Funso Ojo werkt aan eigen toekomst

Funso Ojo had enkele weken geleden bij RKC Waalwijk of FC Eindhoven kunnen tekenen, maar koos bewust voor FC Dordrecht. De Belg met Nigeriaanse roots wil met de koploper in de Jupiler League oogsten en zijn carriere nieuw leven inblazen. Het verhaal van een speler die zich niets aantrekt over de vooroordelen die aan hem vastgekleefd zitten.

De 22-jarige Funso-King Ayorinde Ojo, kortweg Funso Ojo, is nog maar 22 jaar jong, maar wandelt al door het voetballeven met stevig wat bagage en een aan hem toegeschreven reputatie. Een ‘bad boy’ die moeite heeft met discipline. Een groots voetballer, die woekert met zijn talenten.  Een technicus, die de belofte nog niet heeft ingelost. Ojo kent de profielschets die velen van hem maken. ,,Maar dat zijn vooral de mensen die in het verleden leven. Als zij dat willen, prima. Maar ik leef in het heden en wil het liefst naar de toekomst kijken.”

Die toekomst ligt nu aan de Krommedijk in Dordrecht, waar hij neerstreek na een gesprek met technisch directeur Marco Boogers. ,,Na de eerste training hier en het gesprek met meneer Boogers was ik overtuigd: FC Dordrecht wil in de tweede seizoenshelft voor het hoogst haalbare gaan. Dat gevoel vond ik belangrijk. Ik wil presteren, mezelf laten zien maar vooral hier kampioen worden.”

Olse Merksem, Germinal Beerschot, PSV, VVV-Venlo, opnieuw Beerschot, Royal Antwerp FC, FC Dordrecht: de route door het voetballandschap is fors, afgemeten aan zijn leeftijd. Het vertelt ook het verhaal van de nog niet ingeloste belofte. ,,Ik heb acht jaar in Eindhoven gezeten. Ik heb daar de middelbare school gedaan, maar kreeg daar ook te maken met de verleidingen van het leven. Ik kan mezelf wel verwijten waar het soms is misgegaan, maar na het faillissement van Beerschot heb ik de knop echt omgezet. Ik heb meer structuur aangebracht, werk hard ook buiten de trainingen, onderhou mezelf goed en ben stabiel. Vorig jaar ketste een overgang naar Chievo Verona af door onduidelijkheden over mijn contract, vervolgens belandde ik bij Antwerp waar mijn verbintenis is ontbonden. Dat had niets met mijn inzet te maken maar met de organisatie binnen de club.”

Sinds november stond Ojo op een zijnspoor, ook omdat een proefperiode bij het Roemeense Pandurii niets opleverde. Bij FC Dordrecht is de speler, die op zijn vijftiende al aansloot bij de hoofdmacht van PSV, op zoek naar nieuw voetbalgeluk.

Met Marvin Peersman, zijn vaste Belgische carpoolmaatje bij FC Dordrecht, wil hij een zonnige voetbaltoekomst tegemoet. Het lichaam van Ojo vertelt zijn levensverhaal tot nu toe in tatoeages. Eén springt er voor hem uit: ‘Good life’, een tattoo op zijn rug. ,,Dat goede leven is de voorbije jaren nogal eens veranderd van invulling, maar is momenteel van toepassing. Ik leid een stabiel leven, met mijn vriendin en mijn familie, geniet van het wandelen met mijn hond en voetbal bij een leuke club. Dan is het leven goed.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.