Geleerd van het verleden

Shayron Curiel prijst zich gelukkig met FC Dordrecht

Voor Shayron Curiel was het een topweek. Hij zette, na amper twee maanden binnen te zijn bij FC Dordrecht, zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis voor volgend seizoen plus een optie voor nog een jaar. Bovendien leverde de 19-jarige Rotterdammer een prima basisoptreden tegen FC Volendam af.

Het leven lacht Shayron Curiel weer toe en dat beseft de op de Nederlandse Antillen geboren voetballer maar al te goed. Twee maanden geleden wees de clubleiding van Sparta Rotterdam hem de deur, omdat Curiel het niet zo nauw nam met de discipline en gemaakte afspraken niet nakwam. FC Dordrecht haalde hem uit zijn kortstondige voetbalisolement, bood hem de kans en in kort tijdsbestek dwong hij een nieuw contract af. ,,Ik heb geleerd van het verleden, weet dat ik fouten heb gemaakt en dat ik mijn mentaliteit blijvend moet verbeteren. De kans die FC Dordrecht mij heeft gegeven, koester ik.”

Het voetbalverhaal van Shayron Curiel had lange tijd veel weg van een successtory. Als amateur van Spartaan’20, waar hij in de jeugd in de eerste divisie speelde, kwam hij terecht bij Oranje onder 17. Zijn naam verdween vervolgens in het notitieboekje van een scout van Chelsea, dat hem een achtdaagse stage aanbood. ,,Het was de periode dat Avram Grant hoofdtrainer was en Henk ten Cate zijn assistent. Ik mocht meetrainen met het tweede team, waar ook de geblesseerde spelers Shaun Wright-Phillips, Claudio Pizarro en Tal Ben Haim trainden. Het was prachtig om mee te maken, maar het heeft verder tot niets geleid. Fysiek was ik nog niet klaar voor een grote overstap. Ik werd in Nederland al gevolgd door verschillende clubs en had mijn keuze eigenlijk al gemaakt voor Sparta.”

Bij de Kasteelclub kwam hij terecht in de jeugd en beleefde hij een goed eerste seizoen. ,,Maar vervolgens heb ik gefaald,” windt hij er geen doekjes op. ,,Ik liet trainingen lopen, meldde me niet af en kwam afspraken niet na. Nee, ik ben geen lastige jongen, maar het was gewoon een mentaliteitskwestie. Ik heb er te makkelijk over gedacht.”

En dat gebeurde uitgerekend in zijn debuutseizoen in het betaalde voetbal. Eind oktober maakte hij voor de eerste maal zijn opwachting in de basis bij Sparta in het uitduel bij FC Den Bosch. ,,Ik werd toegevoegd aan de selectie omdat spits Johan Voskamp geblesseerd was. Van de trainer begreep ik dat ik dan zijn vervanger zou zijn. Hoewel ik mezelf meer een buitenspeler vind, heb ik het zo goed mogelijk proberen in te vullen. Echt tevreden was ik niet over mijn debuut.” Het zou meteen het laatste optreden voor de Rotterdammers zijn, want Sparta zette Shayron Curiel in de laatste maand van het jaar op een zijspoor. ,,Ik heb voor mezelf getraind, maar heb vooral nagedacht hoe het verder moest. De dagen waren leeg, ik heb mezelf voorgehouden dat ik volwassen moest worden.”

FC Dordrecht nam vervolgens via zijn zaakwaarnemer contact met hem op en bood hem de gelegenheid om in januari, vlak voor het oefenduel tegen Baronie, mee te komen trainen. ,,In de B-jeugd had ik al eens een testwedstrijd voor FC Dordrecht gespeeld. Nu was ik blij met de geboden kans. Maar uitgerekend in die wedstrijd tegen Baronie raakte ik geblesseerd aan mijn heup, omdat ik hard en ongelukkig op het slechte kunstgras viel.”

Zijn kansen bleken echter niet verkeken. Weer fit mocht Curiel tegen Emmen invallen en maakte hij tegen Fortuna Sittard de meest curieuze goal in zijn nog prille voetballoopbaan. ,,Ik besloot te schieten na een rush, de bal kreeg door een enorme pol een totaal andere richting en vloog erin,” kan hij wel lachen om de hilarische treffer.

Tegen FC Volendam ruimde trainer Henny Lee een plek in voor Shayron Curiel links op het middenveld. ,,Ik ben tweebenig, rechts is mijn sterkste been maar ik kom het liefst vanaf links. Ik was tevreden met mijn spel en wil dat nu voortzetten. Mijn droom? Ik wil ooit in Spanje spelen, maar eerst hier slagen.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.