Gelegenheidsback Everon Pisas voelt zich aanvaller

Voor Everon Pisas kan het jaar 2013 al niet meer stuk. Van de A1 van FC Dordrecht belandde hij in de hoofdmacht, hij zette zijn signatuur onder een tweejarige verbintenis en hij maakte vooral als gelegenheidslinksback al veel minuten in de Jupiler League. Het hart van de 19-jarige Dordtenaar ligt echter in de voorhoede.

Als trainer Harry van den Ham tegen Emmen voor de meest logische optie kiest, dan speelt Everon Pisas vanavond op zijn vertrouwde linksbuitenpositie. Alhoewel vertrouwd, Pisas is in zijn debuutjaar als selectielid van FC Dordrecht met name als linksback ingezet.

,,Ik ben opgeleid als buitenspeler, die zowel op links als op rechts uit de voeten kan. Maar uit nood geboren heb ik dit seizoen al enkele keren als linksback gespeeld. En dat was wel even wennen. Als linksback mag ik ook over mijn tegenstander heengaan, maar het uitschakelen van een directe tegenstander is iets heel anders. Trainer Harry van den Ham en assistent-trainer Gérard de Nooijer, die zelf verdediger is geweest, zijn veel met mij bezig om me ook in verdedigend opzicht beter te maken. Dingen als kort dekken en de manier van lopen komen dan vooral aan de orde. Natuurlijk is het prachtig dat ik op deze positie ervaring mag opdoen, maar ik voel me nog steeds aanvaller. Ik wil mijn tegenstander opzoeken, acties maken en scoren.”

Dat laatste aspect was vorig jaar in de A-junioren van de Krommedijkclub prima verzorgd. Everon Pisas, geboren op Willemstad en op vierjarige leeftijd in de Drechtstreek neergestreken, was goed voor ruim twintig treffers en verdiende mede op basis van die prestaties een plek in de eerste selectie én een contract. ,,In scoringspositie kan ik wel koel blijven. In mijn debuutwedstrijd voor FC Dordrecht in de competitie, thuis tegen MVV, viel ik tien minuten voor tijd in als buitenspeler en had ik ook moeten scoren. De teller staat nu nog op nul.”

Tegen Almere City werd Everon Pisas, die na een verblijf in Zwijndrecht inmiddels vier jaar in Dordrecht woont, voor de eerste keer als linkervleugelverdediger benut. Zo ook in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, in de goed gevulde Kuip. ,,Mijn mooiste ervaring van het seizoen. Voor die wedstrijd was ik wel gespannen en ik had ook nog eens de pech dat ik tegen de beste Feyenoorder, Ruben Schaken, moest spelen. Ik liet hem in het begin te veel ruimte.”

Feyenoord was ook de club waar Everon Pisas in de jeugdopleiding één jaar vertoefde. ,,Ik kwam over van Pelikaan, mijn eerste club. Maar het wilde niet lukken met de discipline en ik ben snel teruggekeerd naar Pelikaan. FC Dordrecht heet me op mijn dertiende gescout. Ik voel me daarom ook een echte Dordtenaar,” vertelt Pisas, wiens vader Elvis Hilario Kalmez uitkwam voor Valencia B.

Met een verbintenis op zak, de ervaring van een gewonnen periodetitel en veel speelminuten op het conto gaat het Everon Pisas enorm voor de wind. ,,Ik blijf nuchter, maar het is wel al een jaar dat niet meer voor mij stuk kan.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.