Gestrand in Leeuwarden

Cambuur maakt einde aan zegereeks Dordrecht

Na drie overwinningen op rij is de zegereeks van FC Dordrecht bij SC Cambuur ten einde gekomen. Na een sterke openingsfase viel de formatie van interim-trainer Harry van den Ham ver terug en kwam het slotoffensief te laat om de tweede seizoensnederlaag te vermijden: 2-1.

SC Cambuur en FC Dordrecht waren als nummers vier van de ranglijst nog punt- en doelsaldogelijk aan de confrontatie begonnen. Voor de eerste keer dit seizoen was bij de gasten een basisplaats ingeruimd voor linksback Marvin Peersman, die tijdens zijn invalbeurt tegen Helmond Sport vier dagen eerder al een sterke indruk had achtergelaten. Verder hield Van den Ham vast aan de winnende formatie in Helmond, hetgeen betekende dat Roderick Gielisse na het uitzitten van zijn wedstrijd schorsing met een reserverol genoegen moest nemen.

FC Dordrecht toonde de eerste 20 minuten groot zelfbewustzijn in Leeuwarden, waar de voorgaande jaren bitter weinig succes was behaald. Het centrale duo Josimar Lima en Mawouna Amevor schoof beurtelings in en de bepalende en felle bezoekers trachtten bij Fries balbezit snel druk te zetten. De Dordtse dreiging bleef echter beperkt tot een schuiver van Garry Mendes Rodrigues, die de van Heracles Almelo overgekomen doelman Dennis Telgenkamp nauwelijks op de proef stelde.

Na 25 minuten liet SC Cambuur – thuis nog zonder puntverlies – het aanzwellende gemor van de eigen aanhang verstommen door meer initiatieven te ontplooien. Onheil voor FC Dordrecht kondigde zich al aan dankzij inzetten van spits Michiel Hemmen (doelman Warner Hahn kon nog keren) en Tim Keurntjes, die na een slecht verwerkte vrije trap van Erik Bakker de lat raakte. De derde Friese poging was wel succesvol: Hemmen troefde Mawouna Amevor af en schoof secuur binnen.

De achterstand strooide duidelijk zand in de Dordtse machine. Duels werden verloren, de slordigheid in de passing nam toe en de kwetsbaarheid kwam aan de oppervlakte. Het gemak waarmee Erik Bakker naar de tweede treffer kon opstomen, door Warner Hahn in de korte hoek te kloppen, was fnuikend.

Met die 2-0 stand was het venijn uit de partij. Lars Veldwijk, die in de lucht verder een kansloze strijd uitvocht met Tim Bakens, kon één keer op doel koppen maar zijn inzet miste kracht. Gielisse verving de enigszins aangeslagen Marvin Peersman. In het slotkwartier dirigeerde Van den Ham Josimar Lima, die het duel met een tulband zou afmaken, als breekijzer naar het front om toch nog wat te forceren.

De treffer van Mawouna Amevor, een rake kopbal na een vrije trap van Jeffrey Rijsdijk, deed de Dordtse hoop nog even oplaaien. Veldwijk had de gelijkmaker op de schoen, maar vond Telgenkamp op zijn weg zoals de sluitpost ook een vrije trap van Ricardo Samoender in extremis onschadelijk maakte.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto: Jupiler League / Proshots

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.