FC Dordrecht verrast Feyenoord

In een bijna uitverkocht stadion werd de nieuwe grasmat officieel in gebruik genomen met een oefenwedstrijd tegen Feyenoord. Voor beide ploegen was het even wennen maar Feyenoord wist al na 9 minuten de stand op 0-1 te krijgen. Graziano Pelle benutte de door scheidsrechter van Sichem toegekende penalty. FC Dordrecht bleef knokken voor de gelijkmaker, Jessy Mayele, die de geblesseerde Jair Balrak verving, kwam al snel dichtbij de 1-1 maar stuitte op keeper Lamprou.

In de tweede helft lag de wedstrijd nog steeds open, Feyenoord liet Warner Hahn zweten maar hij wist zijn doel schoon te houden. De strijdlust van de Schapenkoppen werd uiteindelijk in de 84e minuut beloond met de gelijkmaker. Josimar Lima kopte na een hoekschop de bal achter Lamprou.

Foto: Erwin Spek | Bekijk de complete Fotoreportage van Erwin Spek

 

Het verslag van Arco Bomgaars uit AD/De Dordtenaar:

Flinke mentale opsteker

FC Dordrecht houdt Feyenoord knap in bedwang

Op weg naar de start van het nieuwe seizoen gaf FC Dordrecht zichzelf een enorme boost door eredivisionist Feyenoord op een 1-1 gelijkspel te houden. Los van dat resultaat: de deling op de spiksplinternieuwe kunstgras aan de Krommedijk was bovendien allesbehalve gestolen.

Natuurlijk, het is ‘slechts’ de oefencampagne en garanties voor de toekomst geeft een gelijkspel in de voorbereiding tegen een veel hoger aangeslagen opponent geenszins. Maar de oefenpartij tegen Feyenoord bezorgde FC Dordrecht een flinke mentale opsteker. Evenals eerder in de voorbereiding tegen collega-Juper Leagueclub FC Den Bosch en eredivisionist ADO Den Haag speelde FC Dordrecht met druk naar voren, durfde de formatie van Harry van den Ham door te dekken en schiepen de Dordtenaren zich voldoende scoringsmogelijkheden.

,,De manier waarop we speelden zegt me meer dan het resultaat,” bekende Van den Ham bij zijn evaluatie. ,,Doordat we vooruit durfden te spelen, was Feyenoord al heel snel genoodzaakt om de lange bal te spelen en in de duels lieten we ons de kaas niet van het brood eten. Daardoor hebben we eigenlijk nauwelijks kansen weggegeven.”

De voorbije seizoenen draaide de sparringpartij tegen de Rotterdamse club uit op een pijnlijke draai om de Dordtse oren. Die leek weer in aantocht toen Graziano Pelle binnen acht minuten een strafschop omzette nadat Carlos Carrasco Rodriguez onhandig Bruno Martins Indi uit zijn rug  liet vertrekken en ten koste van een ‘pingel’ moest stuiten. FC Dordrecht hield zich in het vrijwel emotieloze en voortkabbelende duel vervolgens makkelijk staande. De verdedigers Josimar Lima en Nando Wormgoor pakten beurtelings Feyenoord-hotshot en -topschutter Graziano Pelle op. Op het middenveld acteerde het driemanschap Wilmer Kousemaker-Danny Post-Adnan Alisic vertrouwd sterk en alert. Voorin lieten Jair Balrak, hij liep een knieblessure op, en zijn vervanger Jessy Mayele goede kansen op de gelijkmaker liggen. Op één moment van onachtzaamheid na, Lex Immers sloop weg op een assist van Jordy Clasie maar schoot naast, gaf de Dordts elf niets weg.

Feyenoord, straks in september de eerste bekeropponent van FC Dordrecht in De Kuip, speelde na rust zo mogelijk nog apathischer en had in fases aanmerkelijk minder balbezit dan de opponent. Alleen Joey Sleegers raakte nog de buitenkant van de paal en daar was de Rotterdamse koek voor het tijdvak na de doelwissel wel mee op. De Dordtse gelijkmaker, achter doelman Kostas Lamprou geknikt door Josimar Lima, was een beloning voor de volharding waarmee FC Dordrecht gedoseerd de aanval zocht.

,,Een beloning voor de lef die we getoond hebben,” vond Harry van den Ham, die zijn ploeg aan structuur en vastigheid ziet winnen in de weken naar de competitiestart op 2 augustus tegen MVV. ,,Vorig seizoen had ik snel in de gaten dat er voldoende kwaliteit aanwezig was om een rol van betekenis te kunnen spelen in de competitie. Dat durf ik nu nog niet te beweren, maar de groep maakt wel een ontwikkeling door.  Er komt zeker nog wat bij, maar ik ben er ook niet gerust op dat alles wat er nu al is ook daadwerkelijk blijft.”

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Wormgoor, Peersman; Kousemaker (61. Godeken), Post (76. Vet), Alisic (84. Potkamp); Carrasco Rodriguez (76. Luckermans), Balrak (29. Mayele), Danso (46. Pisas).

Feyenoord: Lamprou;  Janmaat (78. Van Deelen), De Vrij (61. Steenvoorden), Mathijsen, Martins Indi  (61. Nelom); Clasie (61. Vilhena), Immers (46. Sleegers), Singh (61. Vormer); Schaken, Pelle (46. Te Vrede), Goossens (61. Cisse).

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.