FC Dordrecht en Excelsior: voorlopers in illegale shirtreclame

SBV Excelsior en FC Dordrecht hebben gemeen dat zij in de geschiedenis van het betaalde voetbal beide voorlopers waren op het gebied van shirtreclame. In de tijd dat de KNVB hierover nog geen regels had opgesteld, traden beide teams in 1974 al aan met een (verkapte) reclame-uiting op het tenue.

In 1974 was Excelsior de tweede* club die shirtsponsoring had in het Nederlands betaald voetbal. Op de borst prijkte een grote A. Verwijzend naar Akai, de firma van suikeroom Rob Albers. Men zei dat de A refereerde aan het A-elftal van Excelsior, maar toch werd de letter verboden door de KNVB. Pas jaren later werd shirtreclame toegestaan en verscheen Excelsior vanaf 1982 weer met Akai op het shirt.

Eenzelfde constructie had FC Dordrecht met het Frisol van Nico de Vries. In seizoen 1974-1975 speelde de brigade van trainer Hans Alleman met een rode V en dwarse balk op het shirt. De afbeelding was nagenoeg identiek aan het bedrijfslogo van Frisol, maar dan zonder de naam Frisol. De KNVB verbood deze uiting eveneens waardoor FC Dordrecht het logo tijdens wedstrijden met tape moest afplakken. Hiernaast een foto van het wit-rode wedstrijdshirt (zonder tape), eigendom van de toenmalige FC Dordrecht spits Dick Hoogmoed. De eerste officiële shirtsponsor in Dordrecht was Flair (Plastics). Vanaf seizoen ’82-’83 stond Flair op het geel-blauwe tricot van DS’79.

* Meerdere clubs claimen als eerste met shirtreclame betaald voetbal te hebben gespeeld. FC Volendam speelde in februari 1973 met een door Radio Veronica ‘gesponsord’ shirt. Daarop stond een V en een zeeschip. De V verwees natuurlijk naar Volendam en het schip was een typisch Volendamse kotter… De claim van Excelsior verwijst naar 1974. Aangenomen kan worden dat Excelsior daarmee (minimaal) de tweede club was.

Eén historische wedstrijd: DS’79 – Excelsior
In de jaren negentig speelde Excelsior enkel in de eerste divisie, zodat de Dordtenaren in drie eredivisieseizoenen in dat decennium nimmer tegen de Kralingers mochten aantreden. Mede daardoor speelden beide clubs slechts één keer eerder tegelijkertijd in de eredivisie. In seizoen ‘83-‘84 kwam Excelsior op 12 februari 1984 naar de Krommedijk. Een treffen tussen Flair Plastics en Akai. Excelsior won eenvoudig met 0-2.

Scoreverloop: 14e min. Greame Rutjes 0-1, 69e min. Steve Wasiman 0-2.
Toeschouwers: 3.500.
Scheidsrechter: Egbert Mulder.

Opstellingen
DS’79: Jaap Bloem, Piet Wijnberg, Gerrie Mühren, Niels Overweg, Cees Spaan, Cor Lems, Hakim Braham, Edwin Gorter, Jaap van der Wiel (Jacques den Bakker), Peter Matena, Harry Melis (Marcel Vlot).
Excelsior: Jan Stroomberg, Aad Leenheer, Ton van der Padt, Greame Rutjes, Eddy Ridderhof, Steve Wasiman, Carlo van Tour, Ton Pattinama, Michel Beukers, Henk van Goozen, Koos Waslander.

Op de foto wordt Excelsior-verdediger Aad Leenheer belaagt door Harry Melis. Op de achtergrond Peter Matena (links) en Steve Wasiman (rechts).

Tekst: Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.