuut heeft hij al achter de rug. Vrijdag maakte hij negentig minuten in de wedstrijd van zijn team tegen Excelsior (1-1). Spelen, dat was gaaf. De entourage vond Gosens zo mogelijk nog leuker. “Ik had nog nooit in een stadion gespeeld met zoveel publiek”, vertelt hij enthousiast. “Het was prachtig om met een klein kindje aan mijn arm het veld op te lopen. En dan de supporters, die stonden de eerste tien minuten alleen maar te schreeuwen en te zingen. Dat was even wennen, maar wat was dat mooi.”

Goede uitgangspositie

Zijn Dordtse avontuur hoeft van de huurling van Vitesse niet bij een wedstrijd te blijven. Kijkend naar de selectie van de Schapenkoppen is de kans groot dat Gosens nog wel wat minuten mag maken. Een echte concurrent heeft hij niet. Marvin Peersman is na het vertrek van Josimar Lima namelijk in het centrum geposteerd. “Misschien komt er nog een nieuwe linksback, dat weet je nooit”, zegt de Duitser. “Anders heb ik als ik hard werk zeker kans om de rest van het seizoen te spelen.”

Gosens voelt zich op de linkerflank het best. Daar komen zijn kwaliteiten naar eigen zeggen het meest tot zijn recht. Wie Jeffry Fortes kent, hoeft niet lang te wennen aan de nieuwe speler van FC Dordrecht. Hij is te vergelijken met de rechtsback van het team. “Ik ben van nature een voetballer die veel loopt en vaak mee opkomt. Het past ook bij me om een assist te geven. Verdedigen is mijn eerste taak, natuurlijk. Dat betekent niet dat ik de hele tijd achterin blijf staan.”

Zaterdag tegen Achilles’29 gaat Gosens waarschijnlijk ook geregeld de middenlijn over. Er van uitgaande dat hij speelt, natuurlijk. De meeste tegenstanders in de Jupiler League kent de vlot Nederlands sprekende voetballer niet. “Achilles’29 zegt me niks. We moeten gewoon winnen.” Eén ding weet hij wel zeker: hij hoeft niet meer tegen NEC’er Yoeri Loen te spelen. Want die zit nu bij hem in het team.

Tekst: Maarten de Jong  www.voetbalcentraal.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.