FC Dordrecht blijft overeind bij Excelsior

FC Dordrecht koestert nog steeds de ongeslagen status in de lopende voetbaljaargang. Met pijn, moeite en het broodnodige geluk hield de koploper opponent Excelsior op 1-1, maar daar stond wel het verlies van de geblesseerden Ismo Vorstermans en Jessy Mayele tegenover.

De spoeling wordt steeds dunner voor trainer Harry van den Ham. Het wegvallen van de debuterende doelpuntenmaker Vorstermans en Mayele paste in het rijtje tegenslagen dat de trotse lijstaanvoerder recent treft. Het 1-1 gelijkspel was vanuit dat oogpunt ook pure winst, want in de tweede helft was Excelsior verschillende malen heel dicht bij de overwinning.

Door de afwezigheid van de geschorsten Jeffry Fortes en Obi Onyeike en de blessure van Josimar Lima – bij de Kaapverdiaan zijn gescheurde enkelbanden geconstateerd – had Van den Ham zijn laatste linie flink moeten reorganiseren. De deze week aangetrokken Ismo Vorstermans startte verrassend als rechtsback, de heringetreden Ilias Haddad maakte zijn rentree als centrumverdediger. Op het middenveld stond de trits Vet-Luckermans-Van Nieff. In die vertimmerde samenstelling speelde FC Dordrecht een acceptabel eerste half uur, waarin alleen een knal op de lat van Jordan Botaka schrik aanjoeg. FC Dordrecht deelde echter de eerste tik uit. De corner van Yoëll van Nieff werd door Ismo Vorstermans achter doelman Jordy Deckers geknikt.

Het bleek de laatste actie van belang van de nieuweling. Terwijl Vorstermans geblesseerd op het veld lag, tekende Lars Hutten de gelijkmaker aan. Vorstermans zou niet meer terugkeren vanwege een gekwetste hamstring. Na de gelijkmaker was Excelsior de bovenliggende partij, al had Erixon Danso de 1-2 op de schoen.

Aan de overzijde was het doelgevaar kort na de pauze nog groter. Na een handsbal van de voor Vorstermans ingevallen linkspoot op rechts Everon Pisas, die een vrije trap van Jeff Stans dwarsboomde, legde de slappe arbiter Van de Graaf de bal op de stip. Lars Veldwijk had zijn voormalige club pijn kunnen doen, maar joeg de bal hoog over het doel van Warner Hahn.

In een fase waarin FC Dordrecht snel vier kaarten incasseerde, schoot Andreas Luckermans namens de bezoekers op de voet van Deckers en geselde Hutten de kruising boven Hahn die te ver voor zijn hok stond. FC Dordrecht, dat ook Jessy Mayele geblesseerd zag uitvallen, wankelde nadrukkelijk en ontsnapte aan een tegentreffer bij kansen voor Van Diermen en Hutten. Drechtstedeling Kevin Vermeulen, kort daarvoor bekeurd voor een schwalbe, raakte ook nog de lat en de paal maar Dordrecht zwichtte niet en kende na alle tegenslagen in fysieke zin ook het geluk van de koploper.

Opstelling Excelsior:
Deckers; Eekman, Fischer, Van Diermen, Brito; Kruys, Stans, Hutten, Vermeulen; Veldwijk, Botaka (75. Kalisse).

Opstelling FC Dordrecht:
Hahn; Vorstermans (34. Pisas), Wormgoor, Haddad, Peersman; Vet, Luckermans, Van Nieff; Mayele (68. Korte), Gladon, Danso.

Bijzonderheden:
Arbiter Edwin van de Graaf gaf geel aan Kevin Vermeulen van Excelsior en Javier Vet, Everon Pisas, Yoëll van Nieff en Nando Wormgoor van FC Dordrecht.

Opmerkelijk debuut Vorstermans

Ismo Vorstermans beleefde wel een heel opmerkelijk debuut bij FC Dordrecht. Vorstermans zorgde voor de enige Dordtse treffer, die uiteindelijk goed bleek voor een punt, maar stond na ruim een half uur ook buiten het veld vanwege een hamstringblessure.

,,Voor een half uurtje ben ik natuurlijk niet gekomen,” constateerde Vorstermans met een sip gezicht. De voormalige speler van Ajax, FC Utrecht en VVV-Venlo had het gat opgevuld op de rechtsbackpositie. ,,Dat was aanvankelijk wat onwennig, maar het ging best goed. Dat doelpunt zat er lekker in, ik kreeg hem precies op mijn hoofd. De blessure kwam ongelukkig tot stand. Ik blokte een bal en het schoot meteen in mijn hamstring. Het is onduidelijk of het een verrekking is of gescheurd. Het was wel schlemielig, want er kwam een treffer uit voort. Dit was botte pech, ik ben misschien niet helemaal topfit maar het moment dat het gebeurde is buitengewoon ongelukkig. En dan heerst, ondanks het punt en de treffer de persoonlijke teleurstelling.”

Trainer Harry van den Ham besefte dat de puzzel voor komende vrijdag, als Jong PSV aan de Krommedijk te gast is, nog groter zal worden. ,,Ismo vanwege een hamstringblessure weg, net als Jessy (Mayele, red.) dus de keuzemogelijkheden worden steeds minder. Jeffry Fortes is dan weer terug van een schorsing. We kunnen hem goed gebruiken. We mochten vanavond blij zijn met een punt op basis van de tweede helft. In de eerste helft waren we ongelooflijk slap en hadden we sommige situaties beter uit moeten spelen. Daarna was het overleven en hebben we met het nodige geluk Excelsior kunnen weerstaan.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar 

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.