Stadionbouw samen met Economic Development

Het Virtueel Energie Stadion als missiegedreven online Innovatie Hub. FC Dordrecht lanceert in samenwerking met EDB het eerste Virtueel Energie Stadion ter wereld. Een missiegedreven online Innovatie Hub waar de expertise van betaald voetbal, bedrijven, onderwijs, overheid en maatschappelijke organisaties virtueel bij elkaar komt om nu ook online, slim samen nieuwe energie te creëren in Dordrecht en Drechtsteden.

In het Virtueel Energie Stadion kun je op elk moment en vanaf elke locatie andere mensen, bedrijven en organisaties ontmoeten rondom thema’s zoals energie, vitaliteit, beleven, wonen, werken, innoveren en bereikbaarheid. Een creatieve broedplaats om samen nieuwe ideeën, initiatieven, diensten, producten en nieuwe verdienmodellen te creëren. Om samen te leren en innoveren, vraag en aanbod te delen. Op elk moment van de dag, 24/7, 365 dagen van de week en op elke plek, zoals jij dat zelf wilt. FC Dordrecht en EDB willen daarmee ook online de regio sociaal-economisch ontwikkelen met veel aandacht voor innovatie, regioprofilering en het bouwen van netwerken. Community managers fungeren als gastvrouw/heer en zorgen voor gastvrijheid en actieve begeleiding in het stadion. Zij creëren waardevolle combinaties.

De verbindende kracht van 8,2 miljoen liefhebbers
FC Dordrecht is boardmember van de Economic Development Board en investeert sinds vorig jaar met haar visie en meerjarenplan Energiek Dordt in een duurzame toekomst van het Betaald Voetbal in Dordrecht en Drechtsteden. Door een Betaald Voetbal Club te zien als een sociaal, economisch waardenetwerk, met landelijk 8,2 miljoen liefhebbers en die met de verbindende kracht van het Betaald Voetbal een bijdrage kan leveren in Dordrecht en Drechtsteden. Op het veld en daarbuiten, 7 dagen in de week. Met deze visie wil FC Dordrecht toegevoegde waarde leveren voor Smart Delta Drechtsteden en een actieve bijdrage leveren als lid van en aan de Economic Development Board. We hebben in deze visie het stadion visueel om de Drechtsteden gezet. Een innovatief ecosysteem in Nederland van 300.000 mensen.

Samen nieuwe energie creëren
Inmiddels is Energiek Dordt een groeiend, missiegedreven samenwerking tussen betaald voetbal, bedrijven, onderwijs, overheid en maatschappelijke organisaties en daardoor een teamspeler in Smart Delta Drechtsteden. Met ‘Samen nieuwe energie creëren’ als collectieve ambitie creëert FC Dordrecht met Energiek Dordt voorwaarden om door samenwerking nieuwe ideeën, initiatieven, diensten, producten en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Hierdoor wil FC Dordrecht waarde creëren op sportief, maatschappelijk, economisch en cultureel vlak. Energiek Dordt moet leiden tot een gezonde, waardevolle Betaald Voetbal Club in het seizoen 2025-2026, waardoor de sportieve prestaties structureel worden verbeterd én dat het betaald voetbal daardoor ook een positieve bijdrage kan blijven leveren aan regionale thema’s zoals energie, wonen, werken, beleven, innoveren en bereikbaarheid die Smart Delta Drechtsteden en de EDB centraal heeft staan.

Het Virtueel Energie Stadion. Technologie en dienstverlening om nog slimmer, samen nieuwe energie te creëren
Met Smart Delta Drechtsteden willen we slim samen vooruit. Dat doen we met elkaar: bedrijven, onderwijs, overheid en inmiddels ook het betaald voetbal. Ontstaan uit de zeven Zuid-Hollandse gemeenten aan het water die samen een unieke delta vormen. Samenwerken doen we al jaren; Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Resultaatgericht, in wisselende verbanden, met respect voor elkaars identiteit, maar altijd langs de weg van een gezamenlijk punt en een plan. Koersvast en duurzaam vernieuwt de regio Drechtsteden zich, stap voor stap, recht op het doel af. Zo komt de regio in ruimtelijk en economisch opzicht slim samen vooruit voor de ongeveer 300.000 mensen die hier wonen. Dit willen we nu ook online met technologie en dienstverlening ondersteunen en versterken.

Primeur voor de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal
Het Virtueel Energie Stadion wordt in gebruik genomen voor de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal op 19 mei 2023 in Dordrecht. Een multidisciplinair team van Energiek Dordt partners en EDB leden dat momenteel samenwerkt aan deze collectieve challenge, zal dit stadion allereerst gaan bespelen en verder ontwikkelen. Zij zijn al samen op zoek naar oplossingen, nieuwe ideeën, initiatieven, diensten, producten om een zero emissie wedstrijd te spelen en mensen te inspireren om klimaatdoelen samen versneld te realiseren. Voor de club, stad en de regio. In deze video is een mooi voorbeeld te zien van een gezamenlijke oplossing voor een vraagstuk over duurzame mobiliteit dat door de challenge is ontstaan. De thema’s energie, mobiliteit, bewustwording, communicatie, voedsel en verspilling staan centraal. Met het Virtueel Energie Stadion kunnen we nu deze samenwerking en sociale innovatie ook online ondersteunen.

Deuren open, 24/7, 365 dagen per jaar, voor 300.000 mensen.
Op 19 mei 2023 tijdens de klimaatneutrale wedstrijd openen we vervolgens de deur van het Virtueel Energie Stadion voor 300.000 mensen, 24/7 en 365 dagen per jaar. We gaan de technologie en dienstverlening dan breed inzetten voor vraagstukken in Smart Delta Drechtsteden op het gebied van energie, vitaliteit, wonen, werken, beleven, innoveren en bereikbaarheid. Samen willen we de regio sociaal-economisch ontwikkelen met veel aandacht voor innovatie, regioprofilering en het bouwen van netwerken.

De ontwikkeling van businessmodel naar waardecreatiemodel
FC Dordrecht heeft als Betaald Voetbal Club met Energiek Dordt het afgelopen jaar een nieuw businessmodel, waardecreatiemodel ontwikkeld. Gebaseerd op samenwerking, innovatie, duurzaamheid en vitaliteit. Dit vergroot de voorwaarden om samen nieuwe ideeën, initiatieven, diensten, producten en nieuwe verdienmodellen te creëren. Het Virtueel Energie Stadion is daar ook een voorbeeld van. De komende periode wordt door FC Dordrecht met Energiek Dordt gebruikt om de mogelijkheden van het Virtueel Stadion met het nieuwe waardecreatiemodel verder te onderzoeken. Om de spelregels van het Virtuele Stadion voor de opening voor Smart Delta Drechtsteden op 19 mei 2023 te concretiseren.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.