FC Dordrecht in slotseconden langs De Graafschap

Met het spreekwoordelijke geluk van de koploper bemachtigde FC Dordrecht gisteravond in de slotseconden een sensationele triomf bij De Graafschap. Terwijl de ‘superboeren’ weigerden de knock-out uit te delen, deelde Erixon Danso vier minuten in blessuretijd de beslissende tik wél uit: 1-2.

Het heette vooraf de week van de grote test te zijn, met De Graafschap (uit) en VVV-Venlo (thuis) als krachtproeven. De eerste lakmoesproef werd, niet zonder fortuin maar wie maalde erom in het Dordtse kamp, doorstaan. De Graafschap rook aan de winnende treffer, de trotse lijstaanvoerder triomfeerde dankzij de gouden rush van Danso.

FC Dordrecht was in Doetinchem op twee plekken gewijzigd ten opzichte van de formatie die voorbije vrijdag startte in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Jong PSV. Robbert te Loeke verving in het doel Jong Oranje-international Warner Hahn, Giovanni Korte speelde als rechtsbuiten in plaats van de Spanjaard Carlos Carrasco Rodriguez.

De schrik sloeg de Dordtenaren vroeg in de benen. De Graafschap-aanvaller Piotr Parzysek miste in de openingsfase een reuzenkans nadat centrale verdediger Marvin Peersman zich makkelijk had laten aftroeven. Het bleek achteraf het meest dreigende moment van de thuisploeg in de eerste rondgang, waarin FC Dordrecht – conform het door trainer Harry van den Ham geschetste verwachtingspatroon – uitging van eigen kracht en durfde te voetballen. Alleen ontbrak het bij de bezoekers vaak net aan precisie in de eindpass, zodat De Graafschap-doelman Theo Zwarthoed slechts sporadisch op de proef werd gesteld. Aanvoerder Adnan Alisic nam Zwarthoed een keer op de korrel, maar de grootste kans was voor Erixon Danso. Arbiter Jeroen Manschot deed aan klassejustitie door de reeds bekeurde Ties Evers te sparen na weer een overtreding op zijn directe tegenstander Danso.

Na de pauze werd de ban gebroken en niet conform de veldverhoudingen was het De Graafschap dat scoorde. Jerry van Ewijk kreeg te veel ruimte van Jeffry Fortes en klopte Te Loeke via de binnenkant van de paal in de verre hoek.

Voor het eerst dit seizoen keek FC Dordrecht tegen een achterstand aan. De koploper reageerde op passende wijze. Giovanni Korte trok vanaf rechts naar binnen en kogelde op de onderkant van de lat, Erixon Danso lette het best op en knikte de gelijkmaker binnen: 1-1.

Beide ploegen zochten vervolgens de winst. Gregor Breinburg geselde de lat uit een vrije trap voor de ‘superboeren’, die de beste kans kregen via Jerry van Ewijk. Te Loeke verrichtte zijn beste redding van de avond. FC Dordrecht, waar de van Telstar afkomstige Jeffrey Ket zijn debuut nog maakte, had via Yoëll van Nieff tweemaal uitzicht op een treffer. Anderlecht-huurling Nathan Kabasele miste in blessuretijd de kans op de 2-1, waardoor Danso zijn heldendaad nog kon verrichten.

,,Ik had al een drietje ingevuld, dus dit is een enorme meevaller,” blikte FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham terug. ,,Aan de andere kant, we hebben ook bij De Graafschap gedurfd gespeeld en daardoor vond ik ons voor rust de betere ploeg, alleen was het rendement toen te laag. We blijven ondanks de koppositie bescheiden. Komende zaterdag wacht ons de topper tegen nummer twee VVV. Een prachtige affiche, wie had dat gedacht?”

Opstelling De Graafschap:
Zwarthoed; Evers (51. Vincken), Bakens, Van de Pavert, Massop; Echcharaf (71. Kabasele), Breinburg, Garcia Calvete; Lazic, Parzysek, Van Ewijk (89. Pr├Âpper).

Opstelling FC Dordrecht:
Te Loeke; Fortes, Haddad, Peersman, Pisas; Van Nieff, Luckermans (71. Ket), Alisic (86. Vet); Korte, Gladon, Danso.

Bijzonderheden:
Arbiter Jeroen Manschot gaf geel aan Evers en Echcharaf van De Graafschap en aan Van Nieff, Alisic, Pisas, Korte, Haddad en Danso van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars voor Ad/De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.