Een speciaal weerzien

Na vier tropenjaren bij het noodlijdende Willem II is Josimar Lima (21) toe aan speelminuten in het betaald voetbal. Na een trainingsstage is de Kaapverdiaan overgenomen door FC Dordrecht. Tegen Feyenoord ontmoet hij vanavond veel bekenden, waaronder één van zijn beste vrienden: Leroy Fer.

De Schiedammer bracht dan wel zijn laatste vier voetbaljaren door in het Brabantse, in de Maasstad speelt zijn sociale leven zich af. ,,Veel jongens die nu in het eerste van Feyenoord spelen, ken ik nog uit de jeugd van Feyenoord en Excelsior. Met Leroy Fer heb ik nog vier jaar in de klas gezeten, hij is een goede vriend van me,” aldus de international van het Kaapverdische elftal.

De centrale verdediger kijkt met speciale belangstelling uit naar de oefenwedstrijd van vanavond. Spelers als Miquel Nelom, Kaj Ram- steijn, Ricky van Haaren, Bruno Martins Indi en Jerson Cabral zijn allemaal oud-ploeggenoten. ,,Als ik bij Excelsior was gebleven en niet naar Willem II was vertrokken, had ik misschien wel meer speelminuten in de eredivisie gemaakt.”

Vooruitkijkend op de wedstrijd tegen de Rotterdammers heeft Lima een goed gevoel. ,,Wij hebben een jonge ploeg en dat hebben zij ook. Waarom kunnen wij niet winnen? Als iedereen zich vanavond goed inzet, maken we zeker een kans.”

Bij de ‘tricolores’ zat Lima vooral op de bank. Na een beloftevol debuut in november 2009 in de uitwedstrijd tegen NAC kwam de in São Vicente geboren verdediger maar niet in het basis. ,,Toen ik bij Willem II kwam, zag het er nog goed uit met Andries Jonker als trainer. Daarna zakte de ploeg steeds verder weg. Als verdediger is het moeilijk om dan in de ploeg te komen. Je brengt geen verdediger als je achterstaat.”

Na afloop van de voorbije voetbaljaargang besloten de Tilburgers en Lima om af te zien van een verdere samenwerking. Deze zomer hield Lima zijn conditie op peil op de vele trapveldjes die Rotterdam en Schiedam rijk zijn. ,,Daar ontmoette ik ook Nick Coster. Heel toevallig want er speelde nog niets tussen mij en FC Dordrecht. Toen ik gevraagd werd om in Dordrecht een trainingsstage af te werken, hoefde ik geen moment te twijfelen.”

In Dordrecht hoopt de verdediger ervaring op te doen om daarna weer terug te kunnen keren op het hoogste niveau. Ook is hij gefocust op zijn vaderland, de Kaapverdische eilanden. In november debuteerde hij in de oefenpot tegen Burkina Faso.

,,Dat was geweldig, ik voel me een Kaapverdiaan. We hebben kwalificatie voor de Africa Cup in eigen hand, daar wil ik dolgraag bij zijn.”

Het blijkt maar hoezeer Lima verbonden is met zijn wortels. Op zijn borst prijkt een tatoeage met de naam van zijn vader, ook zijn moeders naam staat op zijn lichaam. ,,Ik vind tatoeages een vorm van kunst, heel mooi. Met de namen van mijn ouders eer ik ze voor de goede opvoeding die zij mij hebben gegeven.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Yorick Groeneweg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.