FC Zwolle breekt ongeslagen reeks FC Dordrecht

Het beste uit de Jupiler League moest er aan te pas komen om de ongeslagen reeks van FC Dordrecht in de competitie te breken. Koploper FC Zwolle liet FC Dordrecht voor het eerst sinds 6 maart 2011 (RKC Waalwijk: 1-2) spitsroeden lopen: 1-2.

Eredivisiekoploper AZ in de beker, leider FC Zwolle in de competitie: alleen de absolute top is blijkbaar in staat om FC Dordrecht in eigen stadion op de kniëen te brengen. Voor FC Zwolle is het bovendien een goed voorteken: RKC Waalwijk won immers tot gisteravond als laatste in de Merwestad en stootte vervolgens naar de titel.

In vergelijking met de wedstrijd bij Sparta Rotterdam maakte Danny Post, hersteld van een teenblessure, zijn rentree in de Dordtse basiself. Wilmer Kousemaker, in de Maasstad uitgevallen na een tik op het oog, stond ook aan de aftrap bij de thuisploeg. In Zwolle was FC Dordrecht bij vlagen weggetikt en in de omschakeling overspeeld door de lijsttrekker. Daar moest in eigen huis verandering in komen door veel pressie vooruit te zetten. Centrale verdediger Johan Versluis probeerde steeds door te dekken naar Arne Slot, de captain van FC Zwolle en het scharnierpunt van de Overijsselse ploeg.

Die agressieve speelstijl had succes, want de aanvangsfase was voor FC Dordrecht en leverde succes op. Wouter de Vogel leek in eerste instantie de bal te verspelen, maar gaf alsnog de voorzet op de raak koppende Jeffrey Rijsdijk: 1-0. In het laatste kwartier dreigden de bezoekers, die tot dan toe weinig in de melk te brokkelen had gehad, wel nadrukkelijk. Stef Doedée gaf echter geen krimp. Eerst keerde de sluitpost een vrije trap van Arne Slot en amper bekomen van die redding had hij een voet tegen een schot van verdediger Daryl Lachman.

Na de pauze, toen het veld door de neergutsende regen steeds slechter werd, hielp FC Dordrecht de gasten in het zadel. Tom Beugelsdijk veleed duur balverlies, dat de inleiding vormde tot de gelijkmaker van Jesper Drost die de bal koeltjes achter Doedée schoot. Een fraaie aanval door het hart van de Dordtse defensie, met spits Joey van den Berg als aangever nadat Slot en Drost als tussenstations hadden gefungeerd, kreeg door toedoen van Nassir Maachi de finishing touch.

In de slotfase bleef de Zwolse genadeklap uit en ging FC Dordrecht onverdroten op jacht naar de gelijkmaker. Cecilio Lopes kon een voorzet van Hulst net niet voldoende toucheren en kon kort daarop Diederik Boer net niet passeren. Hulst kogelde het speeltuig, na de vijfde Dordtse corner, net over het doel waardoor de eerste nederlaag in bijna elf maanden in competitieverband een feit was.

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Versluis, Beugelsdijk, Amevor; Rijsdijk, Post (68. Hulst), Kousemaker; Coster (68. Tano), Lopes, De Vogel (80. Curiel).

FC Zwolle: Boer; Bakkati, Lachman, Pot, Van Hintum; Olijve, Slot (71. Mamedov), Achenteh; Drost (71. Bannink), Van den Berg, Maachi (84. Hiwat).

Bijzonderheden: Geel voor Bart van Hintum van FC Zwolle.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.