FC Dordrecht kan in Eindhoven weer juichen

Voor het eerst in drie maanden tijd smaakte FC Dordrecht het zoet der overwinning. Via de 1-5 victorie bij hekkensluiter FC Eindhoven doorbrak het ensemble van interim-trainer Virgil Breetveld een periode van sportieve misère en treurigheid en werd het zelfvertrouwen flink opgepoetst.

Sinds 14 december 2012, toen in ondertal bij Almere City FC was getriomfeerd, was er nauwelijks wat te juichen geweest voor FC Dordrecht dat een vrije val maakte op de ranglijst vanaf de derde plek. Het zieltogende FC Eindhoven, vorig seizoen nog een hoogvlieger maar inmiddels de weinig benijdenswaardige bezitter van de rode lantaarn, bleek het probate middel voor de tot gisteren kwakkelende Dordtenaren. ,,Hè, hè, we kunnen het nog,” merkte een opgeluchte Breetveld op. ,,Dit hadden we met elkaar nodig na een lange, roerige periode zonder overwinning en de emotionele periode die we hebben doorgemaakt rond het overlijden van Theo Bos.”

FC Dordrecht presenteerde zich in een soms verrassende opstelling. De afwezigheid van de geschorste Josimar Lima in het centrum werd opgevangen door Jeffry Fortes naast Mawouna Amevor te posteren. Op het middenveld had Virgil Breetveld gekozen voor het driemanschap Rijsdijk-Post-Alisic, terwijl spits Lars Veldwijk op de flanken werd ondersteund door de Belg Andreas Luckermans en Romario Kortzorg.

De schrik sloeg de bezoekers binnen vier minuten om het hart. Anthony van den Hurk transporteerde de bal door het hart van de Dordtse defensie, Jeffrey Rijsdijk was niet alert genoeg op de diepgaande Marco Ospitalieri en Mawouna Amevor kon niet meer corrigeren. Omdat ook Stef Doedée, terug onder de lat bij FC Dordrecht voor de geblesseerde Warner Hahn, niets meer kon uitrichten, was de snelle Brabantse openingstreffer geboren: 1-0.

Het broze zelfvertrouwen van de Dordtenaren werd in het vervolg echter flink opgepoetst. FC Dordrechte durfde te voetballen, zette druk en kreeg ook kansen.

Romario Kortzorg, die regelmatig dreigend was, gaf de afgemeten voorzet op Lars Veldwijk die de bal achter keeper Brahim Zaari tikte en de verdiende gelijkmaker aantekende.

Het duurde uiteindelijk een uur voordat FC Dordrecht de suprematie op het veld in klinkende munt omzette. Jeffrey Rijsdijk mocht tweemaal inzetten, maar het hakje van Adnan Alisic overschreed wel de doellijn. Met die voorsprong was het hek van de dam en kon FC Dordrecht prinsheerlijk werken aan het zelfvertrouwen. Rijsdijk (na een heerlijke combinatie met Luckermans), aanvoerder Danny Post en Lars Veldwijk gaven de driepunter – die nog hoger had kunnen uitvallen – meer cachet met treffers.

FC Eindhoven:
Zaari; Van de Kerkhof, Lucius,Vervoort, Vanbelle; Vermeer, Van Geele, Ospitalieri; Maria, Van den Hurk (83. Koc), Waalkens (64. Van Kruijssen).
FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Amevor, Fortes, Peersman; Rijsdijk, Post, Alisic (78. Kousemaker); Luckermans (87. Kalisse), Veldwijk, Kortzorg (83. Idabdelhay).
Bijzonderheden: Arbiter Martin van den Kerkhof hield de gele kaarten op zak.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.