Flitsen op de linkerflank

Giorgio Achterberg grijpt kans bij FC Dordrecht

Haags is nog net niet de voertaal in de kleedkamer van FC Dordrecht, maar de Haagse kolonie is dominant aanwezig in de selectie van Theo Bos. Giorgio Achterberg maakt onderdeel uit van het het contingent ADO-huurlingen, dat hoopt(e) aan de Krommedijk speeltijd te krijgen. Achterberg is in die missie geslaagd: ook vanavond tegen Fortuna start hij in de basis.

Wie de naam van Giorgio Achterberg googlet, kan op een Hyvespagina belanden waar de vrienden Dave en Ardin Achterberg een grote toekomst bij Manchester United toedichten vanwege zijn kwaliteiten die groter zijn dan die van Johan Cruijff. De 21-jarig aanvaller moet lachen als hij met die bevinding geconfronteerd wordt: ,,Dat was een geintje, twee jaar geleden ontstaan. Wel lachen, maar ik voel het niet als druk of verwachtingspatroon.”

Via Lens en VCS belandde Giorgio Achterberg via een talentendag bij Ajax. Na één jaar bij de Amsterdamse club belandde hij echter bij ADO Den Haag. ,,In mijn Ajax-tijd was ik een pikkie van acht jaar, dat eerder vrij moest krijgen op de basisschool omdat hij anders te laat was op de training. Dat was niet vol te houden. Voor mij was spelen bij Den Haag een droom die uitkwam.”

Hij doorliep de jeugdopleiding en maakte vorig jaar in Venlo tegen VVV zijn debuut in de hoofdmacht. Ook thuis tegen NAC kreeg Achterberg speeltijd. ,,Ik heb veel op de bank gezeten, maar het was fantastisch om het voorbije seizoen mee te maken. Van mijn debuut herinner ik alles nog. Ik mocht invallen voor Bulykin. We verbeterden clubrecords, wonnen tweemaal van Ajax, haalden Europees voetbal en kregen een huldiging op het podium. Ik heb veel meegemaakt en geleerd omdat we enorm veel kwaliteit in de spelersgroep hadden. Ook ben ik fysiek en mentaal gegroeid.”

In de aanloop naar het huidige seizoen kwamen ADO Den Haag en FC Dordrecht overeen dat Achterberg, net als Roderick Gielisse, de inmiddels teruggekeerde Serhat Köksal en later ook Tom Beugelsdijk, Kevin Tano en Donny van der Dussen, een jaar aan de Krommedijk gestald zou worden. ,,Goed voor mijn ontwikkeling, zeker als ik aan speeltijd toe zou komen,” geeft Giorgio Achterberg aan. ,,Tom Beugelsdijk is wat dat betreft wel een voorbeeld geweest. Hij groeide hier vorig seizoen uit tot een gewaardeerde speler. In de voorbereiding ging het meteen lekker, maar in de competitie kwam ik aanvankelijk op de bank te zitten. Sinds de bekerwedstrijd tegen AZ speel ik echter.”

Dus flitst Achterberg, die na zijn voetballoopbaan graag de strandtent van zijn vader wil overnemen, sinds kort vast op de linkerflank bij FC Dordrecht. ,,Mijn basisplaats tegen AZ kwam niet helemaal als een verrassing, ik zat er in de trainingen al dicht tegenaan. Het betekent niet dat ik er nu al ben. Integendeel, ik zal elke training moeten laten zien dat ik in de basis hoor. De concurrentie is groot binnen de spelersgroep. Ik zal zelf constanter moeten worden. Het gaat op dit moment best goed, maar ik moet vaker een acht scoren en niet te veel terugvallen naar een vijf. Dat zit te veel in mijn spel opgesloten. Ik ben als buitenspeler niet zo van de trucjes, maar moet het van mijn snelheid en voorzet hebben. Het scoren moet nog veel beter. Na dit jaar? Dan hoop ik bij ADO Den Haag terug te keren en eredivisie te spelen.”

Tekst: Arcom Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.