Geslaagde Football Battle

In de aanloop naar de tweede competitiehelft kiest FC Dordrecht niet voor een reis naar een exotische bestemming, maar voor een verblijf dichtbij huis. Komend weekeinde vertoeft de selectie van trainer Ernie Brandts in Hellevoetsluis, een trainingskamp dat volgt op de deelname van voorbije zaterdag aan het zaalvoetbaltoernooi in de Lotto Arena in Antwerpen. Een impressie van een dag in een bijzondere wereld.

Zaalvoetbal (of futsal, zoals u wilt) als tijdverdrijf tijdens de winterstop: in Duitsland bleek het in de jaren ’80 en ’90 een schot in de roos met massaal bezochte toernooien waar de grote clubs graag aan deelnamen. Anno 2014 is overwinteren op een zonnige locatie ergens ter wereld gemeengoed en vertonen clubs zich nauwelijks meer in de luwte van een sporthal.

FC Dordrecht breekt met die traditie op de eerste zaterdag van 2015. Op de invitatie van Jan Boskamp, peetvader van het Antwerpse futsaltoernooi met de ingenieuze naam Napoleon Games Football Battle, volgde in 2014 een Dordts ‘ja graag’. ,,Want wedstrijdjes spelen vinden voetballers nou eenmaal leuker dan trainen,’’ is de verklaring van Ernie Brandts voor de gang van de nummer achttien van de eredivisie naar de Lotto Arena.

Boskamp, ooit in Dordrecht kandidaat voor het trainerschap, is blij dat Dordrecht bij de tweede editie tekent voor de primeur van eerste internationale deelnemer aan het evenement. ,,Ze hebben mij gevraagd of ik de ploegen wilde regelen voor dit toernooi, dat is bedacht in het jaar 2013 toen Antwerpen Europese sporthoofstad was. Uiteindelijk is het de bedoeling om de helft van het deelnemers uit Nederland te halen,’’ meldt het danig afgevallen voetbaldier (‘Nog achttien kilo, dan ben ik er vijftig kwijt’).

De praktische invulling van het deelnemersveld is al een puzzel op zich. Boskamp: ,,Ze willen graag Antwerp FC laten deelnemen, maar dat betekent dan meteen dat vanwege de rivaliteit Beerschot afvalt. En als Lokeren zoals dit jaar weer deelneemt, dan valt bijvoorbeeld Beveren al bij voorbaat af.’’

Een blik op de tribunes leert waarom. De supporterskernen van de deelnemende ploegen zijn strikt van elkaar gescheiden, bewaakt door een overvloed aan stewards. Desondanks komt het in de middaguren tot een confrontatie tussen de vocaal ijzersterke en dominant aanwezige Antwerp-fans en Lokeren-supporters. ,,Dat gesodemieter, je wordt er gek van,’’ schudt een bezwete Boskamp het hoofd als de gemoederen gesust zijn.

FC Dordrecht, gesteund door dertig getrouwen, gedijt in de sfeervolle zaalvoetbalarena waar op kunstgras (Boskamp: ‘Ik vind het niks, gras moet je kunnen ruiken maar ze willen het zo’) en met boarding – inventief ondersteund door zandzakken – wordt gespeeld in partijtjes van tweemaal een kwartier. ,,Mooi maar wel erg zwaar,’’ oordeelt de Dordtse captain en Antwerpenaar Funso Ojo. ,,Wij hebben op gewoon kunstgras al moeite, maar dit kunstgras vereist extra accuratesse in passing en balbehandeling.’’

De Dordtenaren, met de kersvers van Feyenoord gehuurde Matthew Steenvoorden in de gelederen, slaan zich daar prima doorheen. In de poulefase registreren de Zuid-Hollanders een 3-3 deling met Lokeren en een 7-2 triomf op Kortrijk. De Dordtse doelpuntentune is in Nederlands competitieverband nog niet zo vaak te beluisteren geweest als in Antwerpen het geval is. Een finaleplaats lonkt vervolgens, als in een duel met bijna Europa Cup-entourage Antwerp FC een 3-2 voorsprong op een minuut van het einde op het bord staat. Emrullah Güvenc, ex-speler van Helmond Sport, houdt met twee treffers Dordrecht persoonlijk uit de eindstrijd waarin Antwerp zal verliezen van de zaalvoetballers van Futsal Topsport Antwerpen. Ernie Brandts baalt zichtbaar van het vervroegde slot: ,,Want als je hier staat, wil je winnen. Maar dit is wel een mooie basis voor komende week, als we echt met de voorbereiding op het tweede seizoensdeel gaan beginnen.’’

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.