Een lastige beslissing

Donny van der Dussen stopt met betaald voetbal

Donny van der Dussen stopt aan het eind van dit seizoen met het spelen van betaald voetbal. De 20-jarige ADO-speler, momenteel verhuurd aan FC Dordrecht, heeft na vele gesprekken met familie en vrienden de knoop doorgehakt. ,,Het is tijd voor iets anders.”

Een doorbraak leek de vorige winter aanstaande voor Donny van der Dussen. De middenvelder reisde met de selectie van John van den Brom mee naar Estepona voor het trainingskamp en speelde mee in de oefenwedstrijd tegen Club Brugge. Tot een officieel debuut in het eerst van ADO kwam het vervolgens niet, waarna hij deze zomer werd uitgeleend aan FC Dordrecht. Aan de Krommedijk speelde Van der Dussen tot nu toe vier wedstrijden, niet het aantal waar hij in eerste instantie op had gehoopt. De afgelopen week hakte Van der Dussen de knoop door om zich vanaf komend seizoen te richten op een maatschappelijke carrière.

Volgens Van der Dussen zijn er meerdere zaken die bij zijn beslissing hebben meegespeeld. ,,Een van de redenen is dat ik het plezier een beetje kwijt ben. Ik ben deze zomer aan Dordrecht verhuurd, waar ik had gehoopt om veel aan spelen toe te komen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Een andere reden is dat ik zo realistisch ben dat het voor mij lastig wordt om door te breken. Daarom kies ik ervoor om het seizoen af te maken en daarna iets anders te gaan doen. Bij ADO Den Haag zou ik waarschijnlijk nog een jaar worden uitgeleend. Voor mij zou het daarna heel moeilijk zijn om op dat hoge niveau weer aan te haken.”

De Hagenaar is met zijn beslissing niet over een nacht ijs gegaan. ,,Ik heb er heel veel met familie en vrienden over gesproken. Het is geen makkelijke beslissing geweest. Uiteindelijk heb ik alle voor- en nadelen onder elkaar gezet. De lijst met punten om te stoppen was een stuk langer dan die om er mee door te gaan. Toen was het besluit eigenlijk snel genomen.”

Donny van der Dussen heeft zijn beslissing inmiddels aan ADO Den Haag medegedeeld in een gesprek met trainer Maurice Steijn. ,,In eerste instantie was hij verbaasd, maar daarna had hij wel begrip voor mijn beslissing. Hij vroeg of hij mij nog kon overtuigen om van mening te veranderen, maar gaf aan dat hij merkte dat ik erg overtuigd was van mijn zaak.”

Van der Dussen maakt dit seizoen gewoon af bij FC Dordrecht. ,,Met de volle honderd procent inzet,” benadrukt hij. ,,Daarna wil ik op een lager niveau gaan voetballen en in de zomer beginnen met een studie. Ik weet nog niet precies wat ik ga studeren, maar weet wel dat ik een opleiding ga zoeken in Amsterdam. Daar ga ik mij de komende periode in verdiepen. De komende weken kom ik nog gewoon in actie voor FC Dordrecht, waar ik mijn uiterste best voor blijf doen.”

Alles bij elkaar heeft Van der Dussen vrede met zijn beslissing. Iemand iets verwijten doet hij dan ook niet. ,,Ik weet dat het voor een profvoetballer geen alledaagse beslissing is, maar het is goed zo. Voor mij is dit een keuze met het oog op de toekomst. Ik kies voor zekerheid. Je kunt nog een paar jaar door blijven spelen en het risico lopen om het dan alsnog niet te redden. Ik draai het om en kies ervoor om nu al te stoppen, een opleiding te beginnen en over een paar jaar te beginnen met een baan. Een lastige beslissing, maar gevoelsmatig wel de juiste.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Yorick Roos

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.