Feestje ondanks nederlaag

FC Dordrecht wint toch eerste periodetitel

Voor het eerst sinds 2009 is FC Dordrecht bezitter van een periodetitel. Ondanks de tweede nederlaag in successie, 0-2 tegen Willem II, mocht de formatie van trainer Harry van den Ham de Bronzen ontvangst nemen omdat FC Eindhoven weigerde te profiteren.

De gevoelens waren in eerste instantie tegenstrijdig. Na de 0-2 nederlaag tegen Willem II ploften sommige spelers teleurgesteld tegen het kunstgras. De pijn van de door Willem II toegebrachte knieval werd echter snel verzacht door de mededeling dat FC Eindhoven, dat bij winst op Jong Ajax over FC Dordrecht was heengegaan, niet had kunnen profiteren.

De eerste periodetitel, tevens het eerste entreebewijs voor de play-offs, werd zodoende de prijs voor de grootste regelmatigheid. De nederlagen tegen de Brabantse ploegen Helmond Sport en Willem II aan het einde van de reeks van negen duels stonden een mooie uitkomst niet in de weg. In de eerste zeven wedstrijden, met de sublieme uitvoering tegen VVV-Venlo als absoluut hoogtepunt, werd de basis gelegd voor de periodetitelwinst. Soms met fortuin (in de uitduels bij Excelsior en De Graafschap was de geluksgodin de Dordtenaren goed gezind), maar vooral met goed voetbal op basis van een positieve spelopvatting op het veld gelegd door een elftal dat de architectonische hand van trainer Harry van den Ham droeg.

Van den Ham en FC Dordrecht, het blijkt een gelukkig huwelijk. Vorig seizoen bivakkeerde FC Dordrecht aan de hand van de Utrechtse oefenmeester in de eerste helft van het seizoen tussen de elite in de Jupiler League. Laat kreeg Van den Ham dit seizoen zekerheid over de invulling van zijn spelersgroep, maar toch kneedde en boetseerde hij er een formatie die ondanks regelmatige wisselingen in de achterhoede succesvol was. Voor de allesbeslissende ontmoeting in de strijd om de eerste periodetitel had Van den Ham het centrale duo Ilias Haddad en Marvin Peersman in ere hersteld, waardoor Everon Pisas in de basis terugkeerde als linkervleugelverdediger.

Voorzichtigheid was troef in de eerste 45 minuten, waarin de thuisploeg eigenlijk on-Dordts speelde.  Risico werd zoveel mogelijk vermeden, doelman Warner Hahn temporiseerde regelmatig door tweemaal namens Willem II de vijandelijke vesting onder vuur. Slechts eenmaal was de lijstaanvoerder zelf dreigend. Rihairo Meulens slaagde er bij de tweede paal echter niet in om meer dan een rollertje in het zijnet te produceren.

De gunstige tussenstanden uit Eindhoven, waar de plaatselijke FC tweemaal op achterstand kwam tegen Jong Ajax zorgden ervoor dat de periodetitel langdurig virtueel in Dordts bezit was. Onmiddellijk na de pauze loste Adnan Alisic Matthew Steenvoorden af. Spits Paul Gladon kon uit een snelle tegenstoot net niet afdrukken na een lange sprint over het veld. De 0-1, ingeknikt door Ali Messaoud uit een voorzet van Bruno Andrade, betekende vervolgens een fikse domper.

Het uitvallen van Ilias Haddad, die geraakt werd door de schouder van Hahn, was een tweede tegenvaller in korte tijd voor FC Dordrecht, dat aan de knock-out ontsnapte toen uitblinker Andrade de paal raakte. Datzelfde deed de Dordtse middenvelder Yoë½ll van Nieff uit een vrije trap.

Omdat Hahn een een tegen een met Andrade meester was, bleef FC Dordrecht in de wedstrijd hangen. De tweede treffer van Ali Messaoud besliste het treffen, maar de helpende hand van Jong Ajax bij FC Eindhoven veranderde het GN Bouw Stadion alsnog in een feestende en springende massa.

Opstelling FC Dordrecht:
Hahn; Fortes, Haddad (68. Wormgoor), Peersman, Pisas; Steenvoorden (46. Alisic), Luckermans, Van  Nieff; Meulens (75. Korte), Gladon, Danso.

Opstelling Willem II:
Swinkels; Heerkens, Wuytens, Peters, Jallo; Messaoud, Ippel (78. Vossebelt), Haemhouts; Andrade (84. Lumu), Boymans, Ondaan.

Bijzonderheden:
Arbiter Jeroen Sanders gaf geel aan Rihairo Meulens van FC Dordrecht en Ruud Boymans van Willem II.

Tekst: Arco Bomgaar (AD/De Dordtenaar)

Foto: Erwin Spek | Bekijk de complete Fotorapportage van Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.