Eerste nederlaag voor Dordt

Het gehoopte feestje in Helmond is niet doorgegaan. Tegen het in de competitie ongelukkig gestarte Helmond Sport liep het schier ongenaakbare FC Dordrecht in blessuretijd tegen de eerste nederlaag aan: 2-1. Ondanks het verlies blijven de Dordtenaren koploper in de Jupiler League en kan de eerste periodetitel komende week in de thuiswedstrijd tegen Willem II alsnog binnen gehaald worden.

Na een oranjeweek en twee ‘caps’ in de toekomstploeg keerde Warner Hahn terug tussen de palen. De Dordtse sluitpost verbeet daarvoor de pijn in zijn rechterarm en neus na een ongelukkige botsing op de afsluitende training van een dag eerder. Centraal in de verdediging was er ook weer een plaats voor de herstelde Nando Wormgoor. Dat ging ten koste van het jeugdige talent Everon Pisas. Voor de rest had trainer Harry van den Ham zijn ploeg ongewijzigd gelaten ten opzichte van de indrukwekkende partij tegen VVV. Het elftal kon in Helmond het imposante niveau van een week eerder echter niet evenaren.

In de openingsfase had het daar nog even de schijn van, maar Helmond Sport kreeg goed vat op de Schapekoppen en belette het bekende snelle combinatiespel. Toch was de eerste grote kans voor de gasten, maar Mathew Steenvoorden stuitte op Van der Steen. De meest gepasseerde keeper in de Jupiler League had voorts geen moeite meer om met een serie vangballen de Dordte aanvallen te ontkrachten.

Aan de overkant bewees Warner Hahn zijn oranjeverkiezing met een drietal reflexen. De door de massaal meegereisde aanhang toegezongen sluitpost behoedde zijn ploeg daarmee voor rust voor een achterstand.

In de tweede helft pakte FC Dordrecht het initiatief. Paul Gladon zag een treffer nog wegens buitenspel geannuleerd maar even later kon het volgepakte uitvak toch juichen. Erixcon Danso veranderde het schot van Steenvoorden voldoende van richting om Helmond-keeper Van der Steen te verslaan: 0-1.

Het Dordtse sprookje leek bewaarheid te gaan worden en met de gelijke stand van Eindhoven bij Sparta had het elftal van Harry van den Ham virtueel de eerste periodetitel in het bezit. De thuisclub had het heft echter terug in handen genomen en rammelde steeds nadrukkelijker aan de poort van Warner Hahn. De gelijkmaker van Koç 8 minuten voor tijd was naar verhouding en derhalve ook verdiend.

Tot ver in blessuretijd leek de 1-1 – tot tevredenheid – ook de eindstand te worden. Toen echter besloot arbiter Kamphuis tot een heldhaftige daad. Als één van de weinigen zag hij een overtreding van Mathew Steenvoorden en legde tot ontsteltenis van de groen-witte enclave de bal op de stip. Davy Brouwers pakte het presente gretig aan en schoot de penalty feilloos tegen de touwen: 2-1.

De bittere pil werd manmoedig geslikt. Komende week gaat FC Dordrecht op herhaling, in de topper tegen Willem II heeft het aan een gelijkspel genoeg om de eerste periodetitel alsnog in de wacht te slepen.

Scoreverloop: 0-1 Danso (58), 1-1 Koç (82), 2-1 Brouwers (90+3/pen)

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Wormgoor, Peersman; Steenvoorden, Van Nieff, Alisic (70. Ket); Meulens (64. Korte), Gladon, Danso (90. Pisas).

Foto’s: Erwin Spek | Bekijk de complete Fotorapportage van Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.