FC Dordrecht wil grotere maatschappelijke rol spelen
FC Dordrecht bereikt met haar MVO-activiteiten jaarlijks al rond de 2.000 jongeren. Met de recent opgerichte stichting MADS, Maatschappelijk Actief Drechtsteden, moet dat in twee jaar tijd doorgroeien naar ruim 3.500. Het doel: hun geestelijke en fysieke gezondheid verbeteren, opleiden en begeleiden naar werk. Het middel: de unieke eigenschappen van de Dordtse bvo: de topsportmentaliteit, de inspirerende omgeving en de spelers die optreden als rolmodel en/of ambassadeur.
De basis voor het ontstaan van MADS is de komst naar de Krommedijk vorig jaar van Lex Stofkooper, vertelt Henk Donkervoort, die zelf in 2020 aantrad als commercieel manager. “Lex is tien jaar actief geweest bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Bij die club is de maatschappelijke betrokkenheid de laatste jaren ook fors uitgebreid. Toen zijn avontuur in Spanje met het Saudi-Arabisch team stopte door corona kwam hij terug naar Nederland en omdat hij FC Dordt kende, kwam hij in gesprek met de club en ontstond het plan om hier zijn plannen te verwezenlijken in combinatie met een functie als teamleider. Door de klik die wij hebben en mijn ingangen in de Dordtse samenleving groeide bij mij al snel het enthousiasme om met Lex aan de bak te gaan om dit fantastische plan te realiseren voor de Drechtsteden.”
Rolmodel
Dat plan is eigenlijk heel logisch, zegt voorzitter Frank Verhoeven van MADS, een stichting die begin dit jaar werd opgericht. “Je gebruikt de bestaande structuur van de club, de spelers en de faciliteiten, om je maatschappelijke doelen te bereiken. En dat werkt. Jongeren met leerproblemen worden erg aangesproken als ze bijvoorbeeld een gastcollege krijgen van een profvoetballer. Hij kan als rolmodel bepaalde waarden en discipline overbrengen en het belang van gezond leven en sporten.” Omgekeerd is het ook positief voor de spelers zelf, zegt Donkervoort. “Wij kunnen natuurlijk geen topsalarissen uitkeren, maar juist daarom vinden we het belangrijk dat ze zich ook naast het voetbal ontwikkelen. Door de loopbaanbegeleiding die we ze bieden, maar ook door dit soort activiteiten.”
Clubgevoel
Die gastlessen vormen maar één van de voorbeelden waarmee FC Dordrecht werkt aan zijn betrokkenheid en verbinding mét en zijn zichtbaarheid ín Dordrecht en de Drechtsteden. De samenleving wordt ook nadrukkelijk het stadion in gehaald. Stofkooper: “Alleen Jij Bepaalt is een mooi voorbeeld. Leerlingen van de Hans Petrischool volgen daarbij langere tijd een trainingsprogramma bij ons, begeleid door een gedragspsycholoog en een CIOS-student. Daarnaast komen leerlingen van SPON (speciaal onderwijs) hier twee keer per week voor activiteiten, zoals het bakken van lekkernijen in onze clubkeuken. Je ziet dat de omgeving en de sfeer ze hier goed doet.” Dat zie je ook bij mensen die via het UWV of de reclassering bij FC Dordrecht stappen zetten richting een baan of opleiding, zegt Donkervoort. “Je ziet mensen met een negatieve houding binnen komen en uiteindelijk zwaaiend de deur uitgaan. Dat is wat het groepsgevoel, het clubgevoel teweeg kan brengen.”
Op eigen benen
MADS staat als stichting geheel op eigen benen. Stofkooper en Donkervoort, die in het bestuur heeft plaatsgenomen, vormen de verbinding met de club. “Het bestuur bestaat verder uit Nancy Schouten, Peter Ferket en Jeroen Mol”, zegt voorzitter Verhoeven. “Ieder brengt zijn of haar eigen expertise mee. Er staat nu een structuur en we hebben veel plannen. Daar gaan we de komende tijd aan werken. En naast de bestaande samenwerkingsverbanden nog veel nieuwe aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan avonden in de businesslounge voor MKB-ers met een aantal spelers erbij. Ik weet zeker dat ondernemers, ook als ze niet specifiek iets met voetbal hebben, openstaan voor een bijdrage aan onze maatschappelijke doelen. We willen doorgroeien naar een organisatie met twee betaalde krachten in dienst en een budget van tegen de twee ton. Daarvoor schrijven we vermogensfondsen aan, ontvangen we (project)subsidies en proberen we bedrijven aan ons te binden. Het eerste is al binnen: de Rabobank gaat de gastlessen op scholen mede mogelijk maken.”
Partners
Stichting MADS werkt op dit moment al samen met Alleen Jij Bepaalt, Rugdekking, PI Dordrecht, Da Vinci College, Albeda College, Reclassering Nederland, Bureau Halt, Raad van de Kinderbescherming, BOB Campagne, Just4Work, Baanbrekend Drechtsteden, UWV, Leerwerkloket, Playing for Success, SBB, Stichting Schouders Eronder, KNVB, Stichting Race-Kids en Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Dordrecht. Bedrijven of organisaties kunnen voor informatie over een bijdrage aan de doelen van MADS mailen met Lex Stofkooper: lex.stofkooper@fcdordrecht.nl.
Fotobijschriften:
Frank Verhoeven en Henk Donkervoort, met tussen hen in Merle van Elzakker. Zij levert in het kader van haar afstudeerstage voor de opleiding SPECO Sportcommunicatie een bijdrage aan de PR rond MADS. (Foto: Thymen Stolk)
Bron: DordtCentraal, Kees-Jan Visser