Een trotse recordhouder

Bart van Muyen verdringt vanavond in Maastricht Cor Lems uit de boeken. De geboren Zwijndrechter (28) brengt tegen MVV zijn totaal op 229 duels voor FC Dordrecht en verschaft zich zo het record van meeste officiële wedstrijden voor de Dordtse betaald voetbalorganisatie.

Een terug- en vooruitblik:

HET DEBUUT

,,Het was de laatste wedstrijd van het seizoen 2002-2003, uit bij FC Eindhoven onder trainer Jos van Eck. Eigenlijk had ik al eerder moeten debuteren, maar er waren wat financiële dingetjes die met mijn voormalige amateurclub in Zwijndrecht geregeld moesten worden. Op 30 mei 2003 mocht ik dan eindelijk spelen voor het toenmalige Dordrecht’90 en waren er geen hindernissen meer. Ik speelde als rechtsback. Ik weet nog dat we met 2-0 verloren en dat ik na afloop eigenlijk een shirtje aan mijn eerste optreden wilde overhouden. Een shirtje ruilen bleek niet te kunnen, maar ik ben toen ik al in de bus had gezeten toch nog teruggekeerd en heb van FC Eindhoven zo’n klein shirtje gekregen dat je in de auto kon ophangen. Dat aandenken aan mijn debuut heb ik nog steeds bewaard als tastbare herinnering. Het jaar erop heb ik 28 wedstrijden gespeeld en ben ik een vaste waarde geworden.”

DE VERDEDIGER VAN MUYEN

,,Ik heb eigenlijk op alle posities in de verdediging gespeeld. Het vaakst als rechtsback. In alle wedstrijden die ik tot nu toe heb gespeeld, heb ik niet veel gele en rode kaarten gekregen. Ik ben geen speler die een tegenstander de wedstrijd uit zal schoppen, maar meer een verdediger die probeert de scheidsrechter verbaal te bespelen en kleine overtredingen maakt om een tegenstander uit zijn evenwicht te brengen. Mijn laatste rode kaart kreeg ik dit seizoen, na mijn tweede gele kaart thuis tegen BV Veendam waarna Kolder diep in blessuretijd de gelijkmaker scoorde. Dit seizoen mag ik in het centrum van de verdediging spelen, mijn favoriete positie.”

COR LEMS

,,Ik ben er tros op dat ik Cor uit de boeken speel als nieuwe recordhouder. Hij heeft veel voor het betaalde voetbal betekend, ging voorop in de strijd als aanjager op het middenveld. Hij heeft volgens mij net zo veel rood gepakt als ik gele kaarten, maar hij was wel een speler die het publiek aansprak. Een jongen van de club, inderdaad. Dat voel ik me ook. Vanaf 1995 speel ik aan de Krommedijk, FC Dordrecht is mijn enige club in het betaalde voetbal. Ik woon nu ook in Dordrecht met mijn gezin, voel me onderdeel van de stad en de club.”

SUCCESSEN EN TREFFERS

,,De mooiste wedstrijden zijn toch die deelnames aan de play-offs geweest, toen we tweemaal de tweede ronde haalden en eruit gingen tegen RKC Waalwijk en Roda JC. De bekerwedstrijd tegen Ajax was natuurlijk ook prachtig. Ik heb negen doelpunten op mijn conto staan, dus ik hoop dit seizoen nog mijn tiende te maken. De mooiste treffer scoorde ik ooit tegen FC Eindhoven, toen ik vanaf eigen helft de keeper passeerde. En het doelpunt bij Veendam, met een lange pass van Nick Coster als voorbereiding, mocht er ook zijn.”

TEGENSTANDERS

,,Ik heb in mijn loopbaan tegenover enkele topspitsen mogen staan: Suarez bij Ajax, die de naam Van Muyen niet kende, Huntelaar, Van Persie, Elmander, Cissé. De minst goede herinneringen bewaar ik aan Chadli. Ik was toen ik hem trof geblesseerd en dat was geen pretje. Na een klein half uur werd ik toen gewisseld.”

TOEKOMST

,,Mijn contract loopt deze zomer af. Ik neem dus afscheid met een record bij FC Dordrecht of ik krijg volgend jaar de kans om dat record nog scherper te stellen. Voor 31 maart hoop ik uitsluitsel te krijgen. Ik vind voetbal nog steeds leuk, maar er is een vangnet: ik heb twee studies – ALO en de VVCS-studie business innovation – afgerond. Er liggen dus ook nieuwe uitdagingen op me te wachten.”

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.