Een leerzame testcase

Evenals vorig jaar deed het eerste oefenoptreden van FC Dordrecht tegen Feyenoord in eigen huis dienst als een leermoment dat de ogen opende. Van paniek hoefde zeker nog geen sprake te zijn, maar de 1-5 nederlaag tegen de Rotterdamse topploeg liet naast positieve flarden ook zien waar het in Dordt nog aan schort.

Terwijl het aanwezige sportjournaille zich hunkerend verdrong om Feyenoord-collega Ronald Koeman had Virgil Breetveld, interim-trainer bij FC Dordrecht, in alle rust gelegenheid om de indrukken van de negentig minuten ervoor en de derde week van de voorbereiding te laten bezinken.

De week na de aankondiging van hoofdtrainer Theo Bos om vanwege zijn gezondheid een stap terug te doen, was bepaald niet makkelijk geweest. ,,De mededeling van Theo na de wedstrijd tegen Presikhaaf heeft veel indruk gemaakt. De mededeling kwam niet geheel onverwacht. Maar hoe gek dat misschien ook klinkt in deze situatie, we moesten toch verder. Het trainingskamp in Weert stond voor de deur, dat moest allemaal goed verlopen. Vrijdag, een dag voor de wedstrijd tegen Feyenoord, hebben we dat trainingskamp afgesloten. Dat is met een goed gevoel gebeurd. De belevinig was prima, we hebben goed gespeeld tegen Wilhelmina’08. Dat stemde tevreden.”

Tussen sterk spelen tegen een amateurploeg uit de tweede klasse en sparren met de nummer twee van het voorbije seizoen in de eredivisie zat echter een wereld van verschil. Dat bewees vooral het laatste kwartier voor de pauze tegen Feyenoord, waarin de Rotterdammers genadeloos profiteerden van de slippertjes in de Dordtse afweer.

Captain Johan Versluis, vanwege hamstringklachten al niet fit aan de wedstrijd begonnen, was bij de openingstreffer van Sekou Cissé al de Dordtse schlemiel geweest nadat hij zich te makkelijk had weg laten zetten en vergeefs een duw claimde bij arbiter Higler. Aan de tweede treffer van Feyenoord stond Versluis aan de basis met een verkeerde pass, bij het vierde wapenfeit van de Kuipclub stond de nieuwe aanvoerder van FC Dordrecht verkeerd geposteerd. Zoals de Krommedijkbrigade in die fase toch niet goed omging met de gewaagde tactiek om achter- in één-op-één te spelen, waardoor het watervlugge duo Cissé en Ruben Schaken zich plotseling in een eldorado waande.

Het doelpuntendrieluik in kort tijdsbestek van de deelnemer aan de Champions League haalde alle kracht van de tweede helft af, die uitmondde in veredeld zomeravondvoetbal met schaarse hoogtepunten. De sterke periode die FC Dordrecht na de snelle 0-1 had beleefd, was daardoor naar de achtergrond verdwenen. Toen etaleerde de thuisploeg, die zich voor eigen publiek wederom in een 4-4-2-samenstelling met Lars Veldwijk en Garry Mendes Rodrigues als frontsoldaten presenteerde, flair, werd er goed gecombineerd en dwong verdediger Josimar Lima met een fraaie omhaal de gelijkmaker af. De gemaakte fouten bij FC Dordrecht, waar Michael Potkamp de aan het bovenbeen geblesseerde Wilmer Kousemaker verving en Adnan Alisic sinds maart bijna een hele wedstrijd speelde, woog echter zwaar(der) door in het eindresultaat.

Opstellingen
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Versluis (46. Amevor), Lima, Samoender (79. Onyeike); Potkamp (84. De Graaf), Post, Rijsdijk, Alisic (87. Gödeken); Mendes Rodrigues (87. Lizardo), Veldwijk (46. Martina).
Feyenoord (eerste helft): Mulder; Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Nelom; Leerdam, Clasie, Vilhena, Immers; Schaken, Cissé.
Feyenoord (tweede helft): Mulder; Janmaat (64. Mokotjo), Ramsteijn, Vlaar, Kongolo; Steenvoorden, Vormer, Cabral, Singh; Te Vrede (55. Achahbar), Fernandez.

Bijzonderheden: Arbiter Dennis Higler gaf geel aan Dordtenaar Johan Versluis.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.