FC Dordrecht-debutant Javier Vet neemt reuzenstappen

Van AFC 2 naar de topklasse om meteen door te stoten naar het betaalde voetbal bij FC Dordrecht. In het kalenderjaar 2013 lijken voor Amsterdammer Javier Vet de bomen tot in de hemel te groeien. Met Dordrecht keert hij vandaag terug op de plek waar zijn persoonlijke opmars begon: in Groesbeek bij Achilles’29.

Hij oogt ontspannen, maar heeft van binnen de energieke drang om zich verder te ontwikkelen, om beter te worden en te slagen in het betaalde voetbal. Javier Vet, nog ‘maar’ 19 jaar, beleeft in enkele maanden tijd een droomomslag in zijn voetballoopbaan.

,,Het is inderdaad snel gegaan,” vat de Amsterdammer acht maanden in vijf woorden samen. ,,Ik begon het seizoen bij AFC nog in het tweede. In de A1 had ik een enkelblessure gehad, waardoor ik aanvankelijk nog niet voor het eerste in aanmerking kwam. Dus speelde ik in de reserve hoofdklasse met het tweede, als middenvelder groeide ik uit tot topschutter. Tijdens de winterstop ben ik overgeheveld naar het eerste, waarna ik in de uitwedstrijd bij Achilles’29 mijn debuut mocht maken in de topklasse van de zondagamateurs. Een wedstrijd, waarin we lang stand hielden maar uiteindelijk met 2-0 verloren.”

Het bleek de aanzet tot nog een stap hoger, want op basis van een fraai scoutingsrapport kwam Vet in beeld bij FC Dordrecht. ,,Ook FC Oss heeft interesse getoond, maar de speelwijze van FC Dordrecht met aanvallend voetbal sprak me meer aan en daar heb ik mijn keuze op gebaseerd.” De overgang van een topklasser (‘Prominent AFC-lid Jack van Gelder heeft me alle succes gewenst’) naar een betaald voetbalclub ging hem aanvankelijk niet in de kouwe kleren zitten. ,,De verhoging van de trainingsintensiteit van drie trainingen in de week bij AFC naar bijna dagelijks trainen bij FC Dordrecht heb ik in het begin flink gevoeld,” bekent Javier Vet. ,,Ook de handelingssnelheid lag een stuk hoger. Na de eerste tik die ik kreeg op de training zei de trainer nog: ‘Welkom in het betaalde voetbal’. Maar ik ben stoicijns gebleven, voel me nu heel fit en wil mezelf blijven verbeteren. Ik kan ook veel leren van Wilmer Kousemaker en Adnan Alisic, de ervaren spelers in de groep bij FC Dordrecht”.

Vet, die in de voorbereiding even in het centrum van de verdediging speelde, debuteerde vorige week tegen MVV in de Jupiler League. ,,Op het middenveld mocht ik starten, omdat Wilmer geblesseerd was. Ik kijk tevreden terug op mijn debuut,” geniet de hoofdstedeling, die tot voor kort voor zichzelf trainde en werkte in de sportschool van zijn vader in het Olympisch Stadion, nog na. ,,Ik voel me prettig in mijn rol op het middenveld. Een beetje in de rol van mijn vertrokken stadgenoot Danny Post, inderdaad. Maar ik durf me nog niet aan hem te spiegelen, ik moet me nog veel meer ontwikkelen.”

Met FC Dordrecht is Javier Vet vandaag terug op sportpark De Heikant in Groesbeek, daar waar het allemaal begon voor hem dit jaar. ,,Achilles’29 stak er in de topklasse bovenuit. Een goed ingespeeld team, met jongens die elkaar al jarenlang kennen en zeker geen amateurclubje meer. De 2-2 van Achilles bij FC Emmen heeft ons extra gewaarschuwd.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.