FC Dordrecht blijft verrassen

Op de Vijverberg haalde FC Dordrecht vrijdag het volgende resultaat van aanzien binnen. De ploeg van interim-trainer Harry van den Ham zegevierde dik verdiend met 3-4 bij De Graafschap en klom daarmee op naar de tweede plaats van de ranglijst.

Hoewel de verhoudingen tussen de ‘Schapekoppen’ en ‘Superboeren’ (vooraf toch één van de titelkandidaten) deze competitie tot nu toe in Dordts voordeel waren, dateerde de laatste overwinning in Doetinchem toch uit 1989, ruim 23 jaar geleden dus. Daarvan was dit keer – op de eerste vijf minuten na – binnen de lijnen echter niets van terug te zien.

De getergde thuisclub opende onder druk van de eigen ontevreden aanhang opportunistisch en drong Dordrecht terug op eigen helft. De defensie, met de van zijn liesblessure herstelde Josimar Lima gewoon weer in het centrum, bleef echter zonder al te veel moeite overeind. Geduldig werd het moment afgewacht waarop de macht overgenomen kon worden.

Balans
Het mooie van het huidige FC Dordrecht is dat de ploeg staat als een huis. De vertrouwde samenstelling is een eenheid waarbij kracht, inzicht en creativiteit in balans zijn. Ook onder druk wordt de rust bewaard. De stormloop was derhalve al snel onder controle en Dordt ging op de strakke grasmat op zoek naar de eigen patronen.

Het is heerlijk om deze ploeg te zien voetballen waarbij de combinaties – soms met ogenschijnlijk gemak – in de richting van het andere doel getikt worden. De aanvallende instelling leidt per wedstrijd gemiddeld tot meer dan een dozijn doelpogingen. In Doetinchem had FC Dordrecht er echter niet zoveel nodig om tot succes te komen. Na een kwartier was de eerste gelijk al raak.

Jeffrey Rijsdijk profiteerde van de besluitenloosheid in de verdediging van De Graafschap en schoof de bal beheerst onder keeper Joost Terrol door in het doel: 0-1.

Tien minuten later konden de armen alweer in de lucht. Rechtsback Jeffry Fortes (meer aanvallend dan verdedigend bezig) benutte zijn vrijheid optimaal toen hij met een diagonale knal de 0-2 op het scorebord schoot.

Spanning
Bij het geplaagde De Graafschap zonk de moed in de voetbalschoenen. Het elftal van Pieter Huistra (met oud-Dordtenaren Lazic en Auassar in de basis) was niet bij de machte de Dordtse macht te doorbreken. Eén keer ontsnapte de beste speler van de thuisclub Anco Jansen over rechts en zijn voorzet werd door Harrie Gommans bekwaam afgerond: 1-2.

De aansluiting bracht de hoop op de tribunes even terug, maar nog voor rust bekroonde Lars Veldwijk met zijn achtste seizoentreffer een vlekkeloze aanval tot de 1-3. Dat was meteen het sein voor de supporters om massaal de uitgangen op te zoeken.

Slechts een deel daarvan keerde na de thee terug om te zien dat er aan het spelbeeld niet veel veranderd was. Bij de 1-4 van Jeffrey Rijsdijk die met zijn linkse schuiver van buiten het strafschopgebied Joost Terrol liet figureren, leek de wedstrijd beslist.

Dordt wilde de stand naar het einde brengen en tegelijkertijd sierde het de thuisclub dat het zich ondanks de grote achterstand nog één maal hervond. De ingevallen Parzysek leek met een verrassende hakbal (2-4) de spanning terug te brengen, maar Warner Hahn hield De Graafschap met twee reddingen van verder scoren af.

Pas in de slotseconden van de extra tijd gaf El Hassnaoui de uitslag een draaglijk aanzien, dat deed aan de geweldige prestatie van FC Dordrecht echter niets meer af.

Scoreverloop: 0-1 Rijsdijk (16), 0-2 Fortes (26), 1-2 Gommans (36), 1-3 Veldwijk (43), 1-4 Rijsdijk (57), 2-4 Perzysek (62), 3-4 El Hassnaoui (90+3).

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Amevor, Samoender; Rijsdijk (83. Vlasblom), Post, Amevor; Mendes, Veldwijk, Kalisse (80. Martina).

Bijzonderheden: Scheidsrechter Ed Janssen gaf een pietluttige gele kaart aan Garry Mendes Rodrigues. Bij De Graafschap bleef FC Dordrecht topscorer van vorig jaar Santy Hulst de gehele wedstrijd op de bank.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.