FC Dordrecht leeft weer

FC Dordrecht beleefde een prachtige dag. Op de dag dat de club het bericht kreeg dat zij niet langer onder curatele van de KNVB staat, werd de eerste thuiszege sinds 3 december 2012 een feit. De 2-1 zege op De Graafschap bracht de Dordtenaren helemaal terug in de race voor de play-offs.

De nederlagen van FC Oss en FC Den Bosch, die ervoor zorgden dat plek negen en dus deelname aan het competitie-extraatje een reële optie is. Het was dus een grote goed nieuws-show aan de Krommedijk, waar eerder op de dag de bevestiging kwam dat de club niet langer onder financieel toezicht van de KNVB staat. Na tweeënhalf jaar werd categorie 1, de inschaling voor clubs die financieel in zwaar weer verkeren, verlaten voor de meer veilige categorie 2. ,,Voor ons was dat geen verrassing meer, maar een bevestiging waar we uiteraard wel heel blij mee zijn,” stelde voorzitter Ad Heijsman van FC Dordrecht. ,,We hebben ons woord gehouden richting de gemeentepolitiek, maar we zijn er nog niet. We zullen financieel een verantwoord beleid moeten blijven voeren, maar dit is een grote steun in de rug.

De winst op de al zekere nacompetitiedeelnemer De Graafschap, waar de geschorste trainer Pieter Huistra op de bank werd vervangen door Richard Roelofsen, verhoogde de sfeer in het GN Bouw Stadion. Die was de eerste 45 minuten nog enigszins bedrukt, want FC Dordrecht keek halverwege tegen een schlemielige 0-1 achterstand aan. De thuisploeg, wederom in een 4-5-1-samenstelling, had via Lars Veldwijk in de omschakeling een paar fraaie kansen maar werd benadeeld door de arbitrage.

Soufian el Hassnaoui leek te vertrekken uit buitenspelpositie, zijn voorzet verdween via Josimar Lima over de achterlijn en arbiter Jeroen Manschot wees beslist naar de stip omdat Lima opzettelijk de arm naar de bal zou hebben bewogen. Anco Jansen pakte het cadeautje gretig uit: 0-1.

In deel twee draaide het wedstrijdbeeld volledig. Doelman Stef Doedéé hield zijn ploeg via de lat op de been na een pegel van Anco Jansen, maar daarna zette het stormachtig aanvallende FC Dordrecht het duel naar de hand. Met het inbrengen van Gervane Kastaneer en Fouad Idabdelhay en Wilmer Kousemaker hangend op links werd met vier spitsen de aanval gezocht. Idabdelhay had met zijn eerste doelpoging meteen succes: Joost Terol blunderde door de stuit die het schot meekreeg.

Ook de winnende treffer werd nog een feit. Nadat Kastaneer op Terol was gestuit, knikte Lima uit de aansluitende corner van Wilmer Kousemaker de tweede treffer binnen. Het was de kers op de taart van een mooie dag voor de club FC Dordrecht, die mogelijk een mooi slot van het seizoen tegemoet gaat.

Opstellingen
FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Fortes, Lima, Peersman; Post, Vlasblom (60. Kastaneer), Rijsdijk, Molhoek (46. Kousemaker), Alisic (68. Idabdelhay); Veldwijk.
De Graafschap: Terol; Jochem Jansen, Van der Meulen, Pröpper (78. Breinburg), Te Veluwe; Garcia-Calvete (81. Parzyszek), Meijer, Van Ewijk, Auassar; El Hassnaoui, Anco Jansen.
Bijzonderheden: Arbiter Jeroen Manschot gaf geel aan Rogier Molhoek en Danny Post van FC Dordrecht en Soufian el Hassnaoui en Rogier Meijer van De Graafschap.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.