Geniepig naar de overwinning

FC Dordrecht toont zich bij Helmond Sport effectief en steelt zege

Soms zit het tegen, soms enorm mee. FC Dordrecht kroop bij Helmond Sport voor de pauze enkele malen flink door het oog van de naald en bleef glibberend en glijdend op de been. Via een doeltreffende uithaal van Renaldo Jongebloet pakten de gasten na rust zelfs geniepig drie punten: 0-1.

Het woord effectiviteit viel dit seizoen regelmatig bij duels van FC Dordrecht, als de discipelen van trainer Henny Lee zichzelf in de voet hadden geschoten door riante mogelijkheden onbenut te laten. In Helmond waren de Dordtenaren het overgrote deel de onderliggende partij, kreeg de thuisploeg de beste kansen maar ging de volle buit de bus richting de Merwestad in.

Lee wil graag vastigheid nastreven, maar in vergelijking met de basiself van een week eerder tegen Fortuna Sittard had hij drie mutaties doorgevoerd. Deels noodzakelijk, want linksback Kai van Hese ontbrak vanwege een enkelblessure en Guy Ramos verkaste naar RKC Waalwijk. Erik Quekel werd echter gepasseerd. In het centrum van de verdediging acteerde gisteravond Mawouna Amevor, rechts op het middenveld kreeg Santy Hulst de voorkeur, terwijl Moussa Kalisse – lang onzeker vanwege ziekte – vanaf links speelde met Bart van Hintum als back in zijn rug. Voorin mocht Renaldo Jongebloet het proberen in combinatie met aanvoerder Cecilio Lopes.

In het Lavans Stadion leek FC Dordrecht de meeste hinder te ondervinden van de door de winterkou aangetaste grasmat. ,,Het leek wel ‘Dancing on Ice,” liet Helmond Sport-trainer Jurgen Streppel zich na afloop ontvallen. De bezoekers hadden de grootste moeite om zich staande te houden en gaven bovendien ruimte achter de defensie weg waar Helmond Sport wel raad mee wist. Doelman Nick van der Ploeg was echter tweemaal goed bij de les: de sluitpost plukte de bal van de voet van Ilja van Leerdam en wist van geen wijken toen Mark Veldmate voor zijn neus verscheen. Bij een onzuiver afgestelde inzet van Robbie Haemhouts, die was vrijgespeeld door Etiënne Esajas, hoefde Van der Ploeg niet eens in actie te komen.

FC Dordrecht moest zich beperken tot tegenhouden met vallen en opstaan en kon in aanvallend opzicht niets uitrichten. Het middenveld kwam zelden in balbezit, de aanvallers Lopes en Jongebloet moesten achter kansloze projectielen aanhobbelen.

Dat veranderde echter bij terugkeer uit de kleedkamer. Moussa Kalisse leek aan een uitzichtloze solo begonnen, maar kon het speeltuig nog naar de naar voren geslopen rechtsback Bart van Muyen transporteren. De verdediger bediende Renaldo Jongebloet, die kort daarvoor in kansrijke positie slechts een rollertje had geproduceerd maar dit keer heel zelfbewust inschoot en Wouter van der Steen volmaakt kansloos liet.

Fraai was het vervolgens niet, maar FC Dordrecht toonde zich bedreven in het ontregelen van het steeds wanhopiger aanvallende Helmond Sport dat nauwelijks in staat bleek om de kleurrijke verdedigingsmuur te ontwrichten. Zeven minuten voor tijd bemachtigde Guus Joppen een doorgeschoten bal, maar de verdediger gaf zijn doelpoging te weinig vaart mee waardoor Juanito Sequeira – hij pakte in Helmond een gele kaart en is daardoor volgende week tegen FC Eindhoven geschorst – nog net voor de lijn kon ontzetten. Erik Quekel liet nog een grote kans op de tweede Dordtse treffer liggen, maar dat mocht de pret voor de bezoekers niet drukken.

Opstelling Helmond Sport: Van der Steen; Joppen, Haastrup, Van der Linden, Winkens (75. Kazlauskas); Van Leerdam (81. Koubali), Guijo Velasco, Haemhouts; Esajas (61. Muhamadu), Veldmate, Höcher.

FC Dordrecht: Van der Ploeg; Van Muyen, Beugelsdijk, Amevor, Van Hintum; Hulst, Sequeira, Van der Sloot (77. Huymans), Kalisse (71. Coster); Jongebloet (81. Quekel), Lopes.

Bijzonderheden: Arbiter Kristian Bakkelo gaf geel aan Marcel van der Sloot, Moussa Kalisse en Juanito Sequeira van FC Dordrecht.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.